SMART LIVING

Er en designertaske en bedre investering end aktier?

Vidste du, at Hermès’ ikoniske Birkin-taske stiger hurtigere i værdi end det pureste guld? Det er dog ikke ensbetydende med, du skal kaste alle dine sparepenge efter en af slagsen, lyder det fra to kvinder, der ved, hvad de taler om. Se her, hvad det er klogt at gå efter, hvis du har penge tilovers.

Der var vist aldrig nogen, der beskyldte Carrie Bradshaw for at være vis, når det gjaldt penge, men ’Sex and the City’-heltinden havde måske alligevel fat i den lange ende, da hun proklamerede, at hun foretrækker at have sine penge, hvor hun kan se dem – ’hanging in my closet’, inde i klædeskabet. I hvert fald viser en undersøgelse fra amerikanske Baghunter.com, som er købs- og salgsportal for luksusmode, at en Birkin-taske er en bedre investering end aktier og guld. Sitet har kortlagt, hvor meget prisen på den klassiske taske fra Hermès er steget i perioden 1980-2015 – og sammenlignet med stigningen på typiske investeringer som guld og aktier.

LÆS OGSÅ: BLIV KLOGERE PÅ MODEN | Tørklædet, der kom om alles hals

I gennemsnit er tasken steget 14,2 procent i værdi hvert år, mens det samme tal for det såkaldte S&P 500, der er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder, er 11,66, og guld kun er steget 1,9 procent på de 35 år. Desuden er den franske blære-accessory konstant i sin stigning, mens både guld og aktier stiger og falder i værdi fra år til år og dermed er mere usikre investeringer ifølge Baghunter.

Meeen – slå lige koldt i vand i blodet, før du kaster dine surt optjente skillinger efter en hundedyr designertaske, i håb om at den skal sikre din alderdom.

– Hermès henvender sig ikke til den brede befolkning, og taskerne er stadig uden for almindelige menneskers rækkevidde. Derfor har de bevaret deres eksklusivitet, siger Lise Jacobsen fra auktionshuset Bruun Rasmussen, som jævnligt har en Birkin- eller Kelly-model fra det franske modehus under hammeren.

Hun afviser dog, at taskerne herhjemme går til priser, der er højere end butikkernes, og at de dermed kan videresælges med fortjeneste og være med til at forgylde ejerkvinden.

– De er altid vurderet lavere end butikspriserne, siger Lise Jacobsen. 

– Vi har dog fået noget, der svarer til nypris, men så skal det være en Birkin, og den skal være ret ny, fortæller hun videre.

– Man skal ikke købe en taske, fordi det er en god investering, lyder det samstemmende fra Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

– Man skal købe den, fordi man kan lide den, og fordi man kan have glæde af den i mange år. En dyr, lækker taske er en kunstgenstand, og den giver en anden brugsoplevelse og en anden følelse end en billig – det er det, man får ud af den, siger hun.

For selv om lige præcis Birkin-tasken har været eftertragtet de seneste 35 år, er det ikke sikkert, at køberne står i kø for at få fingre i den håndlavede skindtaske med de karakteristiske spænder, når der er gået 35 år mere. Smag og behov udvikler sig hele tiden, påpeger Ann Lehmann Erichsen og giver som eksempel de juleplatter, der engang var højeste mode til boligen – med et prisskilt, der matchede populariteten – og i dag sælges for en femmer på loppemarkeder rundt omkring.

At kunne prutte sig til en Hermès til småmønter på fremtidens kræmmermarkeder er dog ikke lige om hjørnet, hvis man spørger kvinden bag Baghunter, Evelyn Fox.

– Undersøgelsen viser, hvordan high-end, sjældne og eftertragtede luksus-items som Hermès’ Birkin-tasker aldrig er faldet i værdi, selv i perioder med recession og økonomisk brydning … Vi regner med, at [ultra-luksus-markedet] vil blive ved med at blomstre i den nærmeste fremtid og forblive den mindst risikable investering i 2016, siger hun til Luxurydaily.com.

GUN-BRITT ZELLER OM SIN BIRKIN-TASKE

Hvad har Jennifer Lopez, Lady Gaga og Gun-Britt Zeller til fælles? De ejer alle tre en Birkin-taske.

Gun-Britt fortæller, at hun købte tasken i sin tid, fordi hun godt kunne lide designet. Og hun er ikke blevet træt af det endnu.

– Jeg bruger den hver dag på arbejdet til alle mine papirer. Det er en brugsgenstand for mig. Så den er slidt, men flot, siger den danske frisør om sin sorte model med sølvspænder, der har fulgt hende i 10-15 år.  

Selv om hun købte tasken ’dengang, den ikke var så dyr,’ var det stadig en udskrivning af de større. Men tasken har i den grad været pengene værd.

– Før købte jeg en eller to nye tasker om året. Det har jeg ikke gjort, siden jeg fik den her. Så den har tjent sig hjem, mener hun.
 

DET SKAL DU KØBE

Du skal have mere end et almindeligt godt øje og fingeren på pulsen, når det gælder kommende trends, hvis du vil tjene penge på dine brugte accessories. Men her er et par tips fra eksperterne til, hvordan du gør, hvis du vil have lidt ud af det, når du skiller dig af med dem igen.

Køb klassisk: Uanset om det gælder tasker eller smykker, så vælg det klassiske, som har større chance for at overleve modeluner. Lise Jacobsen fra Bruun Rasmussen peger blandt andet på Cartier-smykker som gode investeringer og fortæller, at Georg Jensen-sølvsmykker fra begyndelsen af forrige århundrede også sælger godt i øjeblikket, og at den tendens ser ud til at holde.

Pas på det: Det siger næsten sig selv, men pas så godt på dine ting som overhovedet muligt. Giv dem plejeprodukter og reparer dem, når der er brug for det. Tasker og sko med huller, pletter og skrammer er der ingen, der vil betale for.

Gem bonen: Når folk køber en dyr brugt taske, vil de gerne være sikre på, at den er ægte, og at den ikke er stjålet. Så gem din bon fra forretningen, og opbevar den sammen med originale æsker og bløde opbevaringsposer.

Kilder: Lise Jacobsen, Bruun Rasmussen, og Ann Lehmann Erichsen og Nordea. 

LÆS OGSÅ: Saint Laurent | Jane Birkin lægger ansigt til 'Le smooking'-kampagne

Læs mere om: