Katrine Axholm
SMART LIVING

Sådan bliver du hørt i dit parforhold

Er den gal med kommunikationen i forholdet og føler du dig enten kritiseret, eller at din partner ikke hører dig? Se parterapeutens bud på, hvordan I ændrer jeres kommunikations-vaner, sammen og hver især…

Når par kommer til mig i min praksis og det ikke handler om utroskab eller at den ene har forelsket sig i en anden og er ved at gå, så handler det om dårlig kommunikation. De føler sig ikke hørt, har for mange konflikter eller misforstår hinanden alt for tit. Det er slidsomt og ikke godt for hverken kærligheden eller sexlivet. Men hvorfor er det lige, det er så svært at tale ordenligt sammen, på en måde hvor begge føler sig hørt, set og respekteret og hvor der findes en løsning eller et kompromis, så vi kan komme videre i stedet for at tæve rundt i de sammen emner år efter år???

Læs også klummen: Husk lige at have det sjovt... Sammen!

Som en mandlig blogger, jeg desværre ikke kan huske navnet på, engang skrev: Min kone siger jeg er konfliktsky, fordi jeg ikke bliver stående og lytter, til hun er færdig med at kritisere mig!?? Der er flere ting i den udtalelse som er interessante at tage fat på.?

For det første: Vi har alt for meget fokus på hinanden og alt for lidt fokus hjemme hos os selv. Vi er mere optaget af hvad den anden gør rigtigt og forkert end vores eget bidrag og hvis det handler om vores eget bidrag, så er det ofte på offer-måden: Nu har jeg gjort sådan og sådan og det kan da ikke være meningen at det ALTID er mig, som skal…?
Løsning: Tal for dig selv. For eksempel: Jeg bliver en sur kost af alt det praktiske arbejde, kan vi tale om en måde at fordele opgaverne anderledes på? Eller Jeg kan ikke overskue alt det rod herhjemme, hvad siger du til at vi i aften inden vi går i seng hjælpes ad med at rydde det værste af vejen? Læg mærke til at eksemplerne er blottet for kritik, offerstemning og bebrejdelser. Det er en klar jeg-udmelding, der tager ansvar for dine behov uden at lægge noget over hos din partner. Måske får du dit behov dækket, måske ikke og så må du forholde dig til det.??

Læs også klummen: Sådan er mænd (også)

For det andet: Alt hvad du hører/ser/oplever i verden handler om dig. Læg derfor mærke til om du ofte føler dig kritiseret, bebrejdet eller at din partner er "efter dig". Det er muligt at han/hun er det, men måden du forvalter det på gør hele forskellen. ?
Løsning: Vær mere opmærksom på, hvad det her siger om dig end hvad der foregår hos din partner. Spørg: Hvordan mon jeg bærer mig ad med at føle mig så kritiseret hele tiden? Føler jeg mig generelt utilstrækkelig? Ikke god nok? Det er dit ansvar at kigge på det og gøre noget ved det billede af dig selv. Det er ikke din partner der skal ændre sig. Han/hun kan i princippet sige hvad han/hun vil. Hvis ikke du tager det ind, der bliver sagt, så har det ingen indflydelse på dig.
Du vælger helt selv. Jo du gør. Og start bare i dag. Dit liv bliver så meget nemmere. Det lover jeg.

Læs mere om: