SMART LIVING

10 tegn på din gamle Barbie er penge værd

Skynd dig op på loftet, og undersøg dine gamle Barbie-dukker. Du kan nemlig gemme på en lille formue uden at vide det. Se her, hvordan du ved, om din Barbie-dukke er noget værd.

Barbie er en dukke, de fleste har stiftet bekendtskab med, og hvis du bare var nogenlunde gennemsnitlig, da du var mindre, har du garanteret ejet et par stykker. Har du sidenhen forvist de mange dukker til kælderen eller loftet, så er det nu, du skal læse med. For din samling kan muligvis være penge værd.

Barbie-entusiasten Anette Rose giver her 10 tip til at se, om din gamle Barbie-dukke er steget i værdi.  

1. Har din Barbie hul i fødderne?

Nogle Barbier har flade fødder, mens de typiske dukker har en fod, der passer til en højhælet sko. Men der findes også en slags Barbie-fod, som er mere speciel end andre, og som vidner om, at du har fingrene i en Barbie af værdi.

- Den første Barbie blev lavet 9. marts 1959, og Barbierne fra den tid havde huller med en metalcylinder i deres fødder, så de kunne stå på en stander, fortæller Anette Rose.

Så dyk ned i bunken af Barbier for at undersøge, om der skulle være hul i nogle af dine Barbiers fødder. Det kan godt betale sig at finde sådan et eksemplar. I dag sælges den første Barbie i perfekt stand til 80.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Marie Kondos oprydningsprincipper

2. Ser din Barbie mellemfornøjet ud?

Det er typisk de gamle Barbier, som i dag er penge værd. Og du kan blandt andet vurdere din Barbies alder ved at kigge på hendes mund:

- De gamle Barbier smiler aldrig stort. De viser ikke tandsmil. I stedet ser de lidt højtidelige ud, fortæller Anette Rose.

3. Den her fejl gør ikke din Barbie meget værd

Anette Rose fortæller, at der er en del, som uberettiget går rundt og tror, at de har fingrene i et dyrt samlerobjekt, blot fordi deres Barbie bærer et stempel med '1966' over lænden.

- Stemplet er mere vildledende end vejledende. Barbier, som er produceret helt frem til år 2000, har dette stempel på lænden. Det betyder IKKE, at Barbien er blevet produceret i 1966, understreger Anette Rose.

- Stemplet betyder, at Mattels copyright blev registreret i 1966, tilføjer hun.

4. Det er et godt tegn, hvis din Barbie er stemplet her

Det er ikke kun, hvad der står på stemplet, som kan være spændende, når det kommer til Barbie-dukker. Du kan også få en fornemmelse for Barbiens værdi ud fra, hvor stemplet er sat på dukken. Anette Rose fortæller nemlig, at de gamle Barbier er stemplet på numsen.

5. Hvis der står dette land efter 'Made in' på stemplet, er din Barbie højst sandsynligt penge værd

Når du har fundet stemplet på din Barbie, så tag brillerne på og stil skarpt på teksten. Det kan nemlig i sig selv give en god indikation af, om din Barbie er guf for samlere:

- Du er rigtig godt på vej, hvis der står 'Made in Japan' på din Barbie. Det var nemlig her, de første produktioner af Barbierne blev lavet. De næstældste Barbier er blevet til i Korea, fortæller Anette Rose.

En Barbie fra nyere tid vil typisk være lavet i Indonesien eller i Kina.

6. Hvis Barbien ofte kan klare sig uden børste, er du godt på vej

Et andet kendetegn ved de gamle værdifulde Barbier er deres hår.

- De gamle Barbier har ikke det lange, lange hår. De har ofte den karakteristiske hestehale eller er kort- eller semilanghåret, fortæller Anette Rose.

En korthåret Barbie er muligvis et dyrt samlerobjekt. Der findes selvfølgelig undtagelser, og en af dem er for eksempel en Barbie, hår går helt ned til fødderne.

7. Har du Barbies kusine?

Som tidligere beskrevet, er Barbies fødder meget forskellige. Nogle Barbier har meget smalle, små fødder, som passer til høje hæle, mens andre har flade fødder.

- Du kan sortere de pige-Barbier med flad fod fra, for de gamle Barbier står på tæer, fortæller Anette Rose.

Men der er selvfølgelig undtagelser, for det er ikke altid kunde gamle Barbier, der er penge værd. Barbies kusine 'Francie', som ikke er mange år gammel, har for eksempel en flad fod, og hun er en god sjat penge værd i dag.

8. Rødhårede Barbier er meget værd

I Barbie-verdenen giver det mest værdi, at din Barbie er rødhåret. Disse Barbier blev der nemlig produceret færre af end dem med for eksempel lyst hår.

Rødhårede Barbier kaldes også for 'titan-Barbier'.

9. Det skal være en original Barbie

Når du nu går ned og henter din gamle samling af Barbier frem, så skal du selvfølgelig være sikker på, at dukkerne er ægte Barbier - altså dukker produceret af Mattel - inden du overhovedet giver dig i kast med denne tjekliste.

- Er det en ægte Barbie, står der 'Mattel' i ryggen eller på numsen, fortæller Anette Rose.

10. Er din Barbie i ordentlig stand?

Har du en gammel Barbie liggende på loftet? Så afhænger værdien i høj grad af dukkens stand.

Er håret uglet, eller har din krølhåret Barbie ikke længere krøller, så er det ikke et stort problem. Det findes der mange råd for på nettet, så lad ikke det trække ned i prisen. Samlere burde ikke se det som et breaking-point.

Det kan tusch til gengæld være. Tusch er ifølge Anette Rose tæt på umuligt at få af. Hvis der er tusch på alle de mulige "reservedele" på Barbien, så kan du bedst redde det med noget bumsecreme, og så en tur i ovnen med din Barbie (tjek lige den mere specifikke guide på nettet før du giver dig i kast med det).

Kilde: DBA Guide

Om Anette Rose

Anette Rose har samlet på Barbier i 15 år, og det har resulteret i, at hun i dag har over 200 Barbier. Nogle af dem er placeret i glasmontre i stuen, mens andre er blevet forvist til entreen. Anette Rose bestyrer i sin fritid Facebook-gruppen 'Barbiesamleren - for Barbie og Fashion Doll Collectors'.

LÆS OGSÅ: Ryd op i garderoben - 10 ting du skal smide ud nu

Læs mere om: