Annonce
SMART LIVING

5 fejl de fleste begår, når de vasker tøj

60, 40 eller 30 grader? Pulversæbe eller flydende sæbe? Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de mange vaskeråd, der findes. Her afliver eksperten de 5 mest sejlivede vaskefejl.

Vasker du på samme måde som du har lært hjemmefra? Og har du heller aldrig ændret på dine vaskevaner? Ifølge en ny undersøgelse, vasker 57% på den måde, de har lært hjemmefra og over en tredjedel har aldrig ændret ved de vaskevaner. Det er nok også grunden til, at der findes så mange forskellige måder at vaske tøj på. Men hvis du har en nyere vaskemaskine, så skal du altså parkere dine forældres ”gode” vaskeråd og følge dem, der står bag på din nyanskaffede vaskemaskine. I hvert fald hvis du vil skåne dit tøj og miljøet.

Vi har spurgt vaskeeksperten Palle Laursen, der er Product Line Manager Laundry hos Electrolux Nordics til råds, som her afliver fem af de mest sejlivede vaskemyter.

5 fejl de fleste begår, når de vasker tøj 

Myte 1: Dit tøj bliver ikke rent, hvis du vasker på under 40 grader

Mange tror, at man ikke kan fjerne lugt og pletter hvis man vasker ved lavere temperaturer. Men det kan man altså sagtens. I dag bliver alle nyere vaskemaskiner lavet med en teknologi, der gør det muligt at få tøjet rent og fjerne selv genstridige pletter ved blot 30 grader. Faktisk anbefaler eksperten, at man vasker alt det, du normalt ville vaske på 40 grader, på 30 grader i dag:

- Der er mange, der ikke ved, at det takket være moderne vasketeknologi, er bedst at vaske sit tøj ved 30 grader, hvis man vil passe bedst på det, siger vaskeekspert Palle Laursen.

Men det er ikke kun godt for tøjet at skrue ned på 30 grader:

- Ved at sænke temperaturen fra 40 til 30 grader, kan du spare 30% på energiforbruget, tilføjer Palle Laursen.

Myte 2: Pulversæbe er mere skånsomt end flydende sæbe

Det kan godt være, at pulveret er lettere at dosere end sæbe, men det er ikke mere skånsomt. Faktisk tværtimod. Pulversæbe indeholder nemlig en form for blegemiddel, der med tiden vil stjæle farven fra dit tøj. En flydende sæbe kan derimod hjælpe tøjet med at bevare dets oprindelige farve.

Det er især vigtigt, hvis du skal vaske dine denimjeans:

- Farven på denimstoffet ligger som et tyndt lag på overfladen af fibrene. Den overflade fjernes hvis vi vasker for meget og forkert, og du vil dermed få de hvide fibre under denimfarven at se, fortæller Palle Laursen.

Psst… Er dine jeans blevet for løse? Så kan en hurtig tur i tørretumbleren give dem formen tilbage.

Myte 3: Jo mere sæbe, desto renere bliver tøjet

En myte, som Palle Laursen ser igen og igen, men som kan ødelægge både tøj og maskine er, at tøjet skal vaskes i masser af sæbe. Men for meget sæbe kan forårsage slitage, få farverne til at falme og give hvide mærker på tøjet, og det er jo surt, når du netop vasker det for at få det rent og pænt.

- For at dosere korrekt er der en række faktorer, der skal overvejes. Som f.eks. mængden af tøj, der skal vaskes og hvor hårdt vandet er, der hvor du bor, siger Palle Laursen.

Hvis du synes, det kan være svært at gennemskue hvor meget sæbe, der skal til, så har Electrolux gjort det let for dig. Deres PerfectCare-vaskemaskine er udstyret med en AutoDose-funktion, som sørger for den rette mængde sæbe i forhold til vand og mængden af tøj, der skal vaskes. Det kan både redde dit tøj og sparer dig for mange penge i vaskemiddel.

Læs mere om maskinen HER

Myte 4: Vaskemaskinen skal fyldes helt op

Det er en myte, der i værste tilfælde kan ødelægge din maskine. Det slider nemlig på den, hvis der kommer mere tøj i tromlen, end den er beregnet til. Er du i tvivl om du har fyldt for meget tøj i maskinen, kan du teste det ved at dreje vasketøjet rundt i tromlen med hånden. Hvis du ikke kan det, har du fyldt for meget tøj i maskinen.

Myte 5: Tørretumbleren får tøjet til at krympe

Med de fleste nyere tørretumblere kan du sagtens tørre dit tøj, uden at det krymper - selv uld og silke kan tåle en tur i maskinen. Det skyldes, at maskinerne i dag har skræddersyede tørreprogrammer, der tørrer ved lavere temperatur, som er mere skånsomt for tøjet.

- Det gør det muligt at tørretumble selv uld og cashmeretrøjer, siger Palle Laursen.

Om Elextrolux' PerfectCare-maskiner

Leder du efter en vaskemaskine, der kan alt det, du ikke troede var muligt? Elextrolux’ PerfectCare-maskiner, model 800 og 900, giver dit tøj længere levetid og sparer samtidig miljøet for en masse unødige ressourcer. Deres vaske- og tørremaskiner kan både vaske dit tøj skånsomt, dosere den rette mængde vaskepulver, skånsomt tørre dit tøj – selv uld og silke - og så kan maskinernes smarte dampprogram give dit tøj en hurtig opfriskning - og som en ekstra bonus, kan dampen også udglatte tøjets krøller og folder, så du sparer strygetiden.

Læs mere HER

Kilder: Electrolux' Better Living-rapport & samvirke.dk