SMART LIVING

Her er Sankt Hans-traditionerne, du (måske) ikke kendte

Du kender bålet, grillpølserne og fællessangene, men kender du til de andre detaljer og magiske traditioner, der hører den stemningsfylde midsommeraften til?

I aften toner Midsommervisen ud over hele Danmark, når folk samles omkring bålene – gerne efter en god portion grillmad. Den traditionsrige aften fejres af unge og gamle, men der er mere til midsommeraften end bål og pap maché-hekse iklædt gamle klude fra kælderen.

5 spændende facts om Sankt Hans:

Hvem er Sankt Hans?
Hvem er det egentlig, vi fejrer til Sankt Hans? Det er faktisk Jesu fætter, Johannes Døberen, hvis fødselsdag falder den 24. juni.

Sankt Hans Dag var en helligdag
Dagen efter Sankt Hans Aften plejede at være hellig. Fridagen blev dog afskaffet af Christian VII’s livlæge, J.F. Struensee i 1770, da de nye tider med fokus på arbejde ikke gav overskud til at fejre Johannes Døberen.

LÆS OGSÅ: 5 ting du kan glæde dig til på Roskilde Festival 2019

Magiske drømme
Der er magi i luften på Sankt Hans Aften. Det mente især unge kvinder, der før i tiden plukkede blomster fra marker og enge for at gemme dem under puden, da det skulle give søde drømme om den person, man ville blive gift med.

Ild mod mørke kræfter
Det har ikke kun været den kærlige overtro, der har været på spil Sankt Hans Aften. Hekse kom frem fra deres skjul og samlede planter og urter til onde gøremål. Bålene blev tændt for at holde heksene væk.

Helbredende kilder
Midsommermagien i naturen var ikke kun for hekse. Folk valfartede til kilder, der rygtedes at have en helbredende virkning omkring Sankt Hans. Omkring kilderne opstod der boder og dans, og nogle af dem blev aldrig pillet ned igen. Et af de festlige steder har for eksempel udviklet sig til det, vi i dag kender som forlystelsesparken Bakken.

LÆS OGSÅ: Blomsterengen på Amager åbner igen

Læs mere om: