INs livstilsekspert Lone Eriksen.
SMART LIVING

10 gode økonomiske råd til dig, der skal skilles

INs livstilsekspert og skribent Lone Eriksen giver 10 gode råd til dig, der skal skilles

Når skilsmissen dukker op, bliver du ramt af følelsesmæssig kaos, hvor penge og økonomi er noget der bliver skubbet væk, for at du kan tage dig af dig af dig selv og dine nærmeste. Penge og privatøkonomi er noget der fylder i vores liv, og derfor kan du ikke bare "glemme" det - i stedet holder det dig vågen om natten og giver dig dårlig samvittighed og problemerne tårner sig op i dit hoved.

Her er Lone Eriksens 10 bud på hvad du gør, når skilsmissen rammer dig:

  1. Kontakt en advokat -også selvom I er gode venner. Advokaten der kan hjælpe dig igennem de juridiske processer. - Kontakt en personlig rådgiver, der kan være din "skilsmisseprojektleder".
  2. Kontakt din bank og få din egen bankrådgiver Den samme rådgiver kan ikke være objektiv rådgiver for begge parter.
  3. Få dine egne konti og din egen netbank
  4. Opret en konto til børnenes udgifter. På den konto kan I hver måned indbetale det beløb, I er enige om, skal gå til børnene. Børnepengene kan også sættes ind på den konto, og udgifter til f.eks. institutioner kan betales herfra. På den konto kan der også spares op til konfirmationer, studenterfester, lejrskole osv. Lav en aftale om hvem der gør hvad. F.eks. er det værste en 5 årig pige kan komme ud for at hendes far har fødselsdag og hun ikke har nogen gave til ham.
  5. Skal huset sælges, skal I være opmærksomme på at det i øjeblikket kan tage lang tid. Læg et budget over de udgifter I stadig har fælles, og aftal hvordan I fordeler udgifterne.
  6. Bliver ejendommen solgt med underskud, skal du være forberedt på at banken kræver at du hæfter både for din egen gæld og for din eksmands gæld. Det gælder selvfølgelig også for ham. Konsekvensen kan være, at du kommer til at betale hele gælden, hvis han stopper betalingen.
  7. Hvis du flytter i lejlighed, skal du fortsætte med at betale til kreditforeningslån, boliglån, ejendomsskat og husforsikring. Du skal ikke betale for vand, el, varme.
  8. Tjek forsikringerne og sørg for at I stadig er godt dækket. Det gælder også indboforsikringen.
  9. Skilsmissen får ganske givet konsekvenser for din skat. Kontakt skat og find ud af hvad det betyder for din nettoløn.
  10. Det sværeste: træn dig i at adskille følelser og økonomi. Vær opmærksom på hvornår du taler fra dine følelser (irrationelle bemærkninger) og hvornår du taler fra din hjerne (rationelle bemærkninger) det gør kommunikationen utrolig meget lettere.

 

Lone Eriksen skriver fast i Modemagasinet IN om livstil og økonomi. Besøg hendes egen hjemmeside på: www.primaliva.dk