INTERVIEWS

Zendaya - Hold øje med Hollywoods nye superstjerne

På rekordtid har 22-årige Zendaya taget springet fra Disney-prinsesse til et af de mest feterede ansigter inden for tv, film og mode. Alligevel synes hun ikke selv, hun helt har bevist sit værd endnu.

Det er ærlig talt svært at lade være med at blive betaget…

… når man sidder over for Zendaya. Hun er ikke kun slående smuk, hun er også tilbagelænet, cool og skarp som bare fanden. Det er tilsvarende nemt at få præstations-stress, når man skimmer hendes imponerende cv.

Det 22-årige multitalent lagde allerede i de tidlige børneår ud med modeljobs og professionelle danseoptrædener, og efter en teenagekarriere med forskellige Disney-film og serier, har hun hen over de seneste par år taget et katapult-spring ind i de voksnes rækker.

LÆS OGSÅ: Zendayas bedste looks: Fra Disney-prinsesse til superstjerne

I første omgang med ‘Spider-Man’-filmene med Tom Holland som edderkoppemanden og i musicaldramaet ‘The Greatest Showman’ med Hugh Jackman, Michelle Williams og Zac Efron. Sideløbende har hun fået status som ombejlet modeikon, har prydet forsider på bl.a. Vogue og Glamour og runder snart 60 millioner følgere på Instagram.

Stilikonet og skuespilleren Zendaya hitter lige nu i HBO’s dystre ‘Euphoria’.

Lige nu er Zendaya højaktuel i HBO’s kontroversielle ungdomsserie ‘Euphoria’, hvor hun spiller gymnasiepigen Rue, som efter en overdosis bliver sendt på afvænning, men ikke kan slippe stofferne. Det er barske løjer, og mildest talt langt væk fra opvæksten i Disney-landskabet og de seneste års Hollywood-blockbusters.

– Jeg var klar til at tage næste skridt og prøve noget nyt. Men jeg manglede det rigtige projekt. Da muligheden for at lave ‘Euphoria’ dukkede op, faldt alt på plads og gav mening. Det var en rolle, jeg med det samme kunne se mig selv i, og jeg er så taknemmelig for, at Sam Levinson (instruktør og manuskriptforfatter bag ‘Euphoria’, red.) troede på mig. Det er trods alt begrænset, hvad jeg har medvirket i, så at opleve, at han gennemgik alt, hvad jeg havde lavet, læste alle interviews, jeg havde givet, og rent faktisk så mig … Det er jeg lykkelig for, fortæller Zendaya, da IN møder hende i Los Angeles, og smiler taknemmeligt til instruktøren, der sidder ved siden af hende.

Ingen begrænsninger

Sam Levinson havde allerede tidligt i arbejdet med ‘Euphoria’ en drøm om, at Zendaya skulle være seriens bærende figur. Hans største bekymring var, om hun havde mod på den ualmindeligt rå rolle. Det havde hun heldigvis.

LÆS OGSÅ: Once Upon a time in Hollywood - Årets mest hypede film. Se traileren her og bedøm selv

– Hun er så lysende talentfuld på alle områder. Det er helt vildt. Det er, som om hun kan alt. Der er ingen begrænsninger. Hun kan være dramatisk, hun kan være sjov, hun er helt nede på jorden og har samtidig en helvedes høj arbejdsmoral. Hver dag leverede hun en fuldkommen fantastisk præstation, lyder det fra Levinson.

Rollen i ‘Euphoria’ ligger langt fra Zendayas debutjob i polerede Disney- serier for børn.

Men tvivler Zendaya aldrig på sig selv? Har hun også følelsen af, at hun ikke har noget loft, der begrænser hende?

LÆS OGSÅBrad Pitt: Gennem film kan vi lære om verden

– Jeg har en gammel sjæl. Jeg har altid været 75 år indeni, smågriner hun og fortsætter:

– Det lyder som en joke, men det er faktisk sandt. Jeg har altid følelsen af, at jeg har været her før, og jeg tror, det har hjulpet mig på mange måder. Det guider mig og gør mig rolig. Men jo. Selvfølgelig tvivler jeg på mig selv en gang imellem. Men da jeg læste manuskriptet til ‘Euphoria’, var jeg sikker på, at jeg kunne løfte opgaven, hvis jeg fik chancen. Det fik jeg heldigvis, og det har været den vildeste oplevelse.

Bare et ‘Disney-kid’

Zendaya har formået at få skiftet fra Disney-universet til det store lærred og nu HBO til at virke legende let. Men hun forstår godt, hvis nogen stiller spørgsmålstegn ved, om hun virkelig har et talent, som strækker ud over målgruppen børn og tweens med hang til dåselatter og poleret overflade.

– Nogle gange ser jeg på mig selv udefra og tænker ‘yeah, okay. Jeg er jo bare et ‘Disney-kid’. Jeg har i virkeligheden ikke lavet så meget og har ikke rigtig bevist, hvad jeg kan. Så jeg forstår godt, at mange folk endnu ikke tror, jeg kan noget. Det respekterer jeg, siger Zendaya, mens hun retter lidt på reversen i det nålestribede bordeaux jakkesæt, der smyger sig omkring hendes 178 centimeter høje, spinkle krop.

Zendaya gav den som moderne Askepot til årets Met Gala. I en Tommy Hilfiger kjole, som blev lyst op indefra – og sikrede hende en plads på listen over de bedst klædte gæster til det store mode-event.

Se flere vilde looks fra Met Gala lige her!

Udskæringen på den tætsiddende blazer er nærmest navledyb, og der er hverken top eller bh indenunder. Kun et stykke med bart. Alligevel sidder jakken, som den skal, og den bliver mirakuløst siddende, selv om Zendaya gerne har de store armbevægelser i brug, når hun taler.

I øvrigt med en befriende, afslappet udtale, der er langt fra det fornemme Beverly Hills-hotel, vi befinder os på, og en strøm af sætninger, der gerne bliver krydret med et bandeord eller to.

Noget har Zendaya nu tydeligvis bevist. På baggrund af de få film, hun har lavet, er anmelderroserne regnet ned over hende, og jobtilbuddene vælter fortsat ind. Et af hendes kommende projekter er en produktion med Reese Witherspoon, hvor Zendaya ud over at være medproducer, skal spille hovedrollen.

LÆS OGSÅ: Hvem bliver den næste James Bond? Her er bookmakernes favoritter

Selve berømmelsen tager hun nu stille og roligt. Hun er meget opmærksom på, at opvæksten med et par forældre, der i sin tid arbejdede som lærere i den nordcaliforniske by Oakland, har givet hende et solidt fundament.

– Jeg har ikke nogle forudsætninger for at navigere i eller forstå den branche, jeg er i, eller den livsstil, jeg har fået mulighed for. Jeg har hverken kort eller kompas og ved på mange måder ikke, hvad jeg laver. Men sådan er det jo for os alle sammen, og jeg er ikke anderledes. Selvfølgelig støder jeg på masser af udfordringer undervejs, men jeg prøver at gøre mit bedste, og jeg finder ud af tingene hen ad vejen, siger Zendaya.

Zendaya kan også skrive designer på cv’et. Hun har lavet en kollektion i samarbejde med Tommy Hilfiger.

Designerdarling og modefænomen

Kærligheden til mode og design har, siden Zendaya var helt ung, udgjort en stor del af hendes liv, og hun er allerede en veteran, når det gælder prisuddelinger, gallapremierer og den årlige Met Gala, som hun trods sin unge alder har været med til adskillige gange.

Takket være samarbejdet med sin nære ven og faste stylist Law Roach, som hun har sparret med, siden hun var 13 år, får Zendaya gerne ekstra spalteplads og tv-tid, når hun vækker opsigt med enten vilde, modige kreationer eller enkle, men ultra-smagfulde outfits.

På den røde løber hedder favoritdesignerne bl.a. Emanuel Ungaro, Dolce & Gabbana, Vivienne Westwood, Michael Kors, Valentino og Moschino, men ved dette års Met Gala var det en helt særlig, speciallavet kreation fra Tommy Hilfiger, der fik fans og modefolk til at gå i selvsving.

Da Zendaya tog de første skridt ind foran de mange snurrende kameraer, var det ellers i en kjole, der ikke umiddelbart virkede som noget særligt. Den var i en småtrist, grå nuance, som selv ikke de enorme pufærmer kunne overdøve. Men som ved et trylleslag – i bogstavelig forstand – blev kjolen forvandlet til en lysende, sartblå prinsessedrøm, da Law Roach – forklædt som avantgarde-troldmand! – svingede sin medbragte tryllestav.

Zendaya havde brug for at vise sit talent inden for både sang, dans, skuespil og akrobatik – ! – i ‘The Greatest Showman’.

LÆS OGSÅ: En stjerne er genfødt - Se Lady Gagas stiludvikling

Det må siges at være et passende farvel til Zendayas egen Disney-æra – og det lille gimmick fik endnu engang fremhævet hende og Roach som et af vor tids mest innovative mode-makkerpar.

Blå bog: Zendaya

  • Zendaya Maree Coleman er født 1. september 1996.
  • Flyttede til Los Angeles fra Oakland som 13-årig og fik sin første store Disney-rolle som 14-årig.
  • Udsendte i 2013 soloalbummet ‘Zendaya’.
  • Markante film-og tv-roller: Shake it Up, K.C. Undercover, Spider-Man: Homecoming, The Greatest Showman, Spider-Man: Far from Home, The OA.
  • Kan opleves lige nu i HBO’s roste ‘Euophoria’.
  • Har i samarbejde med Tommy Hilfiger skabt kollektionen Tommy x Zendaya.
  • Er officielt ansigt og ambassadør for Lancôme.

Euphoria – ny HBO-serie

Glem alt om ‘Beverly Hills 90210’, ‘Dawson’s Creek’ og andre amerikanske teenageserier, der er glamourøst indrammet og fyldt ud med forholdsvis ubekymrede highschool-udfordringer. HBO’s nye, hårdtslående serie, ‘Euphoria’, er barske løjer, der ikke ligefrem henvender sig til teenagere i den yngre ende af skalaen, men derimod giver et råt indblik i en ungdomsgeneration og et miljø præget af de sociale mediers benhårde slagside, frustrerede eller helt fraværende forældre, en ekstrem identitetssøgen, psykiske problemer og ikke mindst porno, druk, sex og stoffer.

LÆS OGSÅ: Helena Christensen blev offer for body shaming - Her er alle reaktionerne

Se en teaser for serien, der ligger klar til streaming på HBO, her:

Zendaya spiller gymnasiepigen Rue, der svæver rundt i et massivt misbrug og, trods et ophold på en afvænningsklinik, bliver ved med at søge tilbage til den stilhed og fred, stofferne giver hende. Rues liv får dog nye aspekter, da den transkønnede pige, Jules, flytter til byen. Jules spilles af modellen Hunter Scafer, der har gået shows for nogle af verdens største modehuse. Hun er ligesom sin karakter transkønnet og har i mange år været LGBTQ+-aktivist.

Andre medvirkende er bl.a. plussize-modellen og skuespillerinden Barbie Ferreira og Sydney Sweeney, kendt for serierne ‘Handmaid’s Tale’, ‘Sharp Objects’ og den nye Quentin Tarantino-film, ‘Once Upon a Time in Hollywood’.

‘Euphoria’ er produceret af musikeren Drake, der også har haft en lillefinger med i spillet, når det gælder sammensætningen af seriens musikalske lydside. Læs mere om den populære HBO-serie, 'Euphoria' HER.

LÆS OGSÅ: Last Christmas - Kæmpehittet fra Wham! bliver til en julefilm - se traileren her