TALK OF TOWN

Cannes 2018: Kvinderne har magten – til at vælge en mand

Det lader til at sidste års kritik af de manglende kvindelige instruktører er prellet af på ledelsen på filmfestivalen i Cannes. Kun 3 ud af de 18 film, der slås om Guldpalmen i år, er lavet af kvinder. Til gengæld har kvinderne sat sig tungt på juryposterne.

- Hvis vi åbner døren for flere kvindelige fortællere, kommer vi til at se flere af den type kvinder, jeg genkender fra mit eget liv. Dem, der handler, som har deres egen dagsorden og ikke bare reagerer på de mænd, der er omkring dem. Kvinder, som har deres egne synspunkter.

Sådan lød det fra skuespillerinden Jessica Chastain, der sad i juryen på sidste års filmfestival i Cannes og åbent kritiserede, at der var så få film, som var skabt af kvinder, med i konkurrencen.

Kollegerne i Hollywood var hurtige til at bakke op om kritikken, men tilsyneladende talte den 41-årige amerikaner for døve øren, når det gælder ledelsen for den fine filmfestival på den franske riviera, som slår dørene op igen til 11 dages filmfest den 8. maj.

I hvert fald er kun 3 af de 18 film, der skal slås om hovedprisen – Guldpalmen – lavet af kvindelige instruktører. Det var præcis samme fordeling, Jessica Chastain kritiserede sidste år.

De tre kvindelige instruktører er franske Eva Husson, libanesiske Nadine Labaki og italienske Alice Rohrwacher, og de skal op mod en række (mandlige) sværvægtere i hovedkonkurrencen. Blandt de instruktører, som også har nye film med til Cannes, er den franske veteran Jean-Luc Godard, den amerikanske anmelder-darling Terry Gilliam og provokatøren Spike Lee, hvis ’BlacKkKlansman’ er en af de mest ventede film på festivalen.

LÆS OGSÅ: Oscar-forbandelsen - når statuetten flytter ind, flytter manden ud

Von Trier er tilbage

Lars von Trier
Foto: AOP

Lars von Trier

Også festivalens åbningsfilm er lavet af en mand, nemlig danske Lars von Trier, som vender tilbage til Cannes, syv år efter han blev smidt ud af festivalen, fordi han erklærede, at han ’sympatiserede med Hitler’.

Den danske instruktørs nye internationale film, ’The House that Jack Built’, skyder festivalen i gang, men er ikke en del af hovedkonkurrencen. Filmen har bl.a. Uma Thurman, Sofie Gråbøl og Matt Dillon på rollelisten og handler om en massemorder, som man følger over 12 år, hvor hans forbrydelser bliver mere og mere spektakulære – og politiet kommer tættere og tættere på at afsløre ham.

Kvinderne har magten

Léa Seydoux
Foto: AOP

Léa Seydoux

Set gennem de feministiske briller er der dog en enkelt ting at glæde sig over på årets festival. Fem af de i alt ni jurymedlemmer er kvinder. Skuespilleren Cate Blanchett er formand for juryen, som også består af bl.a. instruktøren Ava Duvernay, sangerinden Khadja Nin og skuespillerne Kristen Stewart og Léa Seydoux.

- Jeg er ydmyg over for det privilegium, det er at lede dette års jury. Festivalen spiller en vigtig rolle, når det gælder om at samle verden omkring det at hylde fortællingen, har den australske Oscar-vinder sagt om sin nye tjans.

Overvægten af kvinder i juryen ændrer dog ikke på det faktum, at kvinderne er groft underrepræsenterede i konkurrencen – som sædvanlig. Og skulle Blanchett og co. pege på en kvinde, når festivalens palmer skal uddeles, vil det være nærmest historisk.

Kun én kvinde har nemlig vundet Guldpalmen i festivalens snart 71-årige historie. Det var Jane Campion, som scorede guldet for ’The Piano’ tilbage i 1993.

- Det er for lang tid! 24 år! Og før da var der ingen. Det er vanvittigt, lød det fra den newzealandske stjerneinstruktør, da hun besøgte filmfestivalen i Cannes sidste år.

LÆS OGSÅ: Derfor gik Golden Globes helt i sort

Læs mere om: