Katrine Axholm
SMART LIVING

Parterapeutens klumme: Du vælger selv den rolle, du spiller i et parforhold

Ifølge parterapeut Katrine Axholm, skal man acceptere den rolle, man spiller i et parforhold, for man har selv valgt den

Er du utilfreds med, at det i dit parforhold ofte er dig, der skal tage initiativ til at få snakket om tingene, få ordnet alt det praktiske og få styr på dagligdagen. Er det på samme tid sjældent dig, der tager initiativ til sex? Mens mange kvinder søger at skabe mere balance i parforholdet, ved at tvinge manden til at tage del i de huslige pligter og for følelsesplejen i forholdet, er det ifølge parterapeut og klummeskribent Katrine Axholm forkert at gøre. Du har nemlig selv valgt den rolle, du spiller i dit parforhold, mener hun.

"Det der er vigtigt her er, at du ved, at du ikke kan give din partner skylden for det ansvar, du har fået. Du har nemlig selv bevidst eller ubevidst sagt ja til at påtage dig den rolle," siger Katrine Axholm.

Væk med pegefingeren

Parterapeuten mener ikke, at man kan bruge undskyldningen 'men så bliver det jo ikke gjort'. Du skal ikke give din partner dårlig samvittighed, for du har selv været med til at vælge den rollefordeling, du lever med til daglig, mener terapeuten.

"Mon ikke regningerne ville blive betalt, gaven til tante Agathe ville blive købt og børnene ville få tøj på i børnehaven. Han har levet et liv før dig og ville også kunne leve et værdigt et efter dig," påpeger parterapeuten.

Men ligesom du ifølge Katrine Axholm ikke skal bebrejde din partner den rolle, du spiller i forholdet, skal du huske at tage ansvar for det, der er vigtigt for dig.

"Hvis du har et behov for at tale tingene igennem, så er det dig, der må sørge for at få det opfyldt. Lige så vel som, at hvis din mand har et større behov for sex end dig, så må han sørge for at tænde dig, fremfor at læne sig tilbage og brokke sig over det, han ikke får, men synes han er berettiget til," siger hun.

Vær taknemmelig - det betaler sig

Parterapeuten mener, at du derimod skal huske at være taknemmelig over det, din partner bidrager med til forholdet. Forstået på den måde, at de forskellige roller, man ifølge eksperten helt naturligt indfinder sig i, også implicerer, at du har brug for det, din partner tilfører parforholdet. Og accepterer man det, får man også et mere harmonisk forhold til sin partner.

"Når vi opdager, at vi måske endda komplementerer hinanden på bedste vis og at vi selv sætter standarden for, hvad det er for et liv, vi vil leve, så falder alting mere i hak," siger Katrine Axholm.

Læs mere om: