INTERVIEWS

Victoria Carmen Sonne: For mig er det ikke nødvendigvis en succes, hvis folk ved, hvem du er

Victoria Carmen Sonne bliver omtalt som dansk films unge håb og høster både priser og rosende ord fra anmeldere og branchefolk. Selv om den 25–årige skuespillers karriere kører på højtryk, er hun ikke bange for at toppe for tidligt. For hende er det vigtigste stadig at fortælle en god historie, også selv om det kræver, at hun giver alt af sig selv – bogstaveligt talt.

Victoria Carmen Sonne er netop vendt hjem fra filmfestivalen i Venedig 

... da IN møder hende på en solrig efterårsdag på Christianshavn. Sammen med resten af holdet præsenterede hun Marie Grahtøs allerede hypede debutfilm, ‘Psykosia’, for verdenspressen.

– Det var megafedt, siger Victoria Carmen Sonne, mens hun sætter sig til rette.

Hun taler hverken med store armbevægelser eller høj stemmeføring. Hun er tilbagelænet og cool, da hun tænder en cigaret og undskylder, da røgen flyver i den ‘forkerte’ retning. Hun har haft fart på de seneste år, hvor hun har fået sit gennembrud med bl.a. ‘Vinterbrødre’, ‘Holiday’ og ‘Neon Heart’, men i øjeblikket laver hun ‘ikke så meget’, siger hun selv. Hun har dog flere projekter i kalenderen, men dem må hun ikke tale om, hvilket er ‘fucking irriterende’.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: Jeg fik et stempel, som er svært at slippe af med

Kom med bag fotoskydningen til magasinets forside her:

Den 25-årige skuespiller har allerede en Robert- og to Bodil-statuetter stående derhjemme, men hun tager anerkendelsen med ro og er ikke bange for, at succesen er kommet for hurtigt til hende.

– For mig er det ikke nødvendigvis en succes, at folk ved, hvem du er. En succes er, hvis man kigger hinanden i øjnene og føler, at man er i gang med at lave noget, der forhåbentlig er vedkommende for nogen, fortæller hun.

Priserne betyder selvfølgelig noget, det lægger hun ikke skjul på. At blive anerkendt for det arbejde, som hun laver, er hun ‘helt vildt glad for’. Det betyder dog lige så meget for hende, at publikum bliver ramt af den fortælling, hun er med til at fortælle.

– Hvis folk er godt underholdt, har fået en god oplevelse, er blevet spejlet eller har set noget, der får dem til at være lidt mindre vrede på dem selv eller på andre, er det vel en eller anden form for succes, uddyber hun.

På teaterskolen som 17-årig

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Victoria Carmen Sonne skulle vælge skuespillet som sin levevej. Ingen i hendes familie kommer fra en kreativ baggrund, så hun er ikke blevet påvirket fra barnsben. Det kan nærmere beskrives som en masse tilfældige møder, der gjorde udfaldet. Når hun tænker tilbage på, hvordan tingene har udfoldet sig, giver det alligevel god mening, at hun er landet, hvor hun er.

– Jeg har ikke altid vidst, at jeg ville være skuespiller. Det var noget, der ligesom kom. Faktisk i lidt omvendt rækkefølge, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Julie Leopold: Jeg går aldrig til fest i flade sko

Victoria Carmen Sonne har ikke altid vidst, at hun ville være skuespiller. Det er først i dag, hun kan se, at det ikke er tilfældigt, hun er landet i netop den branche. – Jeg kan godt se, at jeg blev ved med at opsøge skuespil. Og det med at skabe og ind

Ventre: Kjole Benchellal, pris på forespørgsel - Lille ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 12.900 kr. - Stor ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 16.900 kr. Højre: Jakke Louis Vuitton, 29.600 kr. - Nederdel Louis Vuitton, 17.500 kr. - Smykker Victorias egne

Det var først, da hun fik arbejde i en videoudlejningsbutik, at hun rigtig fik øjnene op for, hvad film kan. Når der ikke var kunder i butikken, havde hun tid til at gå på opdagelse på lageret og udvælge de film, som hun skulle se.

Især Simon Stahos film fangede hende. De var spændende, voldsomme og stærke. Skæbnen ville, at hun, få uger efter at have stiftet bekendtskab med Staho, hørte, at selv samme instruktør søgte unge mennesker til sin kommende ungdomsfilm, ‘Magi i luften’. Hun gik til casting, fik rollen, og så var hun ‘inde’. Det lyder næsten for godt til at være sandt, det kan hun godt selv høre i dag.

LÆS OGSÅ: Vi oplever alle angst for, at vores familie skal gå i stykker

For Victoria Carmen Sonne var det især arbejdet med at skabe en karakter, som var interessant.

– Jeg begyndte at digte videre, og jeg kunne læse ting ud af scenen og den måde, som dialogen valgte at udtrykke sig på. Jeg tror, at det var der, at interessen for skuespil opstod.

Det var især det at gå ind i et andet menneskes virkelighed og opleve verden gennem deres øjne, som var interessant, fortæller hun.På trods af at interessen for film og skuespil var der, da den dengang 17-årige Victoria Carmen Sonne blev opfordret til at søge ind på teaterskolen, var hun stadig ikke sikker på, at det var noget for hende.

Blazer Alexander McQueen, 19.300 kr. - Bukser Alexander McQueen, 8.150 kr. - Kædebælte Alexander McQueen, 19.300 kr. - Øreringe Alexander McQueen, 3.875 kr.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø: Jeg vil være vågen i mit liv

På det tidspunkt gik hun på gøglerskole. Her lærte hun både at gå på glasskår og sluge ild – og så lavede hun mange improvisationsøvelser, hvor hun kunne skabe forskellige karakterer.

Hun besluttede sig for at søge ind alligevel og læste alverdens dramaer som forberedelse. Det var vigtigt for hende at være godt klædt på til mødet med ‘dommerne’, som skulle afgøre hendes skæbne. Det store arbejde gav pote, og hun kom ind.

– Jeg blev overrasket, da jeg kom ind, men alligevel starter der jo en proces, når man søger. Jeg gjorde mig mega-umage. Det var, fordi jeg blev fanget af teksterne. Jeg læste dem og lavede karakterarbejde. Der var ikke det, jeg ikke vidste om den fireminutterstekst, jeg skulle op og vise, fortæller hun grinende.

Venstre: Bluse Amanda Borgfors Mészàros, 5.885 kr. - Vest Amanda Borgfors Mészàros, 3.800 kr. - Armbånd Marlene Juul Jørgensen, 4.000 kr. Højre: Kjole Rotate, 2.000 kr. - Jeans Rodebjer, 1.695 kr. - Halskæde Victorias egen - Øreringe Pandora, 999 kr. - Tørklæde Dee April, 950 kr.

Virkelighed på film

Efter Victoria Carmen Sonne blev færdiguddannet i 2016, medvirkede hun i flere anmelderroste film som ‘Usynligt hjerte’ og ‘Holiday’. Fællesnævneren ved hendes roller er, at kvinderne ofte har tung skæbne. I ‘Usynligt hjerte’ spiller hun en tidligere pornoskuespiller, der nu er alenemor og handicaphjælper, mens hun i ‘Holiday’ spiller den unge, naive Sasha, som bliver udsat for en voldtægt. Det er roller, hvor hun skal give meget at sig selv – bogstaveligt talt.

For de fleste helt nyuddannede skuespillere vil det være grænseoverskridende at stå helt nøgen foran kameraet, men for Victoria Carmen Sonne er det vigtigt at vise, hvordan virkeligheden ser ud.

LÆS OGSÅ: Nina Wedelss-Wedellsbirg: Der kommer et tidspunkt, hvor det bliver vigtigere at give end at få

– Det er rimeligt svært at lave en scene om en voldtægt, hvis man har tøj på. Jeg tager ikke bare mit tøj af for at gøre det. Hvis der er en mening med, at tøjet skal af, så skal det af, og hvis der ikke er, så skal det blive på, fortæller hun.

Hun mener, at det er ved at blive mere normalt at visenøgenhed på film – og det er på en måde en befrielse. Hvis det skal virke ægte, så skal folk jo være nøgne, når de går i bad og har sex. For når man laver film, skal man jo få et indblik i folks liv, og hvis det skal være troværdigt, skal det være et billede af deres virkelighed, forklarer hun.

Victoria Carmen Sonne har altid følt en særlig forbindelse til heste. – Heste udtrykker ekstremt direkte, hvad de oplever, i deres kroppe og ansigter. Jeg føler, at de er enormt ærlige at tale med, fortæller skuespilleren.

Blazer Alessandra Rich, 12.300 kr. - Hat Victorias egen - Bukser Pieszak, 1.199 kr. - Ringe Shamballa Jewels, - 69.000 kr.  pr. stk.

Omme bag masken

Selv om hun viser meget af sig selv i de kvinder, hun portrætterer, er det ikke meget af Victoria Carmen Sonne, man kan få lov til at opleve på tæt hold. Når hun beskriver, hvordan hun forbereder sig på en rolle, bliver det fortalt med stor begejstring. Det er noget helt andet, når det er hende selv, det skal handle om. Her rynker hun de mørke øjenbryn og tænker sig ekstra godt om, inden hun svarer. 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Kan du ikke lide selv at være i fokus?

– Altså ... det kommer enormt meget an på situationen, forklarer hun.

For Victoria Carmen Sonne er der stor forskel på at være i fokus på arbejdet og i det private. Og hun behøver nødvendigvis ikke at være god til begge dele.

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: Min rolle i 'Dronningen' er den mest udfordrende i min karriere

– Karen Blixen har engang sagt, at ‘du er dig selv og alle dine masker’. For hvad er egentlig hvad? Jeg tænker ikke på en karakter som en maske, jeg tager på. Jeg tænker mere på en eller anden, som man oplever det igennem. Sådan er det jo også med én selv – eller med sociale medier: Man skifter tit mening alt efter konteksten. Det synes jeg ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Mennesker er konstant i forandring, og det er en kvalitet, synes hun.

Venstre: Skjorte Hermès, 17.700 kr. - Nederdel Hermès, 33.800 kr. - Støvler Hermès, 12.500 kr. - Tørklæde Hermès, 3.000 kr. - Hat Victorias egen. - Ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 12.900 kr. - Armbånd Shamballa Jewels, 320.000 kr.

Måske er det også derfor, hun kan have svært ved at slippe sin karakter, når hun er færdig med at spille en rolle. For kvinderne sidder i hende, og på en eller anden måde bliver de en del af hende.

– De har udviklet mig. Det samme gør mine kollegaer. Ja, det er faktisk lidt ligesom er blive forelsket. Det er intenst, og så lige pludselig er de der bare ikke mere, siger hun.

Ikke kræsen

Victoria Carmen Sonne har fortrinsvis spillet roller i tunge film, som er blevet rost til skyerne. Hun synes dog ikke selv, at hun er kræsen, når det gælder arbejdet.

– Det er ikke, fordi der er nogen genrer, som jeg ikke vil lave. Det er ikke, fordi jeg ikke vil lave en komedie eller fjernsyn, siger hun og fortæller videre, at det er rollen og fortællingen, der er vigtig for hende.Hun bliver ikke interesseret i projekter på grund af deres størrelse eller prestige eller mulighed for eksponering. Fokus skal ikke være at sælge billetter, men på at fortælle en vigtig historie.

Kjole Emporio Amarni, pris på forespørgsel - Tylærmer stylistens egne. 

LÆS OGSÅ: Kathrine Bach Lundgaard: Tøj kan starte en samtale

– Jeg synes, at det er pisseirriterende at arbejde med nogen, der allerede har skrevet Oscar-talen. For så synes jeg, at fokus ligger et forkert sted, siger hun og rynker brynene.

Det samme gælder, når samtalen falder på, om hun har en ambition om at arbejde uden for Danmarks grænser. Om et manuskript er på dansk, engelsk eller polsk, er for hende fuldstændig ligegyldigt. Selv om flere danske skuespillere de seneste år har imponeret i udlandet, er det ikke der, hun nødvendigvis ser sig selv i fremtiden.

– Vores referencer til ‘cinema’ er jo meget Hollywood.

Det er jo de film, som man er vokset op med. Så det kan virke, som om det er der, man har skudt papegøjen, siger hun og griner.

– Jeg tror bare ikke, at jeg har det sådan.

BLÅ BOG: VICTORIA CARMEN SONNE

  • Født 23. april 1994 i København.
  • Dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole i 2016 som en af de yngste nogensinde.
  • I 2016 fik hun sit gennembrud i Rasmus Heisterbergs ‘I blodet’. En præstation, som sikrede hende en Bodil-statuette for bedste kvindelige birolle i 2017.
  • Året efter, i 2018, blev hun belønnet med en Robert-pris for bedste kvindelige birolle for Hlynur Pálmasons prisbelønnede film ‘Vinterbrødre’.
  • I 2018 spillede hun hovedrollen i Isabella Eklöfs ‘Holiday’, som sikrede hende en Bodil-statuette for bedste kvindelige hovedrolle.
  • Af kommende projekter kan du opleve hende i Daniel Denciks ‘Miss Osaka’  og i Maria Grahtøs ‘Psykosia’, hvor hun spiller over for bl.a. Trine Dyrholm.

LÆS OGSÅ: Anne Glad: Læg telefonen væk