SMART LIVING

Sådan starter du som selvstændig

Går du med en ide til noget, du tænker, verden har brug for? Noget, der kunne laves bedre? Noget, der helt mangler? Kribler det lidt i dig ved tanken om at skifte det faste job ud med eget firma? Så læs med her og se, om du er klar. IN.dk’s karriereekspert Lone Eriksen guider dig fra ide til handling.

Få styr på dit bagland

Du skal have din familie med dig, hvis du vil føre din ide ud i livet. For deres liv bliver påvirket på flere planer af din livsvalg. Du skal derfor have afklaret, om de er indstillet på…

- At du begynder at leve dit liv på en anden måde og fx arbejde i weekenden
- At løbe en økonomisk risiko og måske skære ned på forbruget for en tid

Læs om de tre største fejl, vi begår, når vi laver pengerelaterede nytårsfortsætter her

Ofte kan det skyldes bekymring omkring økonomi, hvis du oplever modstand fra din partner. Det er vigtigt at få afdækket. Tag derfor din partner med på råd i hele processen.

Hvis du ikke har opbakning hjemmefra, kan det blive en udfordring både at skulle kæmpe for din ide og med et bagland, som giver dig modstand.

Tænker du som en lønmodtager?

Når du bliver selvstændig, er det et helt andet mindset, der skal til. Dit lønmodtagermindset kan fastholde dig i lang tid, og det er ofte grunden til, at selvstændige søger fastansættelse igen.

Få ti gode økonomiske råd i forbindelse med din skilsmisse her

Sikkerhed: Du er vant til at få fast løn hver måned, barns første sygedag, løn under sygdom og stor pensionsopsparing, og du ved præcis, hvordan din dag og din økonomi er sat sammen.

Opgaver kommer af sig selv: Som ansat er det arbejdsgiverens opgave at skaffe arbejde til dig - som selvstændig skal du selv ud at skaffe alle dine kunder.

I de perioder, hvor du har travlt som selvstændig, skal du samtidig arbejde på at få kunder til den periode, hvor du ikke har så travlt.

Prissætning: Som fastansat er du ikke trænet i at sætte pris på dit arbejde, bortset fra en gang om året, hvor der er lønforhandling. Som selvstændig skal du hver dag sætte pris på dig selv.