INTERVIEWS

Tre kvinder der kæmper for kvinder

Mød disse tre danske kvinder, der på hver sin måde kæmper for FN-målene og for verdens kvinder. Læs, hvorfor de gør det, og hvad der motiverer dem.

’Mest af alt er det meningsfuldt’

Pernille Deleuran, International chef i Folketinget, mistede sin mand for halvandet år siden. Han havde kræft, men døde af en infektion efter et kort sygdomsforløb. Da en nær veninde gik i gang med at indsamle penge til forskning og behandling med immunterapi, var Pernille klar til at hjælpe.

– Min mand var igennem en intens kræftbehandling med stråler og kemoterapi i to måneder. Det var naturligvis meget hårdt at følge for både mig, vores to teenagesønner og resten af familien. Han døde af en infektion på få timer på hospitalet, fordi hans immunforsvar var helt nede oven på kræftbehandlingen. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg gerne ville være med i Ovacure, som jeg synes er enestående, fordi vi netop arbejder med alternative behandlingsmetoder.

LÆS OGSÅ: Jane Kønig: ’Ingen regnede med, jeg blev til noget'

Pernille er chokeret over, at dødeligheden er så høj på ovariecancer, og hun er drevet af ambitionen om at finde alternative behandlingsformer som immunterapi, der netop handler om at opbygge sit eget immunforsvar. Hendes egen mand var nok ikke død, hvis hans immunforsvar havde været bedre. Immunterapi giver kvinder med ovariecancer en chance, og også andre kræftformer kan helbredes gennem denne type behandling. Men det kræver unik forskning af de bedste forskere – og masser af penge.

I Danmark har man haft fokus på den præventive behandling frem for behandling, når kræften først har ramt. Og det er netop det, Ovacure har fokus på: At finde penge til støtte af ny forskning i behandlingen, når du er blevet syg. 

Hvad har det givet dig at være med i samarbejdet om oprettelsen af Ovacure?
– Jeg har været med i Ovacure i et år, og det har været en fantastisk rejse. Jeg har primært taget mig af det juridiske omkring oprettelse af foreningen, udarbejdelse af diverse kontrakter, ansættelser, udarbejdelse af den første ansøgningsskabelon, men som det er med en nystartet forening, bliver man involveret i alle mulige opgaver, og det er kun sjovt! Vi holdt vores seneste summit på Christiansborg, hvor vi havde samlet nogle af de dygtigste forskere på området, og det har været en oplevelse at møde andre skønne, seje og superdygtige kvinder og opleve det engagement, der er i foreningen. Det gælder ikke mindst foreningens stifter, Juliane Meulengracht Bang, som udviser en dedikation og en arbejdsiver, som smitter og inspirerer.

Ovacure er nået langt på kun et år. Foreningen har identificeret seks unikke forskningsprojekter, som de arbejder på at søge penge til, de har fået kontor i Hellerup, ansat folk og søgt og fået bevilliget penge fra fonde til deres projekter. For Pernille har det været fagligt udfordrende at blive kastet ind i den lægevidenskabelige forskning med kompliceret jura omkring patentrettigheder, kontrakter m.m.

– Men mest af alt oplever jeg det som utrolig meningsfuldt at få lov til at deltage i dette arbejde – ikke mindst når man som jeg selv har haft kræften helt tæt på og stadig sørger over tabet.

Hun håber på, at Ovacure kan sikre flere kvinders overlevelse i fremtiden og få nedbragt den nuværende sørgelige statistik, og hun vil gøre sit til, at Ovacure får så mange penge som muligt til sine projekter. Men forskningen tager tid og koster mange penge.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Hvordan får du hverdagen til at køre med så krævende et job, en hverdag alene med to drenge og så Ovacure?
– Det er også hårdt til tider, men der er rigtig meget energi i at være med i Ovacure, fordi jeg tror på, det gør en forskel. Heldigvis er mine drenge store nu (15 og 19) og kan klare meget selv, men jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været et hårdt halvandet år med sorgen over tabet af min mand. Vi fik 27 års samliv, han var far til mine sønner, og så er der alt det praktiske, der følger efter et dødsfald, og at jeg pludselig stod alene med forældreansvaret. Det kræver tilvænning, og det tager tid at lære at leve med det vilkår. Til gengæld har jeg et supergivende og spændende job som international chef i Folketinget, som, selv om det er krævende, også giver utrolig meget energi og glæde i hverdagen. Jeg har skønne, dedikerede medarbejdere og kollegaer og motiveres meget af at kunne inspirere og engagere mod fælles mål og resultater. Også når det gælder Ovacure.

FAKTA OM OVACURE

 • Ovacure er en fond/forening, der arbejder for at finde helbredende behandling af ovariecancer. 
 • For flertallet af kvinder med ovariecancer findes der i dag ingen helbredende behandling.
 • Det er den fjerdehyppigste årsag til cancerdød blandt danske kvinder.  
 • Der konstateres på verdensplan årligt 239.000 nye tilfælde af ovariecancer, og 140.000 kvinder dør hvert år af sygdommen. 
 • Ovacures formål er dels at samle de bedste danske og internationale forskere inden for området for at identificere, igangsætte og udvikle nye behandlingsformer, dels selv at identificere de bedste forskningsprojekter i verden inden for området. Immunterapi er Ovacures første fokus. Kort fortalt er immunterapi en behandling, der udnytter og stimulerer kroppens eget immunforsvar til at dræbe kræftcellerne. 
 • Lige nu arbejder Ovacure på at støtte seks projekter i Danmark og udlandet.

LÆS OGSÅ: Angela Merkel: Kvinden i midten

’Vi arbejder med både hjerne og hjerte’

Anna Frellsen har skiftet Mckinsey-habitten og en høj løn ud med jeans, og hun stortrives i sit job som direktør for Maternity Foundation, som hjælper kvinder i Afrika til at få en sikker fødsel. Mange kvinder dør under fødslen i denne del af verden, men den udvikling kan vendes og skal vendes, mener Anna, der nyder fleksibiliteten og det engagerede kvindenetværk omkring hende.

– Jeg fandt mit drive, da jeg arbejdede med den sociale sektor de sidste år i McKinsey, som var i en spændende udvikling globalt set på det tidspunkt. Derfor var det en stor mulighed for mig, da jeg blev tilbudt jobbet som direktør for Maternity Foundation. Her drejer det sig i den grad om mennesker. Og det er fantastisk givende at arbejde med en organisation, som redder liv hver dag, og resultaterne er meget synlige. Jeg arbejder med både hjerte og hjerne nu, og det er et stort privilegium, siger Anna Frellsen.

Den menneskelige dimension og det at opleve den forskel, som Maternity gør for mange kvinder og deres familier, giver et kick, og det er ikke bare et spørgsmål om kvantitative programmålsætninger og fremdrift – der er kvinder og familier bag hvert tal, og meget lidt kan gøre en kæmpe forskel.

En enkelt sundhedsmedarbejder trænet i at håndtere basale fødselskomplikationer kan betyde forskellen på liv og død, fortæller Anna Frellsen, der for nylig var i Etiopien, hvor hun mødtes med sundhedsarbejdere, religiøse ledere, landsbyledere og kvinde-, mande- og ungdomsgrupper for at få en update på, hvordan Maternity Foundations initiativer virker. Specielt i forhold til at uddanne sundhedsarbejdere, der via en app med instruktioner kan hjælpe en kvinde sikkert gennem et fødselsforløb. 

– Livet der er primitivt, og der er ingen vand og el, men mobiltelefonen er nået ud til landsbyerne, og i dag, hvor der er flere mobiler end mennesker i verden, er der åbnet mulighed for at uddanne og informere via små illustrative apps. Så vi har udviklet en app i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitetscenter, og den er en stor succes, fortæller Anna.


Fra appens lancering i april 2015 i København. På billedet ses fra venstre Maternity Foundations stifter Henriette Svarre Nielsen, protektor H.K.H. kronprinsesse Mary og Anna Frellsen.

LÆS OGSÅ: Q&A med Helle Vestergaard Poulsen

Med beslutningen om at forlade den professionelle konsulentverden og arbejde i organisationsverdenen i stedet har Anna samtidig fået mere fleksibilitet i sin hverdag og tid til sin familie, sin mand og tre børn, og hun har behov for at kunne trække stikket. Familien bor på landet, og hun bruger naturen til at koble af. På cykel eller hesteryg eller med hunden i snor. I sidste ende er timeforbruget det samme som i tidligere job, men på en anden måde.

– Da jeg startede i Maternity, kom jeg til en organisation med en flot historik og et kæmpe potentiale. Samtidig var der en stor parathed til at tage det næste store skridt. Det var en organisation, der havde behov for samling og fokus, klar strategi og retning. Og ikke mindst for flere ressourcer til at løfte de mange vigtige opgaver, fortæller Anna, der nu har 20 ansatte. 

Hvordan har det ændret dit arbejdsliv at skifte fra konsulentbranchen til socialt arbejde?
– Vi skaber et bedre liv for afrikanske kvinder, og det kan godt være, at det er meget andet, der fylder i hverdagen – nye partnerskaber, udvikling af den næste app, presse, kampagne og ikke mindst fundraising. Men det er ikke det, der giver den grundlæggende tilfredshed med jobbet – drivkraften og stoltheden ligger i at være med til at hjælpe kvinderne og deres familier. At kunne være med til at opbygge en stærkere sundhedskapacitet i Afrika. Jeg vil gerne med stolthed kunne fortælle mine børn og børnebørn, hvad jeg har lavet og været med til. Det er det, der gør forskellen på et ”almindeligt” karrierejob og så et job som det her.


Besøg i et af Maternity Foundations programområder i Vestetiopien. Anna ses her sammen med ventende gravide kvinder på Gimbie Public Hospital.

FAKTA OM MATERNITY FOUNDATION

 • 289.000 gravide og fødende kvinder og 3 millioner nyfødte mister hvert år livet – 99 pct. i udviklingslande. Maternity arbejder på at sænke den høje dødelighed, der er i forbindelse med at føde sit barn.
 • Organisationen blev stiftet af gynækolog Henriette Svarre Nielsen i 2005.
 • Maternity arbejder sammen med SOS Børnebyerne, Røde Kors, Københavns Universitet og Syddansk Universitetscenter og er støttet af bl.a. Det Obelske Familiefond, MSD for Mothers og Kavlifondet.
 • Organisationen har modtaget Vallø Prisen og Den Franske Ambassades Human Rights Pris og har været udvalgt til at præsentere deres app blandt andet i FN-regi.
 • Maternity Foundation har H.K.H. kronprinsesse Mary som protektor.

LÆS OGSÅ: Szhirley: Der burde være kørekort til hundejere 

’Det handler om at sprede ringene i vandet’

Birgitte Handwerk jonglerer med jobbet som HR- og økonomiansvarlig for eventbureauet Monkfish, et travlt familieliv med mand og to piger på otte og 10 og rejser til primitive landsbyer i Afrika, hvor pigerne gennem generationer er blevet omskåret under meget uhygiejniske omstændigheder. Ved siden af jobbet er hun nemlig leder af Orchid Project Danmark og kæmper for at stoppe omskæring af piger. Motivationen var mødet med en stor personlighed.

– Indtil jeg hørte engelske Julia Lalla-Maharajh, stifter af Orchid Project, tale, vidste jeg meget lidt om omskæring. Mine piger var små dengang, og jeg tror, det gjorde så stort et indtryk, fordi jeg kunne forestille mig, at det var dem, det kunne være sket for, hvis vi havde levet i et land med den tradition. Samtidig fik jeg stor sympati for Julia. Hun har en stærk personlighed og et smittende engagement, og jeg kunne mærke, at denne kvinde mente det, når hun sagde, at hun ville kæmpe for at stoppe omskæring i verden. Hun forklarede tilmed, at det kunne lade sig gøre. Hun vidste hvordan – hun skulle bare have hjælp til at komme i gang, siger Birgitte og fortæller, at 3 millioner piger er i risiko for at blive omskåret om året, og 125 millioner piger lever med omskæring. Omskæring kan være dødelig og vanskeliggør fødsler senere i livet, og det finder sted i afrikanske lande, i Østen og andre steder i verden.

Hvorfor Orchid?
– For det første er det en indlysende sag. Selvfølgelig skal piger ikke omskæres. Det betyder meget for mig, at der slet ingen tvivl er om det. Og så er det afgørende for mig, som kommer fra en kommerciel verden, at vi allerede ved, hvordan omskæring stoppes. Orchids arbejde giver resultater, og det motiverer mig dagligt. Hvis vi først skulle til at opfinde en metode og finde ud af, om det virker, så tror jeg, det blev et for langsigtet projekt for mig, fortæller Birgitte, der finder stor motivation i organisationens ’hjælp til selvhjælp’-metode.

De landsbyer, der får ny viden, bliver stærkere, og den positive udvikling stopper ikke, den fortsætter, og den breder sig. Birgitte refererer til et klogt menneske, som har sagt: ’When you learn, teach – when you get, give.’

– Jeg synes, det siger meget om, hvad Orchids arbejde handler om. Vi har en viden i vores del af verden, som vi kan give videre, så andre kan få glæde af det i deres liv. Det handler om at dele ud, at give videre, at sprede ringene i vandet. Det giver både noget til den, der får, og den, der giver. 

Omskæring af piger er en tradition, en social norm, og den slags kan ændres ifølge Birgitte Handwerk. Men det kræver, at den landsby/det samfund, der udøver og opretholder normen, i fællesskab beslutter at ændre den eller vælge den fra. Det valg kan man kun træffe, hvis man ved, at omskæring er skadeligt, og man ved, at man har ret til og mulighed for at vælge det fra. Det er hverken dumme eller onde mennesker, der omskærer. I mange samfund ved man ikke, at dødsfald og sygdom er forbundet med omskæring, og da det er en flere tusinde år gammel tradition, er der mange myter forbundet med det. Så vejen frem er at tilbyde viden, oplysning og uddannelse til de landsbyer, der udøver omskæring, og derigennem få dem til selv at træffe valget om at stoppe omskæring.

LÆS OGSÅ: Regnbuebarnet Josephine Skriver kæmper for LGBTQ-rettigheder

– Det gjorde stort indtryk på mig, da jeg første gang besøgte en landsby, der havde stoppet omskæring. Det var nogle virkelig åbne, glade mennesker, vi mødte. Vi var samlet i en rundkreds i landsbyen, og de fremførte sange og teaterstykker om, hvad de troede på før, og hvad de vidste nu. Der var en fantastisk stolthed omkring deres nye viden og fremskridt, og de ville så gerne dele det med os og med andre i deres netværk. Det gav mig så meget lyst til at gøre mere for, at flere kunne have det sådan. Den positive energi, det håb, de havde for deres samfund, det inspirerede mig meget til at tage hjem og skaffe flere midler, så flere mennesker kunne få det ligesom dem.


Her ses en ”declaration”, dvs. en offentlig begivenhed, hvor landsbyer samles og erklærer, at de fra den dag stopper omskæring. Det sker på baggrund af Orchid Projects arbejde og er den måde, man fejrer sin nye viden og markerer forandringen: At man nu er en landsby, der IKKE omskærer længere. Det er en begivenhed, der er forbundet med stor stolthed

Birgitte har været med til at stifte både fonden i England og foreningen i Danmark og arbejdet med alt fra strategi til partnerskaber og websites. I dag er hun ansvarlig for Orchid Danmark.

Min primære opgave i dag er at rejse penge til vores projekter i de lande, hvor der omskæres. Heldigvis er der god opbakning til sagen i Danmark, og vi har et fint samarbejde med både små og store danske fonde og med virksomheder, kunstnere og privatpersoner, der har fulgt vores arbejde og ønsker at støtte. Vi har 150 medlemmer, som følger med i vores arbejde, og vi kommer i kontakt med mange, som gerne vil støtte enten med midler eller ved at udbrede kendskabet til sagen og til os.

Organisationen arbejder effektivt og undgår lange møder, og det er et plus, når man, som Birgitte, skal have det til at passe ind i en børnefamilies hverdag. Hun har rigtig god opbakning fra sin daglige arbejdsplads og fra sin mand. 

Hvordan får du hverdagen til at køre med børn, fast job og Orchids aktiviteter?
– Der bliver taget mange aftener i brug, og indimellem er det for heftigt. Men når en fond giver positivt svar på en ansøgning, så endnu et projekt kan sættes i gang, eller når endnu et område i Senegal stopper omskæring, giver det så meget mening. Og så er det alle de sene timer værd, mener Birgitte, der har lært meget nyt om verden omkring os. 

– Jeg føler mig heldig, fordi jeg får lov til at se andre lande og kulturer som andet end turist, og jeg har lært meget om sociale normer i Afrika. Om hvordan de skabes, og hvordan de ændres. Så ud over at føle at jeg er med til at gøre noget rigtigt for verden, føler jeg også, at jeg selv har fået et rigere liv.


Birgitte i Senegal med en lille pige fra en landsby, som endnu ikke på det tidspunkt havde stoppet omskæring. Det har de nu, og denne lille pige er altså en af dem, der ikke vil blive omskåret.

FAKTA OM ORCHID PROJECT 

 • Stiftet af Julia Lalla-Maharajh for fem år siden med støtte fra frivillige i Danmark.
 • Orchid støtter projekter i lande, hvor der omskæres, advokerer for midler og prioritering af sagen og kommunikerer om muligheden for at stoppe omskæring.
 • Hovedkontor i London med fem ansatte.
 • I Danmark har Orchid Project rejst 5 millioner kroner til sagen.
 • Omkring 100 landsbyer har nu med danske Orchid-midler stoppet omskæring i Afrika.
 • Omskæring er blevet en del af FN’s nye udviklingsmål fra september i år.