
ÅRET DER GIK | De (20)16 største kulturelle øjeblikke vi vil huske året for
Pokemon gjorde comeback, Beyoncé fik os alle sammen til at snakke om utroskab, og så endte hele (det yngre) Danmark med at se en drittkul norsk tv-serie. Her er den kultur, vi vil huske 2016 for.
2016 er så småt ved at være forbi, og det rimer på en året der gik-opsamling. For hvad vil vi egentlig komme til at huske året for? Her er de 16 største kulturelle øjeblikke, vi vil huske 2016 for – og listen kommer vidt omkring både David Bowies død, Tove Ditlevsens genopstandelse, og den aften Kim Kardashian blev røvet for 10 millioner dollars på et hotelværelse i Paris.
LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i januar
De (20)16 største kulturelle øjeblikke


10. JANUAR: Da David Bowie, Prince, Leonard Cohen og George Michael døde fra os
Blot to dage efter David Bowie havde udgivet mesterværket ’Blackstar’, stoppede musikken brat. ”BREAKING: David Bowie er død,” bimlede det ind på alverdens smartphones, tv-skærme og netaviser. Verden var i sorg, for en musikalsk mester, et stilikon og en kønnets opbryder var taget fra os af en cancer-sygdom, ingen kendte til. Kort derefter, 21. april, døde Prince og senere på året, 7. november, Leonard Cohen, indtil George Michael, den britiske crooner, blev taget fra os midt i julen d. 25. december.
Foto: AOP


28. JANUAR: Da Rihanna fik os til at arbejde, arbejde, arbejde, arbejde, arbejde, arbejde
Work, work, work, work, work, work / You see me I be work, work, work, work, work, work / You see me do me dirt, dirt, dirt, dirt, dirt, dirt / There's something 'bout that work, work, work, work, work, work… Der var gang i “arbejdet”, da Rihanna d. 28. januar udgav førstesingle for sit nye album ‘Anti’, og lyttere var vilde med det. Hun lagde dansegulvene ned, og alle kunne synge med på den snøvlende, gentagende sangtekst, Rihanna senere forklarede i et interview med Vogue, var efter barbadisk stil.
Foto: Work af Rihanna


28. FEBRUAR: Da Leonardo DiCaprio endelig fik sin Oscar
Søndag d. 28. februar må stå lysende klar for skuespilleren Leonardo DiCaprio. Han havde længe været offer for lidt (kærlige) sociale medie-drillerier, fordi han på trods af at være anset som en af vor tids dygtigste skuespillere endnu ikke havde vundet en Oscar for sine præstationer. Nominering efter nominering, jovist, men ingen vunden statuette. Altså lige indtil søndag d. 28. februar, hvor Leonardo DiCaprio endelig fik sin Oscar for sin rolle i filmen ’The Revenant’.
Foto: AOP


8. APRIL TIL 14. MAJ: Da Tove Ditlevsen viste, at hun stadig er aktuel
Der var anmelderros til skyerne og publikums-valfart i fangirls-tilstande, da Folketeatret i København opsatte ’Toves Værelse’ med Paprika Steen i hovedrollen som den danske litteratursnedker Tove Ditlevsen. Hun lever stadig, blev det slået klar – og hendes litteratur og livshistorie er stadig relevant for mennesket anno 2016. Længe leve, Tove Ditlevsen!
Foto: PR


23. APRIL: Da Beyoncé smed en ’Lemonade’-bombe
Utroskab, vrede og forsoning. 23. april vågnede verden endnu engang op til et pludseligt mesterværk af Beyoncé. Opkaldt efter frasen, at man skal lave lemonade, når livet giver dig citroner, leverede Beyoncé årets absolut bedste, men også vigtigste album. Hun kæmper ikke blot for sit eget ægteskab, som ægtemanden, rapperen og produceren Jay Z har sat på prøve med utroskab, nej, hun kæmper for sorte kvinders rettigheder, liv og rolle. Nu mangler vi bare at finde ud af, hvem Becky With the Good Hair er?
Foto: Hold Up af Beyoncé


24. APRIL: Da John Snow vågnede op fra døden
Der var ikke et øje tørt hos de millioner af ’Game of Thrones’-fans, da John Snow, en af hovedrollerne blev stukket ihjel i sæson fem af HBO-serien. Han, John Snow, måtte tilsyneladende lide samme skæbne som stort set resten af castet: At dø uventet. Men da serien igen rullede over verdens streamingtjenester d. 24. april blev han genoplivet. Så er spørgsmålet bare, hvor lang tid han har tilbage. ”All men must die,” som man siger…
Foto: PR


14. MAJ: Da Ukraine vandt Eurovision (over Rusland)
Det er svært for et lille land som Ukraine at gøre noget, når et stort land som Rusland invaderer en del af ens land og annekterer det. Men så er det godt, at man kan vinde på anden vis, og det gjorde Ukraine, da de 14. maj løb med sejren over blandt andet Rusland med en politisk sang, der handler om deportationen af Krim i 1940'erne foretaget af Sovietunionen. Tag den, Rusland!
Foto: AOP


JUNI: Da en Gulddreng overtog den danske hitliste
”Er du modeeeeel?” Sådan spurgte musiker Malte Ebert under pseudonymet Gulddreng, da han i juni udgav sin første single ’Model’. Og den lagde sig direkte ind på førstepladsen på den danske hitliste. Ligesom alle Gulddrengs singler har gjort det lige siden. Han er årets mest nummer 1-liggende danske kunstner, han har vundet en Danish Music Award og været på forsiden af Gaffe. Med sit – måske – samfundskritiske, - måske – satiriske musik har han i hvert fald lagt danskerne, især dem under 25 år ned med både ’Model’, den kendis-svinende ’Se Mig Nu’ og julesangen ’Guld Jul’.
Foto: Krestine Havemann.jpg


6. JULI: Da Pokemon lavede comeback
Sjældent har en app skabt så meget omtale, kritik, ros, downloads og ravage, som Nintendos Pokemon Go-app gjorde det, da den kom ud 6. juli. Pludselig kunne man se alt fra 9-årige skoledrenge til fuldvoksne magasinredaktricer (ja, dem har vi haft et par stykker af her på Aller Media) rende rundt med hovedet i mobilen for at ”catch ’em all”. Det var så voldsomt med appen, at den både slog folk ihjel, fordi folk spillede, mens de kørte bil, men også mentes at redde en hel generation fra overvægt og dovenskab, fordi den fik unge ud at gå.
Foto: AOP


JULI: Da Kim Kardashian, Taylor Swift og Kanye West kæmpende tredje verdenskrig online
Kardashian-familien er altid god for ballade, og juli-måned var ingen undtagelse. Linjen "I feel like me and Taylor might still have sex. Why? Because I made that bich famous" fra Kanye West, Kim Kardashians ægtemands, sang ‘Famous’ havde nemlig skabt forargelse hos Taylor Swift, der følte sig trådt på og beskyldte Kanye West for at være en kvindehader. Desværre for Taylor Swift havde Kanye West selv spurgt hende om lov til at rappe linjen, og det havde Taylor givet ham. Dét påpeger Kanye i et tweet, Taylor nægter, og sådan fortsætter tredje verdenskrig mellem de to musikere, indtil Kim Kardashian smider en atombombe: Hun har nemlig optaget samtalen mellem Kanye West og Taylor Swift, hvor Taylor bifalder, at Kanye rapper det. Og så fik Taylor Swift et forklaringsproblem af en anden verden.
Foto: AOP


AUGUST: Da den amerikanske svømmehelt blev taget i at lyve ret så alvorligt
Det kan blive grimt, når rige, lyshårede, hvide vesterlændinge besøger et ikke-vestligt land. I hvert fald når de laver kriminelt ballade og beskylder lokalbefolkningen for at have gjort det i værste kolonistil. Det skete denne sommer, da svømmekonkurrencerne under de Olympiske Lege var overstået. Den amerikanske sweet heart Ryan Lochte var ude at fejre det med sine medsvømmere, og det blev vådt. På turen hjem smadrede de et toilet på en tankstation, men beskyldte som forklaring på det ødelagte toilet lokalbefolkningen for at ville røve dem. Desværre for Lochte og hans teammates var episoden filmet af et overvågningskamera, og så røg han i alvorlige forklaringsproblemer. Nu er han pt udelukket fra svømmesporten. Piiiiiinligt.
Foto: AOP


2. OKTOBER: Da Kim Kardashian blev røvet
Efter en middag hos Azzedine Alaïa under den parisiske modeuge vendte Kim Kardashian tilbage til hotelværelset og det, der skulle blive det største mareridt i den amerikanske realitystjernes liv. Fem politiklædte røvere brød nemlig ind i hendes hotelværelse, bagbandt hende, tapede hendes mund ind og holdt en pistol for hendes hoved, mens de stjal smykker for 10 millioner dollars og hendes to mobiltelefoner. Da røverne har forladt hotellet får Kim Kardashian revet sig fri og skriger efter hjælp, hvorefter hun ekskorteres med privatfly tilbage til USA, hvor ægtemanden Kanye West har aflyst koncerter for at være konen til hjælp. Kim Kardashian, som var en af sociale mediers største stjerner, har siden ikke været aktiv noget sted og er kun sjældent blevet spottet uden for hjemmet. Der spekuleres i, om episoden er realityshowet ’Keeping Up With The Kardashians’ endeligt.
Foto: AOP


13. OKTOBER: Da Bob Dylan vandt Nobels litteraturpris
Det kom som en overraskelse for de fleste, da Nobels litteraturpris gik til den amerikanske muskier Bob Dylan d. 13. oktober. Det hed sig, at han havde fortjent den, ”for at have skabt et nyt poetisk udtryk inden for den store amerikanske sangtradition.” Avisforsiderne blev ryddet for det kontroversielle valg, men selv var Bob Dylan helt stille, og Nobelpriskomiteen kunne ikke få fat på ham, hvilket skabte en del kontroverser. Men nu – her sidst på året – har han taget imod prisen – dog gennem en andens hænder.
Foto: AOP


14. OKTOBER: Da Harry Potter vendte tilbage
Harry Potters liv sluttede ikke i syvende roman, alligevel. For 14. oktober udkom en efterfølger, ’Harry Potter og det forbandede barn’, på dansk, og den handler om Harry Potter, der nu er far til tre børn, ægtemand og stresset medarbejder i Ministeriet for Magi. Bogen er et manuskript til et sceneshow, der pt spiller i London, og hypen var enorm – især blandt de Millinium-fødte fans, der voksede op med den bebrillede, ar-skadede fyr med magiske kræfter. Får du lyst til at læse bogen, så køb den HER.
Foto: AOP


25. NOVEMBER: Da Cuba kom på alles læber
I marts besøgte præsident Barack Obama med familie øen Cuba. Besøget var ikonisk, da det var første gang siden 1928 en sidende amerikansk præsident besøgte øen. Forholdet mellem Cuba og USA har længe været anspændt, men med besøget blev der åbnet op for bedre tider. Og 2016 har i sandhed været året, hvor al fokus rettedes mod Cuba. I maj afholdte Chanel et storslået Cruise-show på øen, hvor en hovedgade i Havanna, landets hovedstad, var ryddet til at agere catwalk for det franske modehus, og så, d. 25. november, døde Fidel Castro, Cubas præsident fra 1958 til 2008 – og revolutionens fader.
Foto: AOP


1. DECEMBER: Da den norske tv-serie Skam overtog Danmark
Den norske teenserie ’Skam’ blev for alvor den mest omtalte tv-serie i Danmark, da den hen over sommeren blev spottet og de første begyndte at følge med på den norske DR-pendant NRK’s hjemmeside. TV-serien følger i hver sæson en teenager på et Oslo-baseret gymnasium, i første sæson Eva, der fik premiere 1. december på DR3, i anden Noora og i tredje sæson Isak, der viser sig at være homoseksuel. Serien har fået stor anmelderros i Norge, herhjemme og udenlandsk af blandt andet W Magazine og New York Times for at ramme direkte ned i teenageværelset uden at være moraliserende eller voksenskabt, og nu er rettighederne blevet købt, så amerikanerne – som de altid gør – kan lave deres egen version. Det forventes at en fjerde sæson får premiere til foråret.
Se sæson 1 og 2 med danske undertekster HER, og se sæson 3 på norsk HER.
Foto: PR
Relaterede artikler
Nyeste artikler
LÆS OGSÅ: Modefilm på vej – dem skal du se