INTERVIEWS

Tom Hanks: Ordets magt

Ytrings- og pressefrihed er det, der gør USA til ‘the greatest country in the world’, synes Tom Hanks. Også selv om der sidder en mand i Det Hvide Hus, som ikke altid ved, ‘hvad han taler om’. Skuespilleren dukker snart op i filmen ‘The Post’, som netop handler om, hvordan ord kan ændre verden – hvis man altså tør at åbne munden.

Mød Tom Hanks her:

Et særligt forhold til skrivemaskiner

Der står over 250 skrivemaskiner i Tom Hanks’ studie i Santa Monica uden for Los Angeles. Han har haft et særligt forhold til de mekaniske maskiner, siden skuespillerens far for mange, mange år siden insisterede på, at han skulle tage et maskinskrivningskursus – vistnok fordi hans håndskrift var ulæselig. Skrivemaskinerne har stor plads i Hanks’ hjerte, og de optager en del plads i hans produktionsstudie, Playtone, i den californiske kystby, hvor de står til skue, som var de kunstværker. Der findes skrivemaskiner i alle størrelser, farver og mærker. Royal, Remington, Continental, en Brother De Luxe 895 og en Hermes 2000, som stjernen kalder ‘skrivemaskinernes Cadillac’.

Tom Hanks har en svaghed for gamle skrivemaskiner, som han bl.a. har fortalt om i dokumentaren 'California Typewriter'. 

Tom Hanks har en svaghed for gamle skrivemaskiner, som han bl.a. har fortalt om i dokumentaren 'California Typewriter'. 

Hanks er så glad for skrivemaskiner, at han har været med til at lave en app, Hanx Writer, som kan forvandle en iPad til en gammeldags skrivemaskine. Skuespilleren medvirkede også i dokumentarfilmen ‘California Typewriter’ fra 2016, hvor han fortæller, at han skriver næsten alle takkebreve på skrivemaskine og hader at få takke-e-mails. Han gider knap nok læse dem.

Men han skrev altså sin novellesamling ‘Uncommon Type: Some Stories’, som udkom sidste år, på en computer, selv om bogen er en slags kærlighedserklæring til skrivemaskiner.

– Jeg skrev kun de første sider på en skrivemaskine, for come on, det er til at blive vanvittig over, siger Tom Hanks og slår ud med armene for at indikere, hvor vanvittig man bliver.

– Man skal jo klippe og klistre, hvis man skal rette på noget, og hvem har tid til det? Efter fire-fem sider var det allerede så stor en fiasko, at jeg måtte stoppe, siger han med sit karakteristiske skæve smil.

Prinsesse Diana var med til den britiske premiere på 'Apollo 13' i 1995 og fik lov til at hilse på Tom Hanks - og omvendt - efter filmen.

Prinsesse Diana var med til den britiske premiere på 'Apollo 13' i 1995 og fik lov til at hilse på Tom Hanks - og omvendt - efter filmen.

LÆS OGSÅ: Dianas liv i billeder 

Billig kreativitet

Tom Hanks begyndte at skrive sin novellesamling i 2015, men den var lang tid undervejs. Han havde længe haft lyst til at skrive den, for hans dagligdag på Playtone var fuld af historier, og han mente også, han kunne trække på sit eget liv. Det blev til 17 noveller, og der er en skrivemaskine i dem alle sammen som et mere eller mindre centralt element i fortællingerne.

– De fleste af de her historier har rumsteret i mit hoved, og jeg havde bare lyst til at have et sted, hvor jeg kunne være kreativ, som ikke krævede millioner af dollars til manuskriptforfattere, fotografer og klippere. Det er virkelig dyrt at lave tv og film, men det koster ikke noget som helst at sætte sig foran sin laptop eller en skrivemaskine og skrive en historie, som er ens egen, siger han.

Tom Hanks og hustruen Rita Wilson er 'still going strong', selv om de i år kan fejre 30-års bryllupsdag - helt uhørt i Hollywod-sammenhæng. 

Tom Hanks og hustruen Rita Wilson er 'still going strong', selv om de i år kan fejre 30-års bryllupsdag - helt uhørt i Hollywod-sammenhæng. 

Hanks var verden rundt, mens han skrev på sine noveller. Han har lavet film i New York, Atlanta, Budapest og Berlin, og så snart der var blevet sagt ‘cut’ efter en lang dag på settet, satte han sig til computeren og skrev på sit hotelværelse.

Det er ikke første gang, Tom Hanks har sat sig til tasterne. Han har skrevet flere filmmanuskripter – til ‘That Thing You Do!’, som han også instruerede i 1996, ‘En ny chance til Larry Crowne’ (2011) og ‘Greyhound’, som endnu ikke er blevet til en film.

'Run, Forrest, run!' Tom Hnaks i sin nok allermest kendte rolle som den elskelige Forrest Gump i den charmerende film fra 1994. 

'Run, Forrest, run!' Tom Hnaks i sin nok allermest kendte rolle som den elskelige Forrest Gump i den charmerende film fra 1994. 

I lære som avismand

Skrivekløen går igen i Tom Hanks’ rolle i ‘The Post’, som har dansk premiere i april. Han spiller den amerikanske avismand, Ben Bradlee, som var chefredaktør på The Washington Post fra 1961 til 1991, og som var med til at træffe beslutninger om at offentliggøre de såkaldte Pentagon-papirer, der afslørede Watergate-skandalen, som i 1974 resulterede i, at USA’s præsident Nixon måtte gå af.

Ben Bradlee døde i 2014. Men Hanks nåede at møde ham ved flere lejligheder, bl.a. til middagsselskaber hos forfatteren og instruktøren Nora Ephron. Desuden havde han læst hans biografi og været i kontakt med skuespillerkollegaen Jason Robards, der spillede Ben Bradlee i filmklassikeren ‘Alle præsidentens mænd’ fra 1976, som også handler om Watergate-skandalen.

Så han følte, at han havde nok historier om den berømte redaktør til at vække ham til live på det store lærred.

– Han ville ikke være en andenrangs avismand, forklarer Hanks om Ben Bradlee.

– Han ville have, at avisen skulle være nummer et i den vigtigste by i verden. Han tog kampen op med de lokale aviser i Washington D.C. og mod The New York Times. Han ville have, at avisen skulle være vigtig og en troværdig kilde, forklarer han.

Selv om Ben Bradlee var en vigtig mand i afsløringen af Watergate-skandalen, er Tom Hanks helt med på, at ‘The Post’ i endnu højere grad handler om en vigtig kvinde.

Katharine ‘Kay’ Graham var chef på The Washington Post, da de vigtige beslutninger om afsløringerne skulle tages. Hun havde modvilligt arvet chefposten på avisen, efter hendes mand begik selvmord, og hun stod over for en svær beslutning om, hvorvidt hun skulle offentliggøre de statshemmeligheder, der var en del af de såkaldte Pentagon Papers.

– Hun havde stået på sidelinjen, både da hendes far var ejer, og da hendes mand overtog avisen. Så begik hendes mand selvmord, og hun var næsten på forhånd dødsdømt som chef for avisen, men holdt fast i sin ret til magten. Ben Bradlee havde både respekt for hendes kamp og empati for den situation, hun var i, siger Tom Hanks.

LÆS OGSÅ: Meryl Streep - Hun har det hele 

Tom Hanks og hustruen Rita Wilson i selskab med designer og filminstruktør Tom Ford - som Tom Hanks dog stadig har til gode at arbejde sammen med. 

Tom Hanks og hustruen Rita Wilson i selskab med designer og filminstruktør Tom Ford - som Tom Hanks dog stadig har til gode at arbejde sammen med. 

Fake news eller ej

‘The Post’ handler om en kvinde, der træder i karakter i en mandsdomineret verden, hvor det ikke var nemt at få fodfæste i begyndelsen af 1970’erne. Men den handler også om ytringsfrihed og vigtigheden af at have et pressekorps, der ikke er styret af regeringen. Det er et emne, som er meget oppe i tiden i USA, hvor præsident Trump er hurtig til at anklage alt, der ikke taler til hans fordel, for at være ‘fake news’.

– Det vigtigste, USA har, er den del af vores forfatning, som handler om ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og pressefrihed. Så længe vi stadig har det, er der ingen folkevalgte politikere, religiøse overhoveder eller store firmaer, der kan forhindre pressen i at trykke, hvad de vil. Det behøver vi altså ikke at bekymre os om, som det ser ud nu, siger Tom Hanks.

Det var ytringsfriheden, der var under pres i 1971, da The New York Times og The Washington Post besluttede sig for at offentliggøre de papirer, som afslørede, at USA’s regering allerede godt vidste, at de ville tabe krigen i Vietnam, men alligevel blev ved med at sende soldater i krig. Begge aviser blev trukket i retten for at have afsløret disse hemmeligheder, men højesteret afgjorde, at ytringsfriheden vejede tungest.

Tom Hanks er både optaget af USA’s historie og den nutid, der udspiller sig i Det Hvide Hus og omegn. Han holder sig opdateret gennem aviser og magasiner som The Washington Post, The New York Times, The New Yorker, Vanity Fair og National Review, men han har fjernet nyhedsopdateringerne fra sin telefon, fordi han følte, at han fik for mange irrelevante nyheder 24 timer i døgnet.

Men han stoler stadig på pressen – og om ikke andet sin egen sunde fornuft.

– Der er ingen grund til ikke at have tiltro til medierne, for jeg kan vælge, om jeg vil tro på det, de skriver, eller ej. Vi vælger altid selv, hvad vi ønsker at læse, og om vi tror på det eller ej. Det er ikke svært at spotte propaganda. Det er ikke umuligt at finde ud af, hvorfor en nyhed bliver bragt, og om sandheden er blevet fordrejet, eller om hele sagen er opdigtet. Det kan vi godt gennemskue, fastslår han.

Tom Hanks og Meg Ryan var et nærmest ikonisk filmpar i 90'erne, hvor de bl.a. indspillede 'Søvnløs i Seattle' og You've Got Mail' sammen. 

Tom Hanks og Meg Ryan var et nærmest ikonisk filmpar i 90'erne, hvor de bl.a. indspillede 'Søvnløs i Seattle' og You've Got Mail' sammen. 

LÆS OGSÅ: Julia Roberts: Jeg har været heldig

Stadig verdens bedste land

Hanks er som det meste af Hollywood ikke imponeret over præsident Donald Trump. Han mener, at der er mange personer i den nuværende regering, som er både uinteresserede i og uvidende om USA’s historie.

– Og jeg synes helt klart, at den nuværende leder i Det Hvide Hus er en af dem. Men synes jeg stadig, at USA er ‘the greatest country in the world’? Ja, helt sikkert. Hvad skulle jeg ellers sige? Lyder det fra skuespilleren.

Han griner og retter lidt på sin mørkegrå denimjakke.

– Der er mange lande, der er økonomiske magtcentre, som altid laver flere penge end os og altid er en trussel mod os. Men ved du, hvad de ikke kan i de lande? De kan ikke læse, hvad de vil, eller udgive, hvad de vil, eller male et maleri af lige præcis det, de ønsker at male. Der er lande, hvor regeringen lukker din radiostation og ødelægger trykkemaskinerne på aviserne. Jeg siger jo ikke, at Canada ikke er et fantastisk land. Er Frankrig et fantastisk land? Ja, helt sikkert. Og hvis jeg var født i Toronto eller Lyon, ville jeg sikkert sige, at de var ‘the greatest countries in the world’, men jeg er født i Concord i Californien, og jeg siger, at ‘America is the greatest country in the world.’ Punktum. Slut. Sådan er det bare.

I 2016 blev Tom Hanks belønnet med Medal of Freedom - den højeste hæder, almindelige mennesker kan opnå i USA - af den daværende præsident Obama, som er blandt skuespillerens private venner.

I 2016 blev Tom Hanks belønnet med Medal of Freedom - den højeste hæder, almindelige mennesker kan opnå i USA - af den daværende præsident Obama, som er blandt skuespillerens private venner.

Nerver på

Det er første gang, Tom Hanks arbejder over for Meryl Streep, der har rollen som Katharine Graham i ‘The Post’. Grunden til, at det ikke er sket før, kunne være, at han ikke var en god nok sanger til at medvirke i ‘Mamma Mia’, joker han selv.

– Det var de mest magiske dage, jeg nogensinde har haft i min karriere. Man får mulighed for at gøre mange cool ting i film, men i denne film kommer voksne mennesker ind i rum og siger mange, lange voksne ting til hinanden. At være i stand til at gøre det med en kunstner, som jeg synes er den største kunstner på film, ‘La Streep’, var måske ikke som en drøm, der gik i opfyldelse, for jeg var hunderæd, inden jeg gik ind til det, men da jeg havde indspillet scenerne, følte jeg mig i den grad ophøjet af en, som var utroligt givende og yndefuld under processen, siger Tom Hanks om arbejdet med kollegaen.

Streep spiller Hanks’ chef i filmen. Kvindelige chefer har han også haft i sit virkelige liv, bl.a. instruktørerne Nora Ephron og Penny Marshall. Ifølge Hanks er en chef ligesom ens bedste lærer, og mange af de bedste lærere, han har haft, var kvinder. Mrs. Fitzgerald underviste ham i Shakespeare, og hun ændrede hans liv med den måde, hun præsenterede materialet på for den unge Hanks.

Tom Hanks har næsten 40 år på bagen i filmbranchen, og at spille over for Meryl Streep i 'The Post' er et af de ubestridte højdepunkter i hans lange karriere, siger han. Filmen havde dansk premiere 5. april. 

Tom Hanks har næsten 40 år på bagen i filmbranchen, og at spille over for Meryl Streep i 'The Post' er et af de ubestridte højdepunkter i hans lange karriere, siger han. Filmen havde dansk premiere 5. april. 

– Det har ikke haft den store betydning for mig, hvilket køn mine chefer har haft. De kvindelige chefer, jeg har haft, har alle været professionelle kvinder, der ikke fandt sig i noget som helst. De gjorde tingene på deres måde. Man kunne fx ikke tale Penny Marshall fra hendes ideer. Man kunne ikke tvinge hende til noget som helst, fortæller han om instruktøren, der stod ved roret på storhittet ‘Big’ fra 1988.

Hanks påpeger dog, at han har arbejdet mere med mænd end med kvinder. Der er nemlig ikke nær så mange kvinder som mænd i magtfulde stillinger i filmbranchen. Men tiderne ændrer sig, ikke mindst på tv. Tom Hanks tror ikke på, at man vil opnå fuldkommen ligestilling, men det går den rigtige vej, synes skuespilleren.

– Jeg talte med Meryl om det, og der burde være lige mange mandlige og kvindelige beslutningstagere. 50 procent af beslutningstagerne burde være kvinder. 50 procent af filmene burde være skrevet, produceret og instrueret af kvinder, siger han.

Tom Hanks besluttede tidligt, at han ikke ville sættes i bås og kun medvirke i romantiske komedier. Billedet her er fra krigsfilmen 'Saving Private Ryan'.

Tom Hanks besluttede tidligt, at han ikke ville sættes i bås og kun medvirke i romantiske komedier. Billedet her er fra krigsfilmen 'Saving Private Ryan'.

Sexchikane i metroen

Han har oplevet, hvordan #MeToo-kampagnen har rullet om ørerne på ham og sat gang i en række forandringer i den branche, han har været i i snart 40 år.

Hanks har aldrig selv været udsat for sexchikane. Ud over en enkelt gang i metroen i New York er der aldrig nogen, der har antastet ham, fortæller han og slår fast:

– Der har aldrig været en producer eller instruktør, der har lagt an på mig og sagt: ‘Vil du have det job eller ej?’ Det er der aldrig nogen, der har sagt til mig. Hverken en mand eller kvinde.

Men han er klar over, at problemet eksisterer i Hollywood og har gjort det længe. Og det er på tide, at alle ugerningerne kommer frem i lyset, og de mennesker, der står bag, bliver stillet til ansvar.

– Der er en kæmpe bølge, der har bevæget sig ind over os, og det kommer helt sikkert til at skabe mange forandringer, siger han. 

LÆS OGSÅ: Magtmisbrug og sexchikane - skandalen, der kan ændre Hollywood

Tom Hanks har to Oscar-statuetter stående derhjemme - en for 'Philadelphia' og en for 'Forret Gump'. 

Tom Hanks har to Oscar-statuetter stående derhjemme - en for 'Philadelphia' og en for 'Forret Gump'. 

LÆS OGSÅ: Oscar-forbandelsen: Når Oscar flytter ind , flytter manden ud 

Blå bog: Tom Hanks

  • Født 9. juli 1956 i Californien, USA.
  • Slog for alvor igennem i 1980’erne med den romantiske komedie ’Splash’ fra 1984 og komedien ‘Big’ fra 1988. Efter den romantiske komedie ‘Søvnløs i Seattle’ fra 1993 besluttede Hanks, at han ville lidt væk fra den lette genre og spillede aidsramt bøsse i ‘Philadelphia’.
  • Han har derudover gjort sig bemærket i bl.a. ‘Forrest Gump’, ‘You’ve Got Mail’, ‘Saving Private Ryan’, ‘Cast Away’ (2000), ‘Vejen til Perdition’,  ‘Charlie Wilson’s War’ og ‘Captain Philips’. 5. april har hans nyeste film, ’The Post’, dansk premiere.
  • Har vundet to Oscar-statuetter for ‘Philadelphia’ og ‘Forrest Gump’.
  • Har instrueret to film, som han også har skrevet manuskripterne til: ‘That Thing You Do!’ og ‘En ny chance til Larry Crowne’.
  • Han har to børn, Colin og Elizabeth, med Samantha Lewes, som han var gift med fra 1978 til 1987. Siden 1988 har han været gift med Rita Wilson. De har to sønner, Chester og Truman Theodore.