TALK OF TOWN

Diana banede vejen for de moderne prinsesser

I år er det 20 år siden, verdens mest populære prinsesse mistede livet i en trafikulykke i Paris. Men arven efter Diana er stadig tydelig i de europæiske kongehuse, hvor ægteskaber i dag – modsat dengang hun blev gift – bliver indgået i kærlighed, ikke af fornuftshensyn

Den 31. august er det 20 år siden, verden vågnede op til nyheden om, at prinsesse Diana var omkommet i en trafikulykke i Paris. To årtier, men den populære ‘Queen of Hearts’ er langtfra glemt. I øjeblikket udstilles hendes smukkeste og mest ikoniske kjoler i Kensington Palace, og i forbindelse med årsdagen for hendes død vil hendes to sønner, prins William og prins Harry, være med til offentliggørelsen af en ny statue af hende, som skal stå i parken ved Kensington Palace, hvor hun boede efter skilsmissen fra Charles.

Netop deres forhold bliver også ved med at være samtaleemne i Storbritannien. For nylig er nye oplysninger kommet frem om, hvor ulykkelige de begge var på deres bryllupsrejse, og hvordan det hurtigt gik op for Diana, at den mand, hun havde giftet sig med efter at have kendt ham i ganske kort tid, var forelsket i en anden.
Det kan ikke være sjov læsning for prins William og prins Harry – eller for den sags skyld for prins Charles og den kvinde, han var forelsket i, og som nu er hans kone, Camilla Parker Bowles.  
Men måske har det dårlige ægteskab og Dianas tragiske død banet vejen for de unge kvinder, der siden er kommet ind i de europæiske kongehuse. Sikkert er det i hvert fald, at der ikke er noget fornuftsægteskab over de alliancer, der er indgået i de fine gamle monarkier – de er ren kærlighed.
Og det er helt almindelige kvinder, der har fået de europæiske prinsers hjerter til at slå. Og det betyder, det nu er karrierekvinder, enlige mødre og døtre af politiske oprørere, der er dronninger og kronprinsesser. Fælles for dem er, at de er ekstremt populære, og at de har genoplivet interessen for og opbakningen til kongehusene via deres charme, stil, humor og hjerte. Præcis ligesom Diana gjorde det.

Foto: Getty Images

Dronning Máxima, Holland

Hverken den hollandske prins Claus eller Máximas far var synderligt begejstrede for nyheden om, at deres børn havde forelsket sig efter at have mødt hinanden en forårsdag i spanske Sevilla. Máximas far, Jorge, var tidligere landbrugsminister i den argentinske junta, som overtog magten i det sydamerikanske land ved et kup i 1976, og den slags politisk polemik ville kongehuset ikke associeres med. Argentineren på sin side ønskede ikke at se sin livlige, økonomiuddannede datter spærret inde på et slot, uden frihed og udfoldelsesmuligheder.
Kronprins Willem-Alexander lyttede ikke til sin far, og Máxima rystede også på hovedet af sin fars indvendinger. De to blev gift i 2002, og den stilfulde, blonde argentiner har vist sig som et frisk pust i det lidt tunge hollandske kongehus. Hun har selv sagt, at hun er og bliver latinamerikaner med alt, hvad det indebærer af ‘sang og dans’, og selv om hendes garderobe bestemt består det royale tjek, har hun også holdt fast i den mere flamboyante sydlandske stil med masser af stærke farver, iøjnefaldede mønstre og opsigtsvækkende hatte.
Hun og Willem-Alexander, som overtog den hollandske trone i 2013, da dronning Beatrix abdicerede, har tre døtre, som går under betegnelsen ‘triple-A-prinsesserne’ pga. deres navne, Catharina-Amalia, Alexia og Ariane.

Foto: Getty Images

Hertuginde Catherine, Storbritannien

Der gik næsten 10 år, fra prins William og Kate Middleton mødte hinanden på St Andrews-universitetet i Skotland, til de endelig fik grønt lys til at gifte sig. Den lange periode, hvor parret var kærester on-and-off gav Kate tilnavnet ‘Waity Katie’, fordi hun tålmodigt ventede på sin prins.
Og hun vil nok sige, at han var ventetiden værd – ligesom det britiske kongehus må prise sig lykkelig over, at hun gad at vente. For prins Williams hustru er ekstremt populær i både Storbritannien, Australien og USA, hvor hun og William tilbedes på lige fod med Hollywoods største stjerner. Kate har i den grad bidraget til at vende folkestemningen over for det britiske monarki, som efter Dianas død var præget af vrede og mistillid. Hun har fået prins William til at smile igen, hun er bedstevenner med lillebror Harry, og hun har leveret to børn på to år, så arvefølgen er sikret.
Med Dianas blå forlovelsesring på fingeren har hun kastet sig over en række mærkesager med samme flid og samme menneskelige engagement som sin afdøde svigermor.
Hendes kjoler, hatte, sko, frakker og frisurer bliver også beundret, debatteret og endevendt på samme måde som Dianas – og når hun viser sig i en kjole fra Zara, Whistles eller andre highstreet-mærker, som hun har en svaghed for, kan man være sikker på, at den er udsolgt på et øjeblik.

LÆS OGSÅ: 9 gange, Kate har kopieret Dianas stil

Foto: Getty Images

Kronprinsesse Mary, Danmark

Det er det medlem af kongehuset, som kommer længst fra Danmark, der er det mest populære. Det viste en rundspørge i BT tidligere i år. Her drønede kronprins Frederiks australske hustru ind på førstepladsen – med sin mand og svigermor i hælene.
Og Mary har været et hit, lige siden hun satte fødderne på dansk jord, og forlovelsen mellem hende og den danske tronfølger blev annonceret i 2003. Hun slog ikke bare benene væk under frømand Frederik, men under hele den danske befolkning, og uanset om det er til modeuger, ved prominente statsbesøg, eller når hun er ‘almindelig mor’ for sine fire børn, udfører den 45-årige kronprinsesse opgaven til UG.
I hjemlandet er hun også ekstremt populær og har bl.a. været på forsiden af australsk Vogue to gange – en gang alene og en gang sammen med sin mand. Modebranchen er generelt glad for Mary – og omvendt. Hun har tidligere været protektor for Designers’ Nest-messen under modeugen, og hun er med til at hype danske superbrands som Day Birger et Mikkelsen, By Malene Birger og Ole Lynggaard Copenhagen, når hun har dem med i kufferten til officielle besøg i udlandet.

Foto: Getty Images

Dronning Letizia, Spanien

En fraskilt journalist med en stor karriere som reporter på amerikanske præsidentvalg, krigen i Irak og efterdønningerne af 9/11. Det var sådan en, Spaniens kronprins Felipe forelskede sig i, da han faldt for Letizia Ortiz Rocasolano i 2002. Faktisk var han måske allerede faldet for hende, når hun tonede frem på tv-skærmen – i hvert fald var det ham, der bad en journalistven med forbindelser om at arrangere en middag, så han kunne møde hende.
Deres forhold var så tys-tys, at det kom bag på alle, da hoffet året efter annoncerede, at kronprinsen havde forlovet sig og snart skulle giftes. Der blev set igennem fingre med, at Letizia havde været gift før, da hun var borgerligt viet. Dermed skulle der ikke en særtilladelse fra Vatikanet til, før Letizia kunne gifte sig ind i den katolske kongefamilie og blive kronprinsesse af Spanien.
I kølvandet på en række skandaler og kritik trak det spanske kongepar sig fra tronen i 2014 for at give plads til Felipe og Letizia, som har formået at skabe ro og genvinde folkets tillid.
Sjovt nok har Letizias stil ændret sig til det mere legende og feminine, efter hun er blevet dronning. I begyndelsen af sin tid på de bonede gulve holdt hun fast i sin karrierekvindegarderobe med jakkesæt, skjorter og rullekravetrøjer, mens hun nu oftere ses i mere tætsiddende kjoler, stærke farver og ægte prinsesseskrud.

Foto: Getty Images

Prins Daniel, Sverige

Det er ikke kun de helt almindelige kvinder, som gør deres indtog i de europæiske kongehuse. I Sverige fik kronprinsesse Victoria endelig lov til at gifte sig med sin personlige træner, Daniel Westling, i 2010.
Deres romance er en knaldroman værdig: Hun vendte hjem til Sverige efter et toårigt ophold i USA, hvor hun blev behandlet for den spiseforstyrrelse, der havde gjort den smilende, rundkindede prinsesse skræmmende tynd. Som et led i sin nye sunde livsstil fandt hun et fitnesscenter i Stockholm – og der stod han, Daniel Westling, og skulle være hendes træner.
Kronprinsessen har siden fortalt, at de udviklede et nært venskab, og at det er det, der ligger til grund for deres kærlighed og ægteskab. Hun har også fortalt, at hun har været rørt over svenskernes måde at tage imod Daniel på, for han var jo ‘hendes valg, ikke deres’.
Men den flotte idrætspædagog er en populær figur i det svenske kongehus, måske fordi det er tydeligt, at han er god for Victoria, som igen er rundkindet og glad og er blevet mor til to små børn, Estelle og Oscar.

Foto: Getty Images

Kronprinsesse Mette-Marit, Norge

Det stod ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand skulle blive kronprinsesse – og en dag dronning – af Norge. Den blonde nordmand havde et helt almindeligt uperfekt liv, da hun rendte ind i kronprins Haakon til en musikfestival. Hun var på det tidspunkt gravid med sit første barn, og det var først, da hun mødte ham igen tre år senere, at de blev kærester.
Da var hun enlig mor til Marius, hvis far havde en mindre narkodom og for længst var smuttet. På papiret ikke ligefrem den oplagte kandidat til titlen som kommende dronning. Men Haakon var ligeglad, han var forelsket til op over begge ører, og han kunne måske også se noget i Mette-Marit, som kritikerne havde svært ved at få øje på i deres iver efter at snage i hendes lidt brogede fortid.
Han var parat til at give køb på sin titel som kronprins og sin fremtid som Norges konge for at være sammen med Mette-Marit, men så vidt kom det ikke. Han fik sine forældres opbakning til at gifte sig, brylluppet stod i domkirken i Oslo i 2001, og parret har siden fået to børn, Ingrid og Sverre, mens Haakon har taget Marius til sig som sin egen.

I galleriet herunder kan du se nogle af Dianas fantastiske looks fra 80'erne og 90'erne:

20 looks fra Prinsesse Diana

Læs mere om: