SMART LIVING

Dresscode-regler og god stil på de sociale medier – alt du skal vide om at være bryllupsgæst

Ringer kirkeklokkerne snart for nogen i din omgangskreds? Det er er vidunderligt at blive inviteret til bryllup, men det stiller også krav til dig som gæst. Få styr på alle reglerne her.

Nyt år, ny bryllupssæson. Skal du være gæst til et bryllup, og er du i tvivl om, hvad du må og ikke må have på? Dresscode-reglerne til bryllup kan være svære at gennemskue, men her får du en udførlig guide til at forstå de forskellige dresscodes.

Langt de fleste brudepar vælger at skrive brylluppets dresscode i invitationen, hvis de har særlige ønsker til gæsternes påklædning. Og hvis du er i tvivl, er det en god tommelfingerregel altid at spørge brudeparret.

Hvad betyder dresscoden til bryllup?

  • Galla: Lang gallakjole
  • Black tie/smoking: Lang eller kort aftenkjole
  • Mørkt kostume: Lang eller kort kjole
  • Havefest: Pænt tøj efter eget valg
  • Rådhus: Kort kjole eller pæne bukser
  • Kirke: Kort kjole, som dog dækker både knæ og skuldre
  • Ingen dresscode: Frit valg blandt pænere tøj

Må man have sort på til et bryllup?

Det er jo et af de kæmpestore spørgsmål, der er oppe at vende, hver gang bryllupsklokkerne ringer. Må man have sort på til et bryllup? Svaret er nej, men også ja. For en sort kjole er ikke bare en sort kjole, og derfor er det op til dig at vurdere om netop den sorte kjole, du har i tankerne, er festlig nok. Sort kan tolkes og styles på utallige måder og kan sagtens ende i kategorien ’festkjole’ i stedet for ’begravelseskjole’. Gå efter kjoler med farverige detaljer, skinnende pailletter, flotte blonder eller eventyrlige fjer. Du kan også style din kjole med farverige accessories som sko, tørklæder, smykker og tasker, som vil forvandle din sorte kjole til en festbombe. 

Find de smukkeste sko til sommerens bryllupsfester HER

Så længe man følger brudeparrets ønskede dresscode og forhører sig hos bruden, hvis man er i tvivl, så er man godt på vej og opfylder det, Emma Gad kaldte ’Takt og Tone’; ”Kun én hovedregel for alt menneskeligt samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine medmennesker ud fra et godt hjerte”.

Læs mere om dresscode-reglerne til et bryllup HER

Hvad skal din mand have på til et bryllup?

Kort og godt kan man sige, at hvis dresscoden dikterer ’galla’ eller ’smoking’, så skal din mand være særlig opmærksom, for her gælder helt særlige regler for hvornår på dagen, de skal bæres. Lyder dresscoden på casual havefest, så bør han alligevel tage de lange bukser på. Kig til ben holder ikke. Han skal derfor også huske de ekstra lange strømper, så han ikke viser bar hud, når han sætter sig ned og buksebenene ryger op.

Få den fulde guide til den rigtige bryllups-dresscode for herrer HER

Læg den rigtige makeup til et bryllup

Hvis du skal være gæst til et sommerbryllup, er du naturligvis interesseret i at få makeuppen til at holde hele dagen (og natten!). Det vigtigste er derfor at lægge en god base,

Et rent, velplejet og fugtet ansigt er allerførste trin, inden du begynder at lægge din makeup. Brug derefter en primer, og lad den tørre et par minutter, inden du fortsætter. Brug en særlig primer til øjnene, hvis du har tendens til at svede over øjenlågene. Det er der mange af os, der gør, hvilket gør det svært at få øjenmakeuppen, herunder særligt øjenskyggen, til at holde i længere tid.

Få den ultimative trin-for-trin-guide til at lægge resten af din makeup HER

Hvad er god stil på Instagram til et bryllup?

Der var engang, hvor alt fra frieriet og ringen til den løsslupne polterabend og bryllupsdagen kunne gå under den brede radar, mens kun de nærmeste blev indviet. Men med Instagram er alle inviteret med, når diamanten bliver afsløret og den kommende brud bliver udsat for drillerier og pinligheder. Den private livsbegivenhed bliver sat til offentligt skue mere eller mindre frivilligt og derfor er det på sin plads, med en etikette eller to, så alle – deltagere som beskuere – kan være i det.

Overvejer du at filme vielsen og få de berømte ’ja’ på video? Så overvej en gang mere. Får du virkelig set det igen og igen? Vil du ikke hellere være til stede og opleve det søde brudepar love hinanden troskab resten af livet? Tænk også over hvordan du selv ville have det, hvis du stod oppe ved alteret; ville du ikke foretrække at se en masse glade kendte ansigter fremfor folks mobiltelefoner, når du kiggede ud over kirken? Hvis brudeparret virkelig gerne ville forevige øjeblikket, så havde de hyret en fotograf.

Husk også, at der er ingen, der gider se slørede videoer fra dansegulvet. Så pak mobilen væk, og nyd festen i stedet.

Læs mere om god bryllups-stil på Instagram HER

Læs mere om: