SMART LIVING

Luksus og finanskrise

Forbrug og luksus er kapitalismens rødder, men vi vil ikke altid se det i øjnene

I er sandelig ikke kede af det at skrive om luksus i en finanskrise.« Mailede min gode ven, da jeg fortalte om denne måneds tema: Luksusfund. Vennen er en mand. Det må være derfor, han ikke helt forstod, hvad dette tema går ud på.

Nej, kede af det er vi aldrig, på læsernes vegne, og luksus kan jo være så meget andet end dyre ting. Og i øvrigt var han på krydstogt, da han besvarede min mail. Så han skulle da nødig snakke om krise. Måske kan du ikke lige komme i tanke om, hvad luksus er, hvis det ikke er noget, der koster kassen, men så får du inspiration inde i bladet. Måske bliver du gennemglad ved at fylde mange hyldemeter med bøger om parforhold, og så kan endnu en bog i den genre give dig en luksusfornemmelse, måske synes du, der skal pelse, perler og parfume til, før det lugter af luksus.

Det sker ikke sjældent i denne tid, at vi må læse, at det nu er åh så dejligt, at vi har fået krise og er ved at blive fattige, for så kan vi rigtig finde ud af, hvad der er vigtigt her i tilværelsen og ikke bare forbruge og forbruge. Hmmm. Lur mig, om ikke mange drømmer om at forbruge igen, og det er jo på en måde forbrug, hele samfundet er baseret på. Det er det, som gør, at vi har råd til at have et velfærdssystem, hvor vi både hjælper de svage og har frihed til at vælge at bosætte os i et whiskybælte. (Så kan vi indimellem pudse vore glorier og løbe rundt med en raslebøsse for at hjælpe de svage i andre lande).

Forbrug, luksus, lækkerier - er kapitalismens rødder, anker, fundament, men vi vil ikke se det i øjnene, fordi det også er råt og brutalt - og som jeg læste i et interview med en bestyrelsesformand for nylig, så indebærer det f.eks. lavkonjunkturer, hvor de svageste led falder af, hvilket er hele meningen med en lavkonjunktur - og kapitalismen. Like it or not. Uden at lyde arrogant vil jeg sige: Luksus? Nyd livet. Køb det fede. Nyd det lækre, det skønne, det er dejligt - men lad være med at tro, at det er HELE livet. Og hvis du ikke har råd, så husk lige, at der som sagt er mange former for luksus.

Desuden er det lige nu, du kan træne dine evner til at prutte om prisen. Det lader sig faktisk gøre, selvom du tror, at det er faste priser, du ser. For mig er luksus at unde sig selv noget lækkert uden dårlig samvittighed, om det så er den bedste shampoo frem for en billigere eller en rejse, som man egentlig ikke har råd til.

Luksus kan også være god sex! Det synes man i hvert fald, hvis man i perioder er single. Der er mennesker, der lever i parforhold, som synes, det kan være en luksus at slippe for sex! Forfatter Synne Garff, der lige har udgivet romanen Lystens labyrint, som handler om prostitution, siger i et interview inde i bladet: »Giv din mand sex, ellers går han måske til en prostitueret.« Der er nok at tage stilling til. Hvem sagde, at kvindeblade ikke kan være provokerende?

Læs mere om: