SMART LIVING

Derfor skal du altid vaske dit nye tøj

Vasker du dit nye tøj, inden du tager det på første gang? Det er der god grund til at gøre. Læs her hvorfor!

Når vi køber et nyt stykke tøj, har de fleste af os en tendens til at tage det på med det samme uden at vaske det først.

Men faktisk er antallet, der prøver det tøj, der hænger i butikkerne, langt højere, end vi lige tror. Det siger Philip Tierno, professor i mikrobiologi og patologi ved New York University, til det amerikanske nyhedssite Huffington Post.

Antallet afhænger selvfølgelig af butikkens størrelse, og hvor hurtigt et bestemt stykke tøj bliver solgt. Men uanset antallet er der rigtig god grund til ikke at tage tøj på, som en fremmed har prøvet, uden at tøjet er blevet vasket først.

SE OGSÅ: 6 fejl du begår, når du vasker tøj!

Bakterier i tøjet

Tierno har undersøgt noget af det tøj, der hænger rundt omkring i populære kæder og high-end butikker. I undersøgelsen fandt Tierno tøj med norovirus, streptokokker, stafylokokker og endda fækale bakterier, som stammer fra de mennesker, der har prøvet tøjet i butikkerne.

Ifølge Tierno bliver bakterierne spredt på tre forskellige måder:

  • Fra huden
  • Gennem åndedrættet (mund og næse)
  • Fra endetarmen

Hvis du rører ved noget tøj med bakterier og bagefter rører ved din mund, dine øjne eller din næse, er der faktisk risiko for, at du kan blive smittet med en infektion. Det skal dog nævnes, at risikoen er meget lav, når det kommer til at få en decideret infektion, men risikoen er der altså. Og især hvis du har et sår eller lignende. Det siger Tierno til Huffington Post.

Det er derfor en god idé at beskytte dig selv ved at vaske hænde efter at have været i et prøverum.

SE OGSÅ: Folder du dit tøj rigtigt?

Dit tøj indeholder kemikalier

En anden grund til at vaske sit nye tøj inden brug er ifølge Tierno, at meget tøj er fyldt med kemiske stoffer og farvestoffer, som kan være irriterende for huden.

Dr. Meghan Feely, der er hudspecialist i New Jersey og på Manhattan, har haft mange klienter, der har oplevet, at huden irriteres af kemikalier i tøj. 

For eksempel har Feely set, at formaldehyd, der bruges i krølfrit tøj, har fremkaldt en allergisk reaktion hos en klient. Det fortæller hun til Huffington Post.

Ifølge Feely er det derfor vigtigt at vaske nyt tøj, inden det tages i brug. Derudover anbefaler hun også, at man tjekker de forskellige tøjbrands i forhold til, hvilke kemikalier de bruger, så man ved, om tøjet skal vaske mere end en gang inden brug, og om tøjet kræver specielle vaskeprodukter.

Pas på lusene

Du skal også være særlig opmærksom, hvis du køber hovedbeklædninger.

Ifølge Dr. Krista Lauer, der er medicinaldirektør hos Larada Sciences og Lice Clinics of America, kan der i hovedbeklædninger sidde lus, som meget hurtigt kan overføres til den næste, der prøver hovedbeklædningen.

Det kan derfor være en god idé at undgå at prøve hovedbeklædninger, indtil de er blevet vasket, hvis det er muligt.

 
Læs mere om: