TALK OF TOWN

Det gode formål | Omega støtter op om vilde dyrs vilkår

Det moderne menneske oplever mest den vilde natur i sofaen foran en tv- eller mobilskærm og ser med, når BBC følger tørstige elefanter på vandring efter vand. Men dyrenes liv er ikke underholdning. Det er alvor og ligger tæt op ad menneskers skæbne. Det har den franske mesterfotograf Yann Arthus-Bertrand lavet en film om med støtte fra urbrandet Omega.

Vild natur er blevet til tv-underholdning

Dyrenes liv orkestreres i dyrt producerede føljetoner som en klassisk græsk tragedie – uhyggelig, morsom, bekymrende. På den måde er naturen tæt på. Men den er alligevel også fremmed for mange af os, så vi glemmer alt for hurtigt, at vilde dyr er blandt de mest desperate flygtninge i verden. Sådan lyder det fra den verdensberømte fotograf Yann Arthus-Bertrand.

– Dyrene er sultne, tørstige og har ingen steder at gå hen. En skæbne, som dyrene deler med millioner af mennesker på flugt, siger franskmanden i en pressemeddelelse.

Yann Arthus-Bertrand er mest kendt for sine ‘Jorden set fra himlen’-billeder, som blandt andet blev udstillet på Kongens Nytorv i København. På verdensplan har 60 millioner mennesker set den omrejsende fotoudstilling, hvor verden blev vist i monumentale totalbilleder. 

I de senere år er Yann Arthus-Bertrand også blevet berømt for sine prisbelønnede dokumentarfilm, hvor han fortæller om dyr og menneskers skæbnefællesskab på planeten. Senest har han lavet dokumentarfilmen ‘Terra’, som er filmet i Botswana og kan ses på Netflix. Den er blevet til via hans fond GoodPlanet, som får økonomisk støtte fra urbrandet Omega. De er kendt for ure, som går præcist selv under ekstreme forhold og derfor er det ur, som både amerikanske astronauter og russiske kosmonauter har på håndleddene i rummet.

LÆS OGSÅ: FILM | Science fiction-film rost til rummet og to andre film, du skal se i december

– Siden 2011 har vi samarbejdet med GoodPlanet om at skabe opmærksomhed omkring miljøspørgsmål over hele verden, samtidig med at vi inspirerer til en bæredygtig livsstil, lyder det fra Omega i en officiel meddelelse. Urbrandet har bl.a. lanceret modellen Seamaster Aqua Terra GoodPlanet, hvor penge fra salget går til et projekt i Botswana, som skal skabe bedre sameksistens mellem dyr og mennesker.

– Hvordan skal arter leve sammen med andre arter? Både set fra menneskets og dyrenes vinkel. Det er omdrejningspunktet i filmen, fortæller Yann Arthus-Bertrand.

Yann Arthus-Bertrand

  • Født i Paris i 1946.
  • Som 30-årig flyttede han sammen med sin kone fra Frankrig til Kenya for at studere løvers adfærd. Der begyndte han at tage billeder af dyrene – og senere af landskaber og af jorden, som han så den fra luften i sit job som luftballonkaptajn.
  • Han udgav sin første bog, ‘Lions’, i 1983 og har siden lavet mange fotobøger. Mest kendt er han for ‘Jorden set fra himlen’, som blev udgivet over hele verden. Billederne i bogen har også været udstillet, bl.a. i København.
  • Han har lavet flere dokumentarfilm, bl.a. ‘Planet Ocean’, ‘Terra’ og ‘Human’, der som den første film nogensinde åbnede FN’s generalforsamling i 2015.

Se flere af Yann Arthus-Bertrands fantastiske fotografier her i galleriet:

Yann Arthus-Bertrands fantastiske fotografier

LÆS OGSÅ: Den britiske dronning hædrer Anna Wintour, Victoria Beckham og Anya Hindmarch for deres arbejde med mode

Læs mere om: