Kirsten Dunst og Mads Mikkelsen
TALK OF TOWN

CANNES | Mads Mikkelsen og co. tog fusen på filmverdenen

Britiske Ken Loach vandt Guldpalmen for anden gang, mens favoritterne blev forbigået.

Hvis nogen havde sat penge på, at Ken Loach kunne tage hjem fra filmfestivalen i Cannes med sin anden Guldpalme i bagagen, er de nok blevet en god portion penge rigere.

Den 79-årige brite og hans ’I, Daniel Blake’ var ikke på forhånd spået de store vinderchancer på den franske riviera, men det socialrealistiske drama sparkede benene væk under Mads Mikkelsen og resten af festivaljuryen, der i aftes gav filmen festivalens fineste pris.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om årets filmfestival i Cannes

- Film kan tage os med ind i fantasiens verden. Men de kan også vise os den verden, vi lever i. Vi er nødt til at viderebringe et budskab om håb. Vi er nødt til at sige, at en anden verden er mulig – og nødvendig, sagde Ken Loach i sin takketale.

Han vandt sin første Guldpalme for præcis 10 år siden, for filmen ’The Wind that Shakes the Barley’, og er nu del af det fine selskab af dobbelt palme-vindere, som også tæller blandt andre danske Bille August.

Resten af prisuddelingen var lige så overraskende. Den kontroversielle instruktør Xavier Dolan vandt juryens Grand Prix – festivalens ’sølvmedalje – for familiedramaet ’It’s Only the End of the World’, som ellers blev mødt af buh-råb under visningen sidste uge. Den 27-årige canadier virkede også selv overrasket og overvældet og nærmest hulkede sig gennem sin takketale.

LÆS OGSÅ: Filmfestival i Cannes | 7 dage – 15 vilde kjoler

Kvinderne var blevet spået et stort år på filmfestivalen i Cannes. Tyske Maren Ade, hvis ’Toni Erdmann’ var favorit til at vinde Gudpalmen, måtte tage tomhændet hjem – til gengæld vandt Andrea Arnold juryens pris for roadmovien ’American Honey’. Det er i øvrigt tredje gang, den britiske instruktør vinder netop den pris.

Skuespil-priserne gik til henholdsvis iranske Shahab Hosseini for “The Salesman.” og Jaclyn Jose for ’Ma ‘Rosa’ – også et overraskende valg i et stærkt felt.

- Vi synes, hun er en vidunderlig skuespiller, en der mestrer sit talent, forklarede Mads Mikkelsen om juryens beslutning om at hædre den filippinske skuespillerinde.

LÆS OGSÅ: Torsdags-10'er | Beyoncé

Læs mere om: