SMART LIVING

Parterapeutens klumme: 'Jeg ved det godt, men det er så svært at ændre'

Derfor gør du, som du gør, selvom det ikke er godt for dig.

Sommeren står for døren og du skal sikkert, som så mange andre, på sommerferie og derfor er der lidt tid til at tænke efter og måske endda sætte dig et par mål for, hvad du gerne vil forbedre og ændre hos dig selv. Du vil ikke længere råbe af dine børn, du vil ikke være en sur kone, du vil sige fra overfor din mor, blive bedre til at sætte grænser og i det hele taget en bedre udgave af dig selv. Mål er godt. Bare klø på.

Måske ender du som en del af mine klienter et eller andet sted i august eller måske om en måneds tid eller i morgen med ikke rigtig at kunne overholde alle de gode intentioner. Bare rolig: det er helt normalt. Det er bare ikke altid særlig hensigtsmæssigt. For dig, dine børn og for dit parforhold.

LÆS OGSÅ: Tip til sommerlæsningen: Fri adgang til Danmarks bedste magasinet

Det er nemlig sådan, at vi mennesker ret hurtigt med vores fornuft kan forstå, hvorfor vi gør, som vi gør, blandt andet ved at kigge på vores historie. Vi kan godt se sammenhængen mellem, hvordan vi er vokset op, og hvordan vi er i verden i dag. Det giver mening. Når vi bliver svigtet som børn, har vi svært ved at vise tillid som voksne. Når vi er vokset op med kun at få kærlighed og anerkendelse, når vi præsterede, så vil det være et mønster, vi tager med os ind i voksenlivet. Vi er en konsekvens af det miljø, vi er vokset op i.

Men ét er at forstå dine mønstre og vide, hvorfor du gør, som du gør, noget andet er at blive i stand til at gøre noget nyt og bedre. Når du står i en situation, og føler dig overhørt, ked af det, ikke elsket eller helt forkert, så føles de følelser reelle i netop den situation. Det kan være svært at opdage, at de følelser har rod i noget gammelt og ikke handler om det, du står i lige nu. Det kan også væres svært at få øje på muligheden for at håndtere situationen anderledes. Og selvom du godt ved, hvordan det hænger sammen, hvordan er det så lige, du ændrer de følelser, du har.

LÆS OGSÅ: Gwyneth Paltrows ultimative og sunde brownie

Det handler i bund og grund om, at du skal give dig selv det, du ikke fik som barn. Vær din egen omsorgsfulde mor. Forstå dig. Rum dig. Tag dig alvorligt. Lyt til dig - også i de situationer, du har allersværest ved at holde dig selv ud.

Hvis du til enhver tid rummer dig, forholder dig nysgerrigt og ikke-dømmende til dine følelser, så har du ikke nogen problemer, så er du bare den, du er og holder af lige præcis dét.

Jeg skriver ikke, at det er nemt, jeg skriver bare, at det er enkelt. Start bare i dag. God sommer.

--

Vil du have mere af Katrine Axholm, så besøg hendes website her eller tilmeld dig hendes nyhedsbrev her.