INTERVIEWS

Viggo Mortensen laver ikke film på stribe

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen har brug for at føle et særligt slægtskab med en rolle, før han siger ja til den. I den nye ‘Green Book’ spiller han en hårdtslående newyorker med italienske rødder, og der skulle masser af fætre, kusiner og mere mad, end han kunne spise, til at overbevise ham om, at han var som skabt til rollen

Første møde med Viggo Mortensen 

Første gang, jeg mødte Viggo Mortensen var det som Aragorn med flagrende, brun kappe og sværdet hængende ved hoften. Et imponerende syn, der ikke fandt sted i mine drømme – selv om man måske skulle tro det – men på et koldt filmset i New Zealand under de allersidste optagelser til ‘Ringenes Herre’. 

Og endnu mere imponerende taget i betragtning af, at han sprang til rollen i sidste øjeblik. Ja, faktisk var filmoptagelserne allerede gået i gang, da Viggo Mortensen stødte til, men Peter Jackson stod med instruktørskægget i postkassen, da han havde skiftet mening om skuespilleren Stuart Townsend og fyret ham.

Jackson ringede til Viggo Mortensen, hvorpå dansk-amerikaneren først sagde nej, for han kunne ikke rigtig se sig selv i en fantasyfilm. Og det var kun, fordi hans søn, Henry, var vild med Tolkiens univers, at han alligevel genovervejede Jacksons tilbud og endte med at sige ja.

I 'Green Book' spiller Viggo Mortensen og Mahershala Ali to vidt forskellige mænd, som alligvel knytter bånd. 

I 'Green Book' spiller Viggo Mortensen og Mahershala Ali to vidt forskellige mænd, som alligvel knytter bånd. 

Før ‘Ringenes Herre’ var der ikke mange, der havde bidt mærke i den flotte unge mand, der spillede en birolle i Harrison Ford-filmen ‘Vidnet’ 16 år forinden, og han var heller ikke selv sikker på, at han overhovedet skulle være skuespiller.

Alt det ændrede Jacksons gigantiske trilogi-succes, for bagefter ville alle have en bid af Viggo Mortensen. Alt var klappet og klart til en travl karriere i Hollywood for skuespilleren, der er vokset op i New Hampshire, Argentina og Danmark. Hvis det ikke lige var, fordi Viggo Mortensen aldrig vælger det oplagte eller træffer de nemme valg. For mest symptomatisk for hele hans karriere må være, at det er helt uforudsigeligt, hvilke film han vælger.

I ‘A Dangerous Method’ fra 2011 spillede Viggo Mortensen selveste Sigmund Freud.

I ‘A Dangerous Method’ fra 2011 spillede Viggo Mortensen selveste Sigmund Freud.

– Det skal være en god historie. Og hvad er en god historie? Det betyder noget forskelligt for folk, men for mig betyder det et velstruktureret manuskript, hvor karaktererne interagerer med hinanden på en interessant måde. Det er sværere, end det lyder, og det ved jeg, for jeg har læst tusindvis af manuskripter. Men forhåbentlig bliver resultatet en film, der ikke fortæller dig, hvad du skal tænke eller mene. Og så går jeg efter at prøve ting, jeg ikke har prøvet før. Eller hvor jeg kan lære noget. Så jeg kan blive en lille smule mindre ignorant om noget, forklarer han selv.

Den motivation bag hans valg er årsag til, at jeg har interviewet ham i anledning af så forskellige film som den lille, argentinske arthousefilm ‘Jauja’ på filmfestivalen i Cannes, hvor han charmede alle, inklusive en af filmens danske skuespillere, Ghita Nørby, og klovnede rundt med sit fodboldtørklæde – Viggo er en brændende fan af den argentinske fodboldklub San Lorenzo. En anden gang var med filmen ‘Captain Fantastic’, der blæste mig omkuld, og som da også indbragte Viggo Mortensen en Oscar-nominering.

Og en tredje gang var på Marrakech International Film Festival, hvor han, meget atypisk for skuespillere i den amerikanske filmbranche, troppede op uden entourage. Helt alene kom han ydmygt listende ud på den hotelterrasse, jeg skulle interviewe ham på.

Også da han møder op til interviewet på sin seneste film, ‘Green Book’, på et hotelværelse i London, er han anderledes end de fleste af kollegerne. Han kommer ind med en plasticpose i hånden, som han ‘lige skal have stillet ude på badeværelset’. Posen indeholder hans matcha-te, viser det sig.

LÆS OGSÅ: 4 biograffilm du skal se i marts - du kan stadig nå det

En dansk italiener

Når man ser på de film, Viggo Mortensen har lavet, og på, hvor lang tid der går imellem dem, er det tydeligt, at han tager sig tid til at vælge. Og han er kendt for at sige nej, også til roller andre stjerner står i kø for at spille.

I filmatiseringen af Cormac McCarthys 'The Road' skal Viggo Mortensen redde sin søn i en postapokalyptisk verden.

I filmatiseringen af Cormac McCarthys 'The Road' skal Viggo Mortensen redde sin søn i en postapokalyptisk verden.

Til hans seneste rolle i ‘Green Book’ var der også interesse fra andre højtprofilerede skuespillere. Forståeligt nok, for filmen har en virkelig god historie om den første sorte amerikanske klassiske pianist, Don Shirley, der bliver inviteret på turné i Sydstaterne. En ikke ufarlig tur i 1960’erne, hvor racismen og diskrimination gennemsyrer samfund og menneskesyn, og han hyrer derfor en chauffør og bodyguard, New York-dørmanden Tony Lip.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

De to mænd er hinandens modsætninger. Den ene er forfinet og dannet og excentrisk. Den anden er grov, jovial og ligetil. Og alligevel vokser et venskab op mellem de to, der gør dem begge klogere. En virkelig historie, der er skrevet af Tony Lips søn Nick Vallelonga, der også har været med inde over manuskriptskrivningen. Men trods den gode historie var det en rolle, Viggo Mortensen først sagde nej til.

Viggo Mortensen i ‘Captain Fantastic’ der indbragte ham en Oscar-nominering.

Viggo Mortensen i ‘Captain Fantastic’ der indbragte ham en Oscar-nominering.

Hvorfor tøvede du med at sige ja, når du var så begejstret for manuskriptet?

– Jeg frygter altid en rolle. Men så snart nogen har givet mig jobbet, tænker jeg, nu er du nødt til at gøre det. Det, der fik mig til at tøve her, var, at Tony Lip er italiensk, og jeg er jo ikke italiener. Jeg var bange for at lave en karikatur, og der findes så mange gode amerikansk-italienske skuespillere derude. ‘Måske er det ikke den bedste casting’, sagde jeg til Peter Farrelly, forklarer han om de kvaler, han luftede over for filmens instruktør.

Peter Farrelly var dog ikke i tvivl om, at Viggo Mortensen skulle spille Tony Lip. Da jeg interviewer ham, fortæller instruktøren om det første møde:

– Viggo havde mange bekymringer, så Nick Vallelonga, hvis familiehistorie det er, og jeg besluttede at tage ud og besøge ham i hans hytte i Idaho, der er nøjagtig, som man forestiller sig, at Viggos hytte ser ud. Med et træ, der vokser midt i rummet. Nick tog Viggo med rundt for at besøge fætre, onkler og tanter – Tony Lips familie – i New Yorks Bronx-kvarter, fortæller instruktøren.

Viggo Mortensen laver ikke kun film i Hollywood. I 2012 medvirkede skuespilleren, der boede i Argentina som barn og taler spansk, i den argentinske thriller ‘Todos tenemos un plan’.

Viggo Mortensen laver ikke kun film i Hollywood. I 2012 medvirkede skuespilleren, der boede i Argentina som barn og taler spansk, i den argentinske thriller ‘Todos tenemos un plan’.

Viggo Mortensen mindes den tur med et grin.

– Det var hårdt, for der var hele tiden mad. Når vi var nået til fjerde ret, og jeg begyndte at holde igen, sagde de ‘åh nej, han kan ikke lide maden!’ Og hvis jeg spiste op, sagde de, ‘se, han kan lide det, giv ham noget mere’. 

LÆS OGSÅ: 'Beverly Hills 90210'-kollegaerne mindes Luke Perry

Den svære komedie

Og det var kun begyndelsen, for i filmen spiser Viggo Mortensen stort set i hver scene. Sågar en hel pizza, der bliver foldet sammen og fortæret – ligesom virkelighedens Tony Lip gjorde det. Og Viggo Mortensen endte med at tage 20 kilo på. Han indrømmer, at der var ‘en frihed i at give slip’, men at det har været hårdt at tabe kiloene igen.

Viggo Mortensen og Mahershala Ali i den Oscar-vindende film 'Green Book'. 

Viggo Mortensen og Mahershala Ali i den Oscar-vindende film 'Green Book'. 

– Jeg har vist tabt lidt over halvdelen nu, fortæller han og klapper sig på maven.

En anden årsag, til at Viggo Mortensen tøvede, var, at Peter Farrelly har en forhistorie med kun at lave komedier. Filmen var tænkt som hans første drama, men en del scener indeholder komik, dog af den lavmælte slags.

– Komedier er ikke noget, jeg har villet. Jeg er ofte blevet spurgt ‘hvornår laver du en komedie?’ Men komedier er jo svære at lave. For mig lignede det en helt anden genre, en helt anden boldgade af skuespil, som jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle gribe an. Men med denne film har jeg fundet ud af, at det ikke er så forskelligt fra ikke-komisk skuespil. Det handler om timing, tempo og rytme. Og om at lytte, siger Viggo Mortensen.

Som sædvanlig gik han til opgaven med dedikation og omhu. Det er blevet hans varemærke i branchen og har skabt respekt.

– Viggo er den type skuespiller, jeg gerne vil være. Han er altid på opdagelse for at finde ud af mest muligt om sin karakter, om tidsperioden. Han er meget bevidst om, hvilke valg han foretager sig, og er meget inspirerende at arbejde sammen med, lyder det fra hans medspiller i ‘Green Book’ Mahershala Ali, der er kendt fra tv-serien ‘House of Cards’ og Oscar-filmen ‘Moonlight’.

Viggo Mortensen som tuschet gangster i ’Eastern Promises’. Rollen indbragte ham hans første Oscar-nominering.

Viggo Mortensen som tuschet gangster i ’Eastern Promises’. Rollen indbragte ham hans første Oscar-nominering.

Mahershala Ali og Viggo Mortensen er skåret ud af samme træstamme, bekræfter Peter Farrelly:

– De er begge generte. Ikke typerne, der er festens midtpunkt. De er dem, der står ude i periferien og har dybe samtaler og helst ikke vil gøre noget væsen af sig’.

LÆS OGSÅ: Matt Dillon: Jeg satte mig i massemorderens sted 

Takt og tone – og en glemt telefon

På spørgsmålet om, hvad det var i historien, der alligevel fik ham til at sige ja til at spille Tony Lip i ‘Green Book’, svarer Viggo Mortensen:

– Jeg kan godt lide Don Shirleys måde at håndtere denmodstand og racisme, han møder, på. Med værdighed. Værdighed vinder altid. Måske ikke på den korte bane, men på den lange. I ethvert sammenstød her i tilværelsen kan du vælge din egen måde at håndtere det på – også når det gælder trivielle ting, som når du støder ind i en andens indkøbsposer. Du kan vælge at fortsætte og ikke sige noget. Eller du kan vende dig om og sige ‘undskyld, er du okay?’ Måske har ingen set det ske, og måske vil episoden ikke have nogen konsekvenser, men alle de tilfælde taler til din egen menneskelighed. Og akkumuleringen af alle de tilfælde udgør, hvem du er og, når du er død, hvordan du var. Vi kan reagere på en god måde, og vi kan reagere på en ligegyldig måde.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Hvordan med de sammenstød, man har på nettet? Er filmen også en kommentar til det raseri, folk ofte udspyer online?

– Folk er ofte store kujoner på nettet. De skjuler sig og kommer med trusler. Fordi det er så nemt. Jeg kan fornærme dig, true dig med, at jeg kommer og kvæler dig, sige, jeg hader dig, trykke på en knap og ‘off you go’. Jeg ved ikke, hvor folk lærer at opføre sig sådan, men vi imiterer det, vi ser. Så ved at være gode eksempler kan vi vise medmenneskelighed’, siger Viggo Mortensen.

Rollen som Aragorn i ‘Ringenes herre’-filmene gjorde Viggo Mortensen til superstjerne.

Rollen som Aragorn i ‘Ringenes herre’-filmene gjorde Viggo Mortensen til superstjerne.

Hvordan tackler du selv de sociale medier? Jeg har hørt, at du stadigvæk har en flip-telefon, er det korrekt?

Viggo smiler, mens han klapper på sine lommer efter sin telefon. Da han ikke finder den, udbryder han:

– Se, jeg glemmer altid at tage min telefon med. Det driver folk til vanvid. Men ja, det har jeg. Og jeg er slet ikke på de sociale medier. Hverken på Facebook, Twitter eller Instagram. Men til min egen overraskelse er jeg konstant nødt til at ringe til mine advokater, fordi der er andre, der udgiver sig for at være mig. De bruger billeder af mig og fortæller lange historier, som om de er mig. Jeg har mødt folk, der kommer op til mig og siger: ‘Dejligt at møde dig, efter vi har skrevet sammen de sidste to år. Jeg var vild med det, du sagde om Picasso’. Og jeg er sådan: ‘Jeg aner ikke, hvad du taler om.’ Hvorfor gør folk sådan noget? Det er et mysterium for mig, siger han.

LÆS OGSÅ: 14 vigtige begivenheder i 2019

Debut som instruktør

Men det er ikke, fordi Viggo Mortensen ikke har noget at sige. Han er mere åbenmundet end de fleste stjerner, hvilket også har bragt ham i problemer.

Viggo Mortensen er ikke på sociale medier. – Folk er ofte store kujoner på nettet. De skjuler sig og kommer med trusler. Fordi det er så nemt, siger han.

Viggo Mortensen er ikke på sociale medier. – Folk er ofte store kujoner på nettet. De skjuler sig og kommer med trusler. Fordi det er så nemt, siger han.

Som da han op til det amerikanske valg kritiserede Hillary Clinton for at være uærlig og udtalte, at han som Bernie Sanders-supporter hellere ville stemme på Jill Stein fra The Green Party end på Clinton. Og senest i forbindelse med promoveringen af ‘Green Book’, hvor han under et pressearrangement brugte ‘N-ordet’. Selv om hans intention med at bruge ordet var velment, er det så politisk ukorrekt i USA, at det straks skabte kritiske overskrifter. Viggo Mortensen tøvede ikke et sekund med at undskylde, for det havde ‘aldrig været hans mening at fornærme nogen’.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Netop den reaktion underbygger hans image som en mand, der altid er ærlig. Uanset hans standpunkt. Uanset om det er i film eller i den virkelige verden.

For Viggo Mortensen går den vej, han selv vælger. Og som til næste år betyder en debut som instruktør med filmen ‘Falling’, som han selv har skrevet og skal spille hovedrollen i.

’Green Book’ vandt to statuetter til Oscar-uddelingen i februar - for bedste film og bedste originale manuskript.

Se alle Oscar-vinderne her 

Blå Bog: Viggo Mortensen

‘Værdighed vinder altid. Måske ikke på den korte bane, men på den lange. I ethvert sammenstød her i tilværelsen kan du vælge din egen måde at håndtere det på’

‘Værdighed vinder altid. Måske ikke på den korte bane, men på den lange. I ethvert sammenstød her i tilværelsen kan du vælge din egen måde at håndtere det på’

  • Født i New York 20. oktober 1958.
  • Har dobbelt statsborgerskab, amerikansk fra sin mor og dansk fra sin far.
  • Debuterede i ‘Vidnet’ i 1985, hvor han spillede Amish-bonden Moses. Siden har han gjort sig bemærket i bl.a. ‘Ringenes herre’-trilogien, ‘Eastern Promises’, ‘A Dangerous Method’, ‘A History of Violence’ og ‘Captain Fantastic’.
  • Har været gift med Exene Cervenka, som han har den voksne søn Henry med. Han har siden 2009 været kæreste med den spanske skuespiller Ariadne Gil, som han bor sammen med i Madrid.

Viggo Mortensen og den spanske skuespiller Ariadna Gil har været sammen siden 2009. De mødte hinanden første gang på filmen ‘Captain Alatriste’ fra 2006.

Viggo Mortensen og den spanske skuespiller Ariadna Gil har været sammen siden 2009. De mødte hinanden første gang på filmen ‘Captain Alatriste’ fra 2006.

LÆS OGSÅ: Fashion-mord og fangeflugt - 2 spændende serier til weekenden