SMART LIVING

Her er Danmarks 7 mest magfulde topchefer

Flere og flere danskere slår igennem på det globale markede og scorer poster som magtfulde topchefer for nogle af de største internationale virksomheder i verden. Læs mere herunder om 7 af de danske topchefer, der er mest magtfulde.

INTERNATIONALE VIRKSOMHEDER MED DANSKE TOPCHEFER

Flere danske direktører slår i disse år igennem i udlandet og har etableret sig som magtfulde topchefer i det internationale erhvervsliv. Her står de i spidsen for store globale virksomheder og har tusindvis af ansatte under sig, f.eks. i Adidas, i arkitektfirmaet BIG, i it-giganten IBM og i den franske bank Société Générale.

Se 7 af de danske topchefer, som er mest magtfulde i det internationale erhvervsliv herunder.

CEO FOR ARKITETFIRMAET BIG: SHEELA SØGAARD

Det er gået stærkt, siden Sheela Maini Søgaard i 2008 blev ansat som CEO for BIG (Bjarke Ingels Group). Dengang var BIG en lille tegnestue med under 50 medarbejdere, som holdt til på Nørrebrogade. I dag er arkitektfirmaet kendt i hele verden og har over 400 ansatte på kontorer i København, London og New York.

LÆS OGSÅ: 5 kendte kvinder, der fik succes efter 40

- Mit største aktiv er, at jeg er god til at tage beslutninger. Jeg er god til at lokalisere og bore mig ned lige der, hvor udfordringerne ligger, har Sheela Maini Søgaard sagt.

Hun skiftede til BIG direkte fra konsulentfirmaet McKinsey på et tidspunkt, hvor det danske arkitektfirma var finansielt udfordret. Søgaard satte med det samme tingene i system og skabte et positivt arbejdsmiljø, hvor kreativiteten kunne spire.

UDFØRTE OPGAVER UDEN LØN

Hun satte også, hvilket var mindst lige så vigtigt, fuldt tryk på BIG’s indtjening ved at få alle firmaets kunder til at betale deres regninger. For ofte var det nemlig et problem, at Bjarke Ingels og hans protegeer udførte opgaver uden at få noget for det.

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er listen over de bedst betalte skuespillerinder

- I Batman-filmen ‘The Dark Knight’ siger Jokeren: ‘Hvis der er noget, du er god til, så gør det aldrig gratis,’ har Sheela Maini Søgaard udtalt.

Med enkle forretningsgreb formåede hun på kort tid at reducere BIG’s tab fra 12 procent til 1,5 procent. Og derefter begyndte Bjarke Ingels Group for alvor at få plus på kontoen.

EN UD AF 100

Søgaard bor nu i New York med sin mand og tre børn, og i maj 2019 blev hun af det toneangivende amerikanske magasin Fast Company udpeget til at være et af de 100 mest kreative mennesker i erhvervslivet i USA. “Sådan transformerede denne direktør et lille arkitektfirma til et nyskabende internationalt megafirma,” skrev Fast Company ved den lejlighed.

CO-CHEF HOS INVESTERINGSBANKEN GOLDMAN SACHS: MARIE LOUISE KIRK

Hvis nogen kender Wall Street indefra, så er det danske Marie Louise Kirk.

Hun begyndte oprindelig som praktikant hos Goldman Sachs i London, men i 2008 rykkede hun til investeringsbankens kontor i New York, to uger før finanskrisen ramte.

LÆS OGSÅ: Jeanette Bronée vil ændre businessverdenen med bløde værdier

I 2012 – i en alder af blot 36 år – blev Marie Louise Kirk partner i Goldman Sachs, der er et af verdens største finanshuse med 38.000 medarbejdere og en omsætning på 250 milliarder kroner. I dag er den 43-årige dansker også co-chef for investment bankingafdelingen med særligt ansvar for teknologidivisionen.

ÅRGANGENS HØJESTE SNIT

Marie Louise Kirk voksede op i Trørød nord for København og startede sin karriere som trainee hos Mærsk direkte efter gymnasiet. Siden tog hun en bachelorgrad i økonomi fra Københavns Universitet, hvor hun fik årgangens højeste snit.

Det udløste et legat fra Crown Prince Frederik Fund, som muliggjorde, at hun kunne tage sin kandidat på Harvard University, hvor hun mødte sin italienske mand. Parret bor nu med deres tre døtre på Manhattan, tæt på Goldman Sachs og Wall Street.

EN ROLLEMODEL FOR KVINDER

Marie Louise Kirk beskrives internt som en rollemodel for kvinder i Goldman Sachs og for de ansatte i ‘engineering’-afdelingen, der beskæftiger sig med kvantitative og teknologiske opgaver og al kunderelevant data.

LÆS OGSÅ: Camille Brinchs vej til succes som ung iværksætter

I flere interview har den danske topchef givet udtryk for, at hun forsøger at gøre op med perfekthedskulturen i investeringsbanken, og at hun selv ”i mange år prøvede at være den perfekte medarbejder,” indtil hun fandt ud af, at det er mere gavnligt for alle parter at sige fra og vise sårbarhed.

COO HOS IT-GIGANTEN IBM: HELLE VALENTIN

Helle Valentin har arbejdet hos den globale it-gigant IBM siden 1992, og gennem årene har den 52-årige dansker bevæget sig støt opad i firmaet med en lang række ledelsesposter.

Da IBM i 2016 etablerede forretningsdivisionen Internet of Things blev Valentin som COO, Chief Operating Officer, sat i spidsen for divisionen med hovedsæde i München og et investeringsbudget på tre milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: 9 powerpar, der deler hinandens succes 

Internet of Things er betegnelsen for den teknologi, der kobler fysiske ting såsom telefoner, tv eller sågar køleskabe til internettet, og Helle Valentin har som global partner i IBM haft stor succes med at gennemføre omfattende forandringsprocesser i virksomheden.

MÆND, HVOR ER JERES MOD?

I februar 2019 blev Valentin, som oprindelig er uddannet ingeniør, kåret til årets bestyrelseskvinde herhjemme ved Women’s Board Award, og her efterlyste hun mere mod og større risikovillighed hos mændene, når de skal ansætte ledere og bestyrelsesmedlemmer.

- I begyndelsen af min karriere var det kvinder, der udnævnte mig til mine første ledelsesposter, og så var det, som om jeg var blåstemplet som leder, og så turde mændene godt forfremme mig. Mænd er generelt mere risikovillige end kvinder, men ikke når det kommer til at ansætte kvinder, sagde hun.

LÆS OGSÅ: Female Invest: Kvinder falder bagud, hvis ikke vi investerer

Helle Valentin roses især for sine store evner udi at balancere vidt forskellige hensyn og dagsordener og få dem til at mødes. Udover topposten i IBM sidder hun bl.a. i bestyrelsen i PFA og i den hollandske byggegigant Royal BAM Group.

CHEFØKONOM HOS BANKEN SOCIÉTE GÉNERALE: MICHALA MARCUSSEN

Danske Michala Marcussen befinder sig helt i toppen af hierarkiet i den franske storbank Société Générale. Hun er nemlig cheføkonom og samtidig en del af Société Générales koncernledelse.

Som helt ung drømte Marcussen om at skabe sig en karriere i Udenrigsministeriet, men efter at have færdiggjort en mastergrad i økonomi på Københavns Universitet fik hun i 1986 job i Danske Bank.

LÆS OGSÅ: Virksomheder med kvinder i ledelsen tjener mest

Siden arbejdede hun sig op i bankverdenen i Bruxelles, i London og i Paris, indtil hun i 1994 blev ansat i Société Générale, til trods for at hun med egne ord talte ”virkelig dårligt fransk.” 

160.000 ANSATTE OG 22 MILLIONER KUNDER

Til daglig møder Michala Marcussen ind i hovedsædet i La Defense i Paris og er her med til at dirigere Société Générales over 160.000 ansatte og styre bankens aktiviteter for ikke færre end 22 millioner kunder i 77 lande.

LÆS OGSÅ: Victoria Carmen Sonne: For mig er det ikke nødvendigvis en succes, hvis folk ved, hvem du er

Med sine mere end 30 års erfaring i finansbranchen bliver danskeren hyppigt brugt som kommentator og ekspert i den økonomiske debat, især på fransk og engelsk tv, og i et interview med Bloomberg har hun senest ytret sig om fordelene ved at have flere kvinder ansat i bankverdenen:

- Så længe mangfoldighed er noget, der bare er rart at have, er det kun en lille håndfuld, der vil investere de nødvendige ressourcer for at løse problemet. Men når først folk begynder at forstå, at det virkelig giver økonomisk og forretningsmæssig mening, så sker der noget. Og jeg tror, det er det, vi er ved at forstå lige nu, sagde hun.

CEO HOS SPORTSFIRMAET ADIDAS: KASPER RØRSTED

Det er noget af en rejse, århusianske Kasper Rørsted har været på i de seneste mange år. I USA har han bl.a. haft lederstillinger hos it-virksomhederne Oracle, Compaq og Hewlett-Packard, og i sidstnævnte blev han i begyndelsen af 00’erne vicepræsident med øverste ansvar for Europa, Mellemøsten og Afrika.

LÆS OGSÅ: Er du der, hvor du skal være? 15 karrierespørgsmål, du bør stille dig selv

Siden landede han posten som topchef i den tyske industrikæmpe Henkel, hvor han stod i spidsen for 50.000 ansatte. Et arbejde, han klarede til perfektion, ikke mindst bevist ved, at han blev kåret til at være den leder, der havde det bedste image blandt samtlige direktører for de 30 største børsnoterede virksomheder i Tyskland.

TRÆNER DAGLIGT I ADIDAS' EGET FITNESSCENTER

I 2016 blev den 58-årige dansker, som er far til fire og ivrig skiløber med familiens skihytte i Østrig som base, så udnævnt som CEO i den tyske sportsgigant Adidas. Her starter han tidligt hver morgen med at træne i Adidas’ eget fitnesscenter i byen Herzogenaurach.

- Jeg tror på, at hvis man skal drive store organisationer, så skal man have en meget disciplineret og meget prioriteret hverdag. Og den starter klokken 6 hver morgen sammen med rengøringsfolkene, har han sagt.

JAGTEN PÅ VERDENS FØRENDE SPORTSBRAND

De seneste fire år har Kasper Rørsted løftet Adidas til nye højder og ikke mindst sat jagten ind på at indhente Nike som verdens førende sportsbrand. I 2017 gik salget i Adidas således frem med omkring 20 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Caroline Wozniacki stopper karriereren

- Konkurrence er i vores dna. Vi vurderer konstant vores processer og tænker på måder at blive hurtigere, stærkere og mere attraktiv for forbrugeren. Det er i denne ånd, vi fortsætter med at slå rekorder i måden, vi opererer, og den værdi, vi bringer til aktionærerne, sagde Rørsted i forbindelse med årsregnskabet.

Adidas’ danske topchef gør nemlig ikke noget halvhjertet, når han sætter sig nye mål.

CEO HOS DETAILKÆDEN LENOX CORPORATION: MADS RYDER

Hvis der er noget, Mads Ryder er kendt for i sit virke som topchef, så er det, at han siger tingene, som de er, og at han i ekstrem grad er drevet af det, han laver.

- Når jeg sidder til et sølvbryllup og skal fortælle min borddame om det, jeg beskæftiger mig med, vil jeg kunne fortælle om noget, jeg brænder for. Passionen og gejsten, det er min drivkraft. Jeg vil have en holdning til det, jeg arbejder med. Det er helt afgørende, har han udtalt.

EN SUCCESFULD KARRIERE

57-årige Mads Ryder har jyske rødder og er vokset op på gården Borchsminde ved Hornsyld. Gennem sin karriere har han været øverste chef i bl.a. det hæderkronede porcelænsfirma Royal Copenhagen og i den finske mastodont Fiskars.

LÆS OGSÅ: Kvindelig iværksætter i Løvens Hule: Jeg håber, det kan få flere kvinder på banen

I 2017 landede han et nyt job som CEO i Lenox Corporation i USA, der har hovedkontor i Bristol i Pennsylvania. Her har han arbejdet intenst på at gøre virksomheden klar til et salg i fremtiden.

LEVERER PORCELÆN TIL PRÆSIDENTERNE

Den 130 år gamle detailkæde er ejet af kapitalfonden Clarion og har en lang tradition for at levere spisestel til Det Hvide Hus.

Gennem årtier har Lenox således forsynet forskellige præsidenter som Roosevelt, Truman, Reagan og Clinton med porcelæn, og virksomhedens ansatte har de seneste år haft en kompromisløs dansk chef, der bl.a. har strømlinet forretningen og ført den gennem coronakrisen. 

LÆS OGSÅ: 7 højdepunkter fra præsidentindsættelsen, som vi aldrig glemmer

- Jeg vil ind til sagen, og jeg skærer igennem. Jeg har enorm stor respekt for medarbejdere, der forstår, at arbejdsindsats, struktur og disciplin er vigtigere end noget andet. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, siger Mads Ryder.

CEO HOS BAGEARTIKELFIRMAET CSM BAKERY SOLUTIONS: MARIANNE KIRKEGAARD

Marianne Kirkegaard er – for nu at sige det mildt – et stort navn i USA. Hun er CEO i CSM Bakery Solutions, en af verdens førende virksomheder inden for bageartikler, og i 2016 blev den 51-årige dansker optaget på Insight Succes’ anerkendte liste over de 30 mest indflydelsesrige kvinder i amerikansk erhvervsliv.

KVINDELIG LEDER I EN MANDSDOMINERET VERDEN

Kirkegaard har tidligere haft en lang karriere i Unilever og været omkring virksomheder som Carlsberg og Coca-Cola, og i 2018 modtog hun den prestigiøse pris Women’s Board Award.

- Som kvindelig leder i en stadig mandsdomineret forretningsverden har jeg oplevet, at det i mange sammenhænge kræver en ekstra indsats at komme i betragtning til de mest spændende jobs … Til gengæld har jeg også oplevet, at vi på grund af debatten om kvinder i ledelse får ekstra opmærksomhed og i mange sammenhænge fordele, når vi så får de pågældende jobs. Og dét forpligter, sagde Marianne Kirkegaard, da hun modtog prisen, som blev overrakt af Kronprinsesse Mary.

FLEST TOPKVINDER I USA

Den danske topchef har arbejdet i CSM Bakery Solution i Atlanta siden 2011 og har nu ansvaret for over 8.500 ansatte. For Kirkegaard selv er det autenticiteten, der er det vigtigste ved at være chef for så mange medarbejdere.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd tl kvindelige iværksættere

- Jo mere autentisk og ærlig du er, desto nemmere er det for dine medarbejdere at identificere sig med dig, har Kirkegaard sagt, og adspurgt til det faktum, at der er flere kvinder i topjob i USA end mange andre steder, svarer hun:

- I USA er det i højere grad survival of the fittest, og hvis du – som man gør i USA – bruger mange penge på en høj uddannelse, er det ekstra ærgerligt ikke at bruge den i et job. I Danmark kan du have et fantastisk lykkeligt liv uden at udfordre dig selv særlig meget jobmæssigt, og det, synes jeg personligt, er lidt ærgerligt.