SMART LIVING

Survival guide til vabler

Sommersandalerne er købt og fødderne er klar med en lækker pedicure, som kan stråle om kamp med solen. Lad derfor ikke vabler sætte en stopper for dine planer henover sommeren, men forebyg dem med de bedste råd her, der også guider til, hvad du kan gøre, hvis først skaden er sket.

De varme sommerdage indbyder til masser af nye og lækre sommersandaler og sko med kig og luft til fødderne, som kan fører dig stilfuldt frem på ferien. Måske har du har allerede fået lavet den perfekte pedicure og tænker, at nu kan intet gå galt. Nu skal der bare nydes. Men noget lurer om hjørnet, hvis du ikke tænker dig om.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

For synet af nye sko kan hurtigt gå hen og blive til smertefulde skridt, hvis du bliver ramt af vabler – hvilket ikke er usandsynligt, når først de nye skos læder eller remme rammer din hud på helt nye måder, end du har været vant til fra dine vinter- og forårssko.

Heldigvis er der gode råd at hente, så du enten kan forebygge eller redde dine fødder, hvis først de smertefulde vabler har indfundet sig og gjort dine nye sommersko uudholdelige at gå i. Læs dem her.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sunde fødder

Guide til vabler

Lær dine sommersko at kende inden ferien
Sørg for at gå dine nye sko til før, du tager dem i brug en hel dag i Rom eller på vandretur i sommerhusområdet. Det er egentlig en no brainer, men alligevel får mange af os ikke gjort det, hvilket ender ud i et voldsomt førstegangsmøde mellem sko og fødder med ømme vabler som resultatet. Tag i stedet skoene på derhjemme, når du alligevel går rundt og ordner ting, eller hav dem med på arbejde og giv dem en time eller to på kontoret. På den måde bliver dine fødder vandt til dine nye skos berøringspunkter og skoene får formet sig efter dine fødder.

LÆS OGSÅ: Sådan udvider du dine sko

Plaster er din ven
Der er en grund til, at modeller og stylister altid har plaster med sig; de slipper for vabler og smerter ved at forebygge. Nogle sko bliver aldrig helt dus med dine fødder, men det kan heldigvis afhjælpes med et vabelplaster som fx Compeed, der fås i forskellige modeller alt afhængig af, hvor din sko går mod din hud. Et almindeligt plaster kan til nøds bruges, men det er ikke ligeså modstandsdygtigt mod de gentagende gnidninger, som sker mellem huden og skoen, når du går. Har du derfor en lang dag eller aften forude, så invester i et godt vabelplaster, så det ikke sætter en dæmper på den. Husk også, at det er langt bedre at kigge på et hudfarvet vabelplaster end en vabelbefængt tå eller fod.

Fugt, fugt og atter fugt
Selvom det måske umiddelbart virker ulogisk, så vil en god omgang fugtgivende creme faktisk gøre din hud stærkere, hvilket betyder, at den er i bedre stand til at afværge revne og tørre områder. I stedet for at skrubbe løs på dine hæle med en fil, så vil en regelmæssig brug af creme med et højt indhold af carbamid, kunne skabe en glattere overflade året rundt, som gør det langt mere behageligt at gå i dine sko.

LÆS OGSÅ: Stilletter kan skade dit helbred

Når uheldet er ude
Har du først fået dig en vabel, så kan et vabelplaster bruges som en hurtig vej til lindring. Er vablen lukket, og du er komfortabel med det, så tag en steril nål og prik forsigtigt væsken ud af den uden at fjerne huden. Smør den herefter med en antibakteriel creme for at stoppe en evt. infektion og dæk så vablen med et almindeligt plaster i løbet af dagen og lad den få luft om natten. Hold dig til sko, der ikke generer vablen, indtil den er helet og væk.