Katrine Axholm
SMART LIVING

Klumme: Jeg ved det godt, men det er så svært at ændre.

Katrine Axholm, der er parterapeut og klummeskribent på IN.dk deler her ud af sine tanker omkring når vi (nok især kvinder) indimellem gør ting og opfører os på måder, vi knap nok selv kan holde ud, og svarer på hvorfor du gør som du gør, selvom det ikke er godt for dig ...

Måske har du i anledningen af de nye år, sat dig et par mål for hvad du gerne vil forbedre og ændre hos dig selv. Du vil ikke længere råbe af dine børn, du vil ikke være en sur kone, du vil sige fra overfor din mor, blive bedre til at sætte grænser og i det hele taget en bedre udgave af dig selv. Mål er godt. Bare klø på.

Måske ender du som en del af mine klienter, et eller andet sted i marts eller måske om en uges tid eller i morgen, med ikke rigtig at kunne overholde alle de gode intentioner. Bare rolig: det er helt normalt. Det er bare ikke altid særlig hensigtsmæssigt. For dig, dine børn og for dit parforhold.

Det er nemlig sådan, at vi mennesker ret hurtigt med vores fornuft kan forstå hvorfor vi gør som vi gør, blandt andet ved at kigge på vores historie. Vi kan godt se sammenhængen mellem hvordan vi er vokset op og hvordan vi er i verden i dag. Det giver mening. Når vi bliver svigtet som børn, har vi svært ved at vise tillid som voksne. Når vi er vokset op med kun at få kærlighed og anerkendelse, når vi præsterede, så vil det være et mønster vi tager med os ind i voksenlivet. Vi er en konsekvens af det miljø vi er vokset op i.

 

Se også: Sådan skruer du op for motivationen og når dine mål

Men ét er at forstå dine mønstre og vide hvorfor du gør som du gør, et andet er at blive i stand til at gøre noget andet og bedre. Når du står i en situation og føler dig overhørt, ked af det, ikke elsket eller helt forkert, så føles de følelser reelle i netop den situation. Det kan være svært at opdage, at de følelser har rod i noget gammelt og ikke handler om det du står i lige nu. Det kan også væres vært at få øje på muligheden for at håndtere situationen anderledes. Og selvom du godt ved hvordan det hænger sammen, hvordan er det så lige du ændrer de følelser du har.

 

Se også: Dårlige arbejdsvaner du bør bryde. I dag!

 

Det handler i bund og grund om, at du skal give dig selv det du ikke fik som barn. Vær din egen omsorgsfulde mor. Forstå dig. Rum dig. Tag dig alvorligt. Lyt til dig også i de situationer du har allersværest ved at holde dig selv ud.

 

Hvis du til enhver tid rummer dig, forholder dig nysgerrigt og ikke-dømmende til dine følelser, så har du ikke nogen problemer, så er du bare den du er og holder af lige præcis dét.

Jeg skriver ikke at det er nemt, jeg skriver bare det er enkelt. - Start bare i dag.

 

Læs mere om: