Katrine Axholm
SMART LIVING

Sådan skal mænd elskes

INs klummeskribent Katrine Axholm ser lidt nærmere på forholdet kvinder og mænd imellem. Hvordan vil vores mænd elskes? Og hvad betyder ’Jeg elsker dig’ egentlig, hvis det bliver efterfulgt af kritik …

Der er så meget snak om "den lille forskel", om kvinder der vil tale alting ihjel og gøre bagateller til problemer - og mænd, som bare skal have sex, bold og bajere et par gange om ugen, så er de glade. Men er det ikke lige vel forsimplet at gøre os så stereotype? Måske kan man alligevel sige noget generelt om mænd og kvinders behov, som er rendyrket styret af vores køn, det vil jeg undersøge lidt her.

For ikke at fare helt vildt i skoven har jeg spurgt et par kompetente mænd til råds om emnet. Jeg kan derfor lægge ud med at få kvalt den største fordom af dem alle: nej mænd er ikke bare glade, når kranen har nogle ordentlige kasser og ellers holder sin kæft og skrider ud i køkkenet og laver noget mad. Det er derimod rigtigt, at mange mænd har oplevelsen af at komme til kort, når kvinder vil snakke følelser, især hvis de følelser får manden til at føle sig utilstrækkelig og forkert.

Læs også klummen: Er det sexet at falde i søvn på sofaen?

De fleste mænd vil gerne gøre alting rigtigt og det værste de ved, er at føle sig kritiseret. Det er der desværre rigtig mange kvinder, som ikke har forstået og det kræver ikke min seksårige uddannelse at forstå, at det er ødelæggende for kærligheden i mange forhold.

Jeg har længe tænkt, at hvis ikke jeg tog teten, og ledede, og dirigerede arbejdet i familien, så faldt det hele nok fra hinanden og børnene ville ikke få madpakker med i skole og vasketøjet ville hobe sig op, om kap med nullermændene bag dørene. Skåret ind til benet ville jeg bare have tingene gjort på min måde og det var først da jeg slap grebet at jeg opdagede befrielsen i, at det ikke altid er mig, som har det forkromede overblik.

Jeg har ægtepar i min praksis, som efter mange års ægteskab stadig med ord siger, at de elsker hinanden, men det er saksusme svært at få øje på kærligheden i den måde de behandler hinanden. Jeg elsker dig bliver sagt nærmest bebrejdende og altid efterfulgt af et "men..." og så kommer kritikken, og når den er sagt, så er kærlighedserklæringen helt glemt igen.

Læs også klummen: Kvinde, elsk din krop!

Så måske vil mænd bare elskes fordi de er dem de er, vel på mange måder lige som kvinder, formoder jeg. Ja der ER forskel og hurra for det. Det handler vel både om biologi og om kultur og om hvad vi gør det til. Det er vel i bund og grund det vigtigste. Elsk alt hvad du kan, det vil du aldrig fortryde og er det er ikke noget med at hvis du smiler til verden, så smiler den igen, det gælder også i kærlighed.