SMART LIVING

Findes kærligheden i en app?

Er der grobund for ægte kærlighed på dating-apps? Eller er det bare et minefelt af gamle flammer, afvisninger, ghosting og useriøs sniksnak, hvor du kan komme til at swipe til venstre på det, der kunne have været dit livs kærlighed, fordi du tændte af på, at der manglede et nutids-r i hans profiltekst? INs udsendte undersøger, hvordan vi dater uden øjenkontakt.

Min første Tinder-date er egentlig på mange måder en succes. Jeg er vanvittigt overdressed til et par øl, men samtalen flyder og holder længere end sommeraftenens solstråler uden nogen som helst pinlig tavshed. Er der noget spirende romantisk potentiale? Nej. Alligevel cykler jeg hjem med et smil og giver mig selv et mentalt skulderklap. Det er slet ikke så farligt. Jeg har været afholdende fra at installere den, men måske kan den der dating-app alligevel et eller andet. Vi udveksler et par beskeder efter daten. Men så dør samtalen uden de store kvaler.

En uge senere hører jeg om en Tinder-date, min lillesøster skal på. Han hedder det samme. Han laver det samme. Det er den samme. Og han har tilsyneladende en type.

LÆS OGSÅ: Dit almindelige sexliv er godt nok

Han ved naturligvis ikke, at han har inviteret to søstre på date med en uges mellemrum, og min søster og jeg synes egentlig også bare, at det er ret sjovt. Men det får mig alligevel til at tænke over, hvor mange af den slags akavede situationer, der kan opstå, når man dater uden øjenkontakt. Pludselig forvandler Tinder sig. Det er ikke længere et spændende univers med eksotiske nye mennesker. Det er på en måde ligesom at stå på den lokale bar hjemme i provinsbyen, hvor man voksede op, og skulle vurdere, om ham, du flirter med, har været sammen med din veninde engang.

Der begynder at rulle en lavine af Tinder-problemstillinger: Hvad gør man, når man støder på folk, man kender? Hvornår skal man mødes med nogen? Bliver matchet til noget, hvis det tikker ind kl. fire om morgenen? Hvad betyder det, når ens venindes gamle flirt giver dig et super-like? Og hvad i alverden gør man, når en fyr, du har en masse uafklaret med, pludselig dukker op i billedstrømmen, og Tinder tvinger dig til at koge det dilemma, du har fyldt en hel dagbog med, ned til et simpelt ‘ja’ eller ‘nej’?

Og så sidder man der alene i sin lejlighed, ansigtet oplyst af smartphonens kolde skær, og tænker: Hvad i alverden laver jeg egentlig på Tinder?

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om dating-appen Tinder 

DE BEDSTE RÅD TIL DIGITAL DATING

Vær dig selv

 • Kend dine grænser for, hvad du vil dele og ikke dele med et fremmedmenneske.

Giv dig tid

 • Kærlighed ved første blik er sjælden – en spirende interesse er fin og mere almindelig. Begræns tjeklisten Ingen er perfekt.  Heller ikke dig.

Vær tillidsfuld, men ikke naiv

 • Send ikke fotos, din adresse, telefonnummer eller penge til et menneske, du aldrig har mødt.

Kilde: Heidi Sahlgren

Kærlighed ved første klik

– De fleste af os går på dating-tjenester, fordi vi ønsker os en kæreste, fortæller Heidi Sahlgreen, som er psykolog og forfatter til bogen ‘Digital kærlighed’.

Hun har arbejdet med relationer, selvværd og kærlighed i 13 år og oplevet flere og flere klienter, der har efterspurgt råd og vejledning til at date digitalt.

– Kærlighed er et stærkt menneskeligt behov, og vi går ind i digital dating, fordi vi gerne vil møde et andet menneske og opbygge en relation, forklarer hun videre.

Og der er råd for den slags. Der findes efterhånden et hav af muligheder for digital dating. Tinder, Happn, Bumble, Badoo, Candidate… De har forskellige præmisser, men gør det alle muligt at ligge hjemme i sofaen i nattøj og ‘møde’ hundredvis af singler, som leder efter det samme som dig.

Men der kan alligevel godt være langt mellem matches. Ifølge undersøgelsen ‘A First Look at User Activity on Tinder’ fra Queen Mary University of London er det kvinderne, der holder match-raten nede. I undersøgelsen, der består af data fra 230.000 mandlige og 250.000 kvindelige Tinder-profiler i London, konkluderes det, at kvinder swiper ‘ja’ til langt færre profiler, end mænd gør. Og de yngre brugere er de mest kræsne.

– Jeg ser en tendens til, at kvinder i 20’erne og 30’erne har flere krav til en potentiel partner, siger Heidi Sahlgreen og tilføjer, at hun faktisk også ser tendensen hos mænd i samme aldersgruppe. 

– De er opvokset med billeder på sociale medier, hvor man får serveret en illusion om det perfekte liv og det perfekte forhold. Og det er det, de forventer at finde på en dating-app. Så glemmer man, at vi alle sammen blot er mennesker. Ingen af os er perfekte. Når man møder mennesker på fx en bar, regner man jo heller ikke med, at det er den kommende far til ens børn. Man prøver at starte en samtale med ham, fordi man synes, han ser interessant ud. Det er den samme tilgang, man skal have, når man er på en digital datingtjeneste.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Kræsenhed i flere faser

Det kræver øvelse. For i det digitale landskab findes der hverken sug i maven eller dvælende øjenkontakt hen over dansegulvet. Du har få parametre, du kan måle forholdets potentiale ud fra. På Tinder er det en lille håndfuld billeder, fornavn, alder og måske en kort profiltekst. Og med så få oplysninger at vurdere en person ud fra kan man altså nemt begynde at swipe til venstre, når folk skriver, at de ikke drikker kaffe. For hvad har man så egentlig til fælles?

Men på den anden side kan en lille bitte ting også få dig til at swipe til højre. På et af hans billeder har han måske en T-shirt med dit yndlingsband på. Det kan også være, at hans profiltekst får dig til at grine. Det kan også bare være ren ‘je ne sais quoi’, der får dig til at sige ja. Og hvis der så opstår et match, hvor I begge har sagt ja til hinanden, begynder kræsenhedsfase to: Når I begynder at skrive sammen.

Som kongedatteren fra H.C. Andersens ‘Klodshans’ sidder man og vurderer åbningsbeskeden. Pirrer den ikke nysgerrigheden, bliver det til et ‘dur ikke – væk!’ De dårlige åbningsbeskeder kan være de generiske (‘Er du mest til solopgang eller solnedgang?’), de grænseoverskridende (‘Hvornår havde du sidst sex?’) og de lidt kedelige (‘Hej’).

Men så dukker han pludselig op i indbakken. Ham, der vil stege krager i træsko. Han sender en besked, du ikke kan lade være med at svare på, og så kan skriveriet gå i gang. Og der kan være fantastisk kemi på skrift. Men ifølge Heidi Sahlgreen er det ikke en holdbar løsning at skrive sammen alt for længe.

– Vi håber på ‘kærlighed ved første blik’, når vi dater digitalt. Men det er sjældent. Derfor er det også vigtigt at mødes inden for kort tid – måske når man har skrevet sammen i en uges tid. Vi mærker nemlig først den ægte kemi, når vi sidder over for hinanden. Er der sympati og gensidig tiltrækning? Hvis vi ikke mødes hurtigt, risikerer vi at begynde at opbygge en fantasi ud fra skriverierne. Fantasien kan komme til at forstyrre det første møde, fordi man allerede har dannet forestillinger og følelser. Og på den måde kan man ikke se det menneske, der sidder over for en, siger hun.

Og hvis de høje forventninger til det første møde ikke indfries, er det nemt at stoppe kontakten.

Det er meget nemt at fravælge folk på Tinder, og der skal ikke særlig meget til. Indimellem dør en samtale ud. Andre gange bliver et match, man egentlig godt kunne lide, bare slettet. Og det kan også sagtens ske efter en date eller to. Heidi Sahlgreen synes ikke, at man kan gøre andet end at tage det pænt.

– Ghosting er et vilkår ved digital dating. Og ghosting har altid eksisteret. Det er bare blevet meget nemmere nu, siger hun.

LÆS OGSÅ: 36 spørgsmål, der får folk til at forelske sig 

VI SIGER NEJ TIL ...

Det tager et splitsekund for digitale datere at vurdere din profil. Så hvilke billeder skal du undgå, hvis du ikke vil dømmes ude ved første øjekast?

Mændenes no-gos

 • Duckface – den såkaldte trutmund
 • Snapchat-filtre – især hundefilteret
 • Dyr – især katte
 • Børn – særligt andres
 • Bikinibilleder og nøgenhed

Kvindernes no-gos

 • Bar overkrop – især selfies fra badeværelset
 • Træningsselfies
 • Børn – især andres
 • Duckface – den såkaldte trutmund
 • Posering foran bilen – eller med vilde dyr

Kilde: dr.dk

Men hvorfor er det så svært at tage det perfekte selfie til dating-profilen? Find ud af her, hvorfor du ser underlig ud på selfies

Drukner vi i valgmuligheder?

Ghosting er et begreb, der dækker over en relation, der bare slutter uden forklaring. Den ene part bryder kontakten ved ikke at svare eller ved at slette matchet – han eller hun bliver et ‘spøgelse’. For en ghoster virker det måske som en blid måde at ende relationen på uden den tunge samtale, men for den, der bliver ghostet, kan det være meget sårende. Men på en app som Tinder bliver man nødt til at kunne ryste det af sig.

Over det seneste år har der været mere end syv milliarders swipes i Danmark. Globalt er der hver dag 26 millioner matches, flere end 1,6 milliarder swipes, og der er globalt set 1,5 millioner Tinder-dates hver uge. Og selv om der ikke findes statistik på det, kan man antage, at en del af de her matches og dates glider ud i sandet igen, og at flere af dem nok er ofre for ghosting. Eller benching. Eller zombieing. Eller en af alle de andre måder, man kan skille sig af med en flirt på i den digitale verden.

– Der hersker en slags forbrugermentalitet på Tinder. De fleste af os søger jo kun ét menneske. Alligevel skriver vi måske til 30 for at se, hvad der sker, siger Heidi Sahlgreen.

Man kan også sige, at digital dating ligner enarmede tyveknægte. Det hedder gamification, når en app, du bruger til fx madindkøb eller dating, benytter sig af de samme mekanismer som spil. Flere kan sikkert nikke genkendende til udtrykket ‘at spille Tinder’. Her er jagten på den store kærlighed ophørt, og i stedet er det rusen ved et match, der får en til at blive ved med at swipe. Det gør båndet mellem matches utroligt svagt og gør det let at glemme, at der sidder et menneske af kød og blod i den anden ende.

LÆS OGSÅ: Du forelsker dig aldrig i den forkerte 

Modet til at tage chancen

Det er svært at bryde igennem al ‘støjen’ på appen, og det er let at bryde kontakten, hvis den ikke lever op til kravene. Så kan man overhovedet vinde Tinder-spillet?

Skeptikere siger nej, for det er for nemt og uforpligtende at skrive sammen på apps. Til gengæld vil tilhængerne jo mene, at mennesker altid har flirtet, og at der ikke er forskel på at gøre det på en bar og gøre det digitalt. Heidi Sahlgreen mener, at sandheden om dating-apps ligger et sted derimellem.

– Dating-apps som Tinder er et redskab, vi kan bruge til at føre os sammen med andre mennesker, men vi skal give relationerne tid og være realistiske. Måske fører et match til en date. Men hvad dén kan lede til, er jo ikke til at vide. Det kan blive et forhold, et venskab, et godt knald eller bare en god gåtur. Man bliver nødt til at tage chancen og gå ind til en Tinder-date uden så mange andre forventninger, end at du skal møde et andet menneske, siger psykologen.

Og på den måde er det at mødes på Tinder jo ikke så meget anderledes end at mødes på en bar. Appen faciliterer kontakten, ligesom en bytur på en bar kan gøre det, men det er først, når vi aftaler at mødes på tomandshånd, at vi finder ud af, om der rent faktisk kan opstå ægte kemi.

For øjenkontakten er vigtig, når vi dater. Så lige meget hvor komfortabelt og nemt det er at sidde hjemme i sofaen i natbukser og swipe, er det først, når vi kan se hinandens glimt i øjet, at vi kan blive forelskede.

Så er der grobund for kærlighed på digitale dating-tjenester? Ja, og Tinder-parrene spirer op i de fleste vennegrupper, men det kræver modet til at tage chancen og mødes. På trods af risikoen for bristede fantasier og akavede situationer.  

‘Dating-apps er et redskab, vi kan bruge til at føre os sammen med andre mennesker, men vi skal give relationerne tid og være realistiske. Måske fører et match til en date. Men hvad dén kan lede til, er jo ikke til at vide. Det kan blive et forhold, et venskab, et godt knald eller bare en god gåtur’ - Heidi Sahlgreen, psykolog og forfatter

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Camilla & Jonas: Vi troede helt sikkert, at det ville blive nævnt i talerne til vores bryllup

Camilla og Jonas mødte hinanden på Tinder, og det har ikke fået nær så meget opmærksomhed, som de havde troet.

Camilla begyndte at bruge Tinder, da hun lige var flyttet til København. I starten var det mest for sjov og en god måde at møde nye mennesker, skrive sammen og se, hvad det kunne blive til. – Alle mine venner var også på Tinder og delte sjove historier. Det ville jeg også være med til. Camilla swipede til højre, da hun så Jonas, som ‘så pæn og kunstnerisk ud’. De skrev sammen nærmest uafbrudt, før de mødtes to uger senere. Efter noget tid blev de kærester. – Vores venner vidste godt, at vi havde mødt hinanden på Tinder, men vi holdt det somme tider hemmeligt, når vi skulle møde nye mennesker. Det var nok, fordi vi ikke orkede at tage samtalen, hvis vi kunne mærke, at folk kunne finde på at lave jokes om det. 

Tre år efter Jonas og Camilla sagde ‘ja’ til hinanden på Tinder, sagde de også ‘ja’ til hinanden på Københavns Rådhus, da de blev gift i sommeren 2018. – Vi troede helt sikkert, at det ville blive nævnt i talerne til vores bryllup, at vi havde mødt hinanden på Tinder. Men det gjorde det ikke. Folk havde så mange andre historier om os og vores forhold, at det bare ikke var særligt nævneværdigt.

Parret kan godt stadig få et par overraskede miner og en håndfuld spørgsmål, når folk hører, at de har mødt hinanden på Tinder, men for det meste synes Camilla, at reaktionen er helt stille og rolig. – Det er bare ikke så atypisk at møde hinanden gennem digital dating længere. Personligt kender jeg flere par, der har mødt hinanden på Tinder. Så det er vel blevet meget mere normalt.  Camilla tror stadig, at der er en hel del lykketræf forbundet med at finde kærligheden – også digitalt.  – Men hvis jeg har lært noget – også gennem mine venner, der dater på Tinder – er det, at man måske ikke skal være helt så kræsen. Med det mener jeg ikke, at man skal nedjustere sine forventninger, men man skal give folk en ordentlig chance, siger Camilla.

LÆS OGSÅ: Singlekvinder ingen adgang 

Læs mere om: