SMART LIVING

Guide: Sådan shopper du i egen garderobe

Bugner dit klædeskab også med jeans, du passede for fem år siden og kjoler, der stadig har prismærke på? Garderobekspert og personlig shopper, Laura Lava, guider dig til, hvordan du får styr på garderoben, så du kan få mere ud af det, du allerede har.

Kan du nikke genkendende til et af følgende scenarier?

1. Klædeskabet er fyldt til randen med kjoler og flotte bukser, men du bruger dem på samme måde hver eneste gang - og det keder dig!

2. De stramme, sorte jeans, du passede for år tilbage, ligger stadig bagest i skabet og griner hånligt af dig.

3. Den blomstrede, skødesløse bohemekjole - en souvenir fra din seneste rejse til Sydeuropa - har stadig et prismærke på, for du ved ikke helt, hvordan du skal style den.

LÆS OGSÅ: Marie Kondos oprydningsprincipper

Sådan shopper du i egen garderobe - trin for trin

Kan du se dig selv i ét af ovenstående punkter? Bare rolig, der er råd at hente! Garderobekspert og personlig shopper, Laura Lava, guider dig trin for trin, så du kan genfinde de gamle klæder bagest i skabet og indtænke dem i dine outfits på nye måder. 

Trin 1: Ryd ud

Skab overblik. Det første, du skal gøre, er at skabe et overblik over, hvad du har i din garderobe. Tag gerne alt ud, og del det op i forskellige bunker. Hvad skal ud, hvad skal blive i skabet, og hvad skal på loftet? Giv det tøj væk, der er for slidt, som du ikke kan passe - eller som du ganske enkelt ikke får brugt.  

Pak sommertøjet væk … indtil temperaturen atter tillader dig at gå i det, og gem de uldne striktrøjer i en kasse på loftet i sommermånederne. Når sæsonen vender tilbage, kan du sætte en dag af til at pakke dit nye, gamle tøj frem.

Lav en nostalgibunke. Lav en bunke med tøj, der knytter sig særlige minder til, og som du ikke nænner at smide ud, selvom du ikke har haft det på i flere år. Vælg det allervigtigste ud, og pak det væk – der er ingen grund til, at det optager plads i dit skab.  

Nu har du et klædeskab fyldt med tøj du kan lide – og passe for den sags skyld!

LÆS OGSÅ: Ryd op i garderoben 10 ting du bør smide ud nu

Trin 2: Kategoriser indholdet af dit klædeskab

Vi har mange vaner i forhold til, hvordan vi mener, vores tøj skal bruges, eksempelvis at kjoler bruges med strømpebukser. Men hvis du tager tøjet ud af de kategorier, som du normalt sætter dem i, kan du bruge dit klædeskab som et tøjbibliotek, hvor det samme stykke tøj kan indgå i mange flere outfits.

1. Del tøjet op. Start med at dele dit tøj op efter, hvad der skal inderst, hvad der skal udover, hvad der skal på overkroppen, og hvad der skal på benene.

2. Sortér herefter yderligere … så du eksempelvis deler dine toppe op i langærmede, kortærmede og dem med stropper, ligesom du deler dine underdele op i lange nederdele, kortere nederdele, stramme bukser, løse bukser og så videre. På denne måde får du et langt større overblik over, hvad du har, og hvordan du kan mikse det med det resterende indhold af dit klædeskab. 

3. Tænk i tøjkoder. ’Klæder skaber folk’, lyder et gammelt ordsprog. Vi er nemlig lynhurtige til at vurdere hinanden ud fra vores påklædning, og på den måde kan tøj fungere som et visuelt sprog. Derfor kan det være brugbart at begynde at tænke i tøjkoder, når du skal kategorisere indholdet i dit klædeskab - og når du skal klæde dig på for den sags skyld. En skjorte har fx en hel anden tøjkode end en t-shirt, mens et par lærredsbukser signalerer noget andet end et par cowboybukser.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Trin 3: 'Shop og sammensæt'

Sæt tid af. Nu hvor du har fået ryddet ud i og sorteret indeholdet af dit klædeskab, er det tid til at finde på nye kombinationer. Man kan sige, at du skal shoppe i egen garderobe.

Afprøv nye kombinationer. Prøv dig frem, og leg med forskellige kombinationer af dit tøj. Kun fantasien sætter grænser! Tag gerne billeder af de outfits, du finder frem til. Du kan bruge dem, når klædeskabet føles gabende tomt mandag morgen.

Husk kontraster. Hvis du fokuserer på at skabe konstraster i dit outfit, sikrer du et interessant udtryk, og måske vil du endda opleve, hvordan mulighederne i dit klædeskab bliver flere. Kontraster kan være mange ting: Lyse mod mørke farver, noget tætsiddende mod noget løst - eller silke mod uld. 

Du kan læse meget mere om, hvordan du lærer at tænke konstraster ind i dit outfit her!

Tag en hjemmeøver. Udnyt dagene hjemme til at få brugt det tøj, du gerne vil gå i, men som kræver lidt tilvænning. Jo mere tid du tilbringer i tøjet, jo mere komfortabel vil du føle dig – hvis ikke, så skal tøjes måske sendes videre til en, der vil sætte pris på det.

Trin 4: Lav negative og positive shoppelister

Når du har kategoriseret dit tøj, har du formentlig dannet dig et overblik over, hvad du mangler, og hvad du har rigeligt af.

Ud fra dine fund kan du lave en negativ og en positiv shoppeliste, fx i en note på din telefon, så du altid kan tilføje det, du virkelig drømmer om - og det, du bestemt ikke mangler.

Med listerne bliver du skarp på, hvad du skal kigge efter, og hvad du roligt kan glemme alt om at finde kreditkortet frem for. Måske har du det med at kaste din kærlighed efter det samme item igen og igen. Men mon ikke én lækker læderjakke faktisk er nok?

Pssst... Få flere skønne garderobetips fra Laura Lava her! 

Læs mere om: