SMART LIVING

Sådan skal du vaske dit sarte tøj

Uldcardigans, -strømper, -undertrøjer og -sweatre er dine bedste venner i de kolde måneder. Men uldtøj er også sart, og hvis du vasker og tørrer det forkert, risikerer du, at det krymper eller mister formen. Så hvordan passer du egentlig bedst på dine varme vintervenner? Og holder de gamle husmoderråd overhovedet stadig, når du skal passe på dit sarte tøj? Ikke hvis man spørger eksperterne. Det er tid til et uldtjek.

Vi er sikkert mange, der ville ønske, at vi havde arvet lidt mere af vores bedstemødres husmoderviden, når vi får pletter på yndlingskjolen eller vores uldtøj og andre sarte tekstiler skal plejes.

Og de gamle råd med opvaskemiddel og danskvand kan være guld værd - men i takt med at vores husholdningsmaskiner er blevet mere raffinerede, er det tid til en lille opdatering af de gamle husmodertricks.

Den moderne husmor og husholdningsekspert Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som står bag hjemmesiden Husmoderen.dk, fortæller her, hvilke gamle husmoderråd og vaner der er værd at beholde, og hvilke det er tid til at skylle ud med vaskevandet og erstatte med mere moderne råd.

Drop de høje temperaturer

De nye maskiner kan vaske ved meget lavere grader end ellers, og tøjet bliver stadig rent, hvis du blot bruger vaskemiddel, som er beregnet til de lave temperaturer.

Så skåner du både tøjet, pengepungen og miljøet. Dog skal bakteriefyldt tøj stadig vaskes ved 60-90 grader. Trænger din kjole eller skorte bare til at blive frisket op, kan du sagtens nøjes med et dampprogram, som er langt mere skånsomt for tøjet.

Vask dit sarte tøj i maskinen.

Et husmoderråd, som mange kender, er, at man bør vaske uld, silke og andre sarte stoffer i hånden. Tit står der også på tøjet, at det skal håndvaskes. Men dette gamle råd kommer fra en tid, hvor vaskemaskinerne ikke var så raffinerede, som de er i dag.

Rådene er udarbejdet af Ann-Alicia Thunbo Ilskov for AEG i anledning af lanceringen af AEGs nye ØkoMix vaske- og dampmaskine med programmer til sarte tekstiler som uld og silke.

Læs mere om: