SMART LIVING

LOG AF | Derfor skal du gå offline denne sommer

Mobilens vibrationer, computerens lys og tablettens bibben. Flere og flere af os er afhængige af at være online, og de teknologiske apparater kan give både søvnproblemer, stresssymptomer og koncentrationsbesvær. Her er 8 grunde til at gå offline denne sommer.

Teknologien er menneskets bedste ven. Ingen tvivl om det. Men mobilen, computeren og tabletten kan også være skadelig for os, hvis ikke vi kan finde ud af at bruge de teknologiske apparater med måde. Det tyder noget på, at vi ikke kan.

Sommer offline

84 procent af danskerne mener, at de er afhængige af deres smartphone, ifølge en undersøgelse fra Sony Mobile. IN har set nærmere på nogle af konsekvenserne ved online-livets konstante biblyde, vibrationer og blå lys.

1: SØVNEN BLIVER DÅRLIGERE
Hormonet melatonin i hjernen forstyrres af blåt skærmlys, og det gør det derfor sværere at falde i søvn, hvis du ligger med din mobil i sengen som det sidste, før du skal sove.

2: BAKTERIER
Laboratorietests viser, at din smartphone kan være en bakteriebombe på linje med et toiletsæde. Prøv lige at tænk på, hvor tit du har din smartphone i hånden, oppe ved øret og liggende på køkkenbordet. Ville du gøre det med et toiletsæde?

3: SMS-NAKKE
Når du nærlæser skærmen på mobilen, er nakken bøjet i en vinkel på 60 grader. Det gør, at hovedets vægt trykker nakken med 27 kilogram. Det svarer til, at du har fire bowlingkugler liggende på nakken. Det forårsager både myoser, hovedpine og dårlig holdning.

4: DÅRLIGE ØJNE
I USA er det en anerkendt sygdom at have computerøjne. De kalder det ‘Computer Vision Syndrome’. Det forårsages af mange skærmtimer, og det kan give kløe, dobbeltsyn, hovedpine og smerter i musklerne omkring øjnene.

LÆS OGSÅ: LOG AF | Sådan går du offline denne sommer

5: FORRINGET KONCENTRATIONSEVNE
Flere danske psykologer er bekymrede for, at vores smartphone-vaner på sigt forringre vores koncentrationsevne, fordi vi konstant bliver afbrudt eller afbryder os selv. Bib, bib, bib.

6: FOMO
FOMO, der står for fear of missing out, er en angstlignende tilstand, der kan forstyrre dit liv på alle tider af døgnet. For tænk nu, hvis Statsministeren gik af, uden at du så breaking news-beskeden. Eller at din kollega fødte, og Facebook-opslaget kom så langt ned i feeden, at du aldrig fik det liket. Du må hellere holde dig opdateret HELE TIDEN.

7: STRESS
Amerikanske forskere mener, at bib fra din telefon forårsager en kemisk reaktion i hjernen, der fremkalder mini-angstanfald og sætter dig i en tilstand af konstant alarmberedskab.

8: AFHÆNGIGHED
Du har garanteret haft mange lykkelige stunder med din smartphone, så det er intet under, at 84% af danskerne mener, at de er afhængige af den lille skærm. 

 

Læs mere om: