TALK OF TOWN

Det skal være normalt, at kysse en kvinde

Normalt ville hun tænke over at skulle kysse en kvinde på Rådhuspladsen. Men ikke under Copenhagen Pride. IN har talt med Ane Rindom, bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride, om fordele og ulemper ved Copenhagen Pride.

Copenhagen Pride - mere end farvestrålende flag

Copenhagen Pride er langt mere end farvestrålende flag og festlige optog gennem Københavns gader. Den årlige festival er også med til at underbygge Københavns og Danmarks image som et foregangsland, når det kommer til LGBTQ’s rettigheder. Alligevel har vi stadig en del problematikker og fordomme, som mangler at blive løst og brudt før, at det bliver normalen, at to kvinder kysser hinanden på Rådhuspladsen.

-  Det bidrager positivt til vores image, at vi har en festival en gang om året, som så mange bakker op om. Det viser, at Danmark er et land, som har fokus på mangfoldighed og på at skabe et rum for mange forskellige mennesker, fortæller Ane Rindom, der er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride.

- Men samtidig skal man huske på, at Pride også er til for at sætte fokus på de problemer, som vi stadig har i Danmark på trods af, at vi er et foregangsland når det kommer til LGBTQ’s rettigheder.

Pride hele året

At der stadig er problematikker, som vi mangler at få løst herhjemme, når det kommer til LGBTQ- rettigheder, fremgik af de mange debatter og foredrag, der blev afholdt under årets Pride. Her spredte debatemnerne fra de juridiske udfordringer ved adoption og reproduktion til diskrimination i sport og daginstitutionerne samt på arbejdspladsen.

- Copenhagen Pride er en god mulighed for at vise, at vi er mange forskellige LGBTQ-mennesker, som har en stemme, og som gerne vil sætte fokus på de problematikker, som vi stadig kæmper med, fortæller Ane Rindom.

- Vi ville mere end gerne have dette fokus hele året rundt, men med Pride bliver det nemmere at få taletid og være på dagsordenen. F.eks. har vi i år været til reception i Statsministeriet for første gang nogensinde, hvilket måske ikke var sket, hvis vi ikke havde haft denne uge som en markering.

LÆS OGSÅ: Regnbuebarnet Josephine Skriver kæmper for LGBTQ-rettigheder

Medierne kan fastholde fordomme

Mange medier er på pletten, når Copenhagen Pride folder de regnbuefarvede faner ud. Derfor når festivalen også ud til den brede del af befolkningen, der får mulighed for at få et indblik i LGBTQ-miljøet, som måske ligger fjernt fra dem til hverdag. Spørgsmålet er så, om mediernes fremstilling rykker ved fordommene omkring LGBTQ eller om den nærmere bekræfter dem?

- Det kommer nok an på, hvem du spørger, lyder det fra Ane Rindom.

- For hvis du deltager i eller oplever nogle af de events, debatter og arrangementer, som der bliver afholdt under Priden, så ser du, at der er fokus på meget andet og mere end stereotyper, som medierne ofte fremhæver. Men ser du kun Pride gennem medierne, så er der nemlig desværre en tendens til, at de fokuserer på det ekstravagante og opsigtvækkende og ikke på hele billedet. Og det er synd, at medierne ikke er mere nuancerede i deres gengivelser, for det kan være med til at fastholde folk i deres fordomme om LGBTQ-miljøet.

Minoriteten bliver til majoriteten under Pride

Til trods for mediernes til tider stereotype fremstilling, så glæder Ane Rindom sig over, at miljøet én gang om året får en stor mulighed for at vise, hvem de er.

- Det er fantastisk, at man en gang om året kan få lov til at føle sig som en del af en større gruppe, for vi er jo mange LGBTQ personer, som er spredt udover hele Danmark. Men én gang om året er vi majoriteten, da Priden skaber et rum, som man sjældent har. Det er en fest samtidig med, at vi kan sætte fokus på mange politiske problematikker. Normalt ville jeg tænke over, at skulle kysse en kvinde på Rådhuspladsen, men under Pride er det blevet normalen - og det er jo der, at vi skal hen på den lange bane, afslutter hun.

Læs mere om: