TALK OF TOWN

AU REVOIR | Sonia Rykiel er død

Den franske designer, som er kendt for sine farverige kollektioner og sit ildrøde hår – blev 86 år.

Fransk mode er blevet lidt mindre farverig. Designeren Sonia Rykiel er død i en alder af 86, har hendes datter, Nathalie, bekræftet.

Sonia Rykiel har lidt af parkinsons syge i 15 år, men fungerede indtil sin død som konsulent i det modehus, der bærer hendes navn.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT | Kom tæt på Nathalie Rykiel

Hun åbnede sin første butik i 1968 i Paris, men allerede inden da var hun begyndt at designe tøj – nærmest ved et tilfælde. Da hun var gravid med sit første barn, syede hun en ventekjole til sig selv.

- Jeg ville have en ventekjole, men jeg kunne ikke finde en, jeg kunne lide. Alting så forfærdeligt ud. Så jeg lavede en. Og så lavede jeg en sweater. Elle puttede den på forsiden. Og så kårede WWD mig som ‘strikdronningen’, har hun fortalt til netop WWD – magasinet Women’s Wear Daily.

Striber, strik og klare farver som koboltblå, pink og gul har været et kendtegn for Sonia Rykiel lige siden – sammen med hendes vilde røde hår, klippet i trekantfacon.

- Rykiel dyrkede minimalismen før japanerne og vendte vrangen ud på tøjet før belgierne. Der er en form for vedholdenhed i hendes arbejde. Når man kigger på ældre stykker tøj over for de nyere, er de gamle ikke umoderne, sagde Olivier Saillard, som var kurator på en udstilling om Sonia Rykiels livsværk i Paris’ Musée des Arts Décoratifs i 2008.

Blandt de først kunder, Sonia Rykiel, havde i sin butik i rue de Grenelle i slut-60’erne var Brigitte Bardot og Audrey Hepburn. Og hun har siden da haft godt fat i verdens smukke og berømte kvinder, heriblandt Madonna og Michelle Obama.

Ud over sine egne kollektioner, som også indeholder kollektioner til mænd og børn, har modehuset Sonia Rykiel de senere år samarbejdet med kolleger i branchen. I 2010 lancerede H&M en kollektion med masser af striber skabt i samarbejde med Rykiel, og denne sommer er det Lancôme, der har nydt godt af Rykiel-brandet i en særkollektion af makeup.

Sonia Rykiel | 1930-2016

LÆS OGSÅ: Dansk modes førstemand Ivan Grundahl er død 

Læs mere om: