SMART LIVING

Hver tredje dansker drømmer om nyt job

En ny undersøgelse viser, at 31 procent af os gerne vil søge nye udfordringer på arbejdsmarkedet i det nye år. Men tvivl om egne evner holder os tilbage. Få gode råd til jobsøgning her.

Er du en af de danskere, der drømmer om at skifte job i 2019? Det er der en ret god sandsynlighed for. En ny befolkningsundersøgelse fra HK viser, at 16 procent af danskerne overvejer at skifte job, mens yderligere 15 procent har en klar forventning om, at de sidder i en anden stilling, inden året er omme.

LÆS OGSÅ: Skal du skifte job? Her er 15 karriere-spørgsmål du skal stille dig selv

Men selv om ambitionen er der, kan det nye job godt udeblive, og det er typisk os selv, der kommer til at agere stopklods. Det mener professor Rie Thomsen fra Aarhus Universitet, der har forsket i karrierevejledning siden 2005:

- Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, at de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet. Men de kan få hjælp til at se, at de kan meget mere, end de tror. Vi bliver holdt tilbage af vores mangel på viden om egne evner, siger Rie Thomsen.

Det er aldrig for sent at skifte karriere, og hvis du går rundt med drømmen om at skifte job, er det bare med at komme i gang med at sætte ord og ønsker på drømmen.

HK har formuleret fem gode råd til din jobsøgning

1. Sæt ord på hvad du kan. 

Lav en kompetenceafklaring, så du får et overblik over alt det, du kan. Du starter med at beskrive hvilke opgaver, du kan udføre fra både nuværende og tidligere jobs. For hver opgave skal du skrive, hvad du kan og gør for at udføre netop den opgave. Det hjælper dig til at sætte ord på dine kompetencer. 

2. Sæt ord på hvad du vil 

Hvad har du lyst til? Det kan være svært for mange at beskrive, fordi der er så mange muligheder på dagens jobmarked. Skriv derfor ned hvilke opgaver og roller på nuværende og tidligere arbejdspladser, som giver dig glæde og energi, og brug det som afsæt for at identificere, hvad du vil i dit næste job.

3. Analyser jobbet og virksomheden

For at kunne sætte dine kompetencer og præferencer i spil, skal du sætte dig godt ind i arbejdsgiveren og virksomhedens behov. Lav grundig research og find ud af, hvad virksomheden har brug for, og hvilke udfordringer de står overfor. Den viden skal du bruge til at identificere og sætte ord på, hvordan netop du kan bidrage til dette.  

4. Målret dit ansøgningsmateriale

Både din ansøgning og dit CV skal målrettes og tilpasses til hvert eneste job, du søger. Mange har en tendens til at tænke, at CV’et er noget, man vedhæfter sin ansøgning. Men det går ikke. Du skal sikre, at den information, du fremhæver i dit CV og ansøgning er relevant for den stilling, du søger. Det betyder også, at du skal fjerne den information, som ikke matcher stillingen hos din kommende arbejdsgiver.  

5. Brug dit netværk

Når du søger job, skal du opsøge og tale med mennesker, som har viden om det job eller den branche, du søger job i. Jo mere viden du har, jo flere muligheder vil du få øje på og jo heldigere bliver du til at lande dit næste job. Men husk, at du ikke skal bruge dit netværk til at skaffe dig dit næste job. Det er en fejl, som mange begår. Det er de færreste i dit netværk, der står med et job på hånden, som de kan give dig. Du skal derfor bruge dit netværk til at anskaffe viden, så du er klædt godt på.

LÆS OGSÅ: Kendte kvinder, der skiftede karriere sent i livet

Læs mere om: