TALK OF TOWN

Diana og Charles har indtaget scenen i The Crown – men hvad er fiktion, og hvad er fakta?

Efter fire sæsoner af The Crown, har den prisvindende serie stadig vores fulde opmærkomhed - men hvor meget af den er virkelighed, og hvor meget er opdigtet? IN har samlet svarene på de største fiktion/fakta-spørgsmål om The Crowns sæson 4.

PORTRÆTTERING AF DEN ROYALE HISTORIE

Efter fire sæsoner af den prisvindende serie The Crown har vi fået et helt unikt indblik i historien om den britiske kongefamilie. Men selvom serien er en portrættering af den virkelig historie om Windsor-familien, er det samtidig et underholdningsprogram, som skal fastholde seere.

Derfor er det vigtigt at huske på, at der en gang imellem kan være skruet en smule op for drama og intriger. 

RESEARCH-PROCESSEN TAGER ET ÅR

Når det er sagt, så ligger instruktør Oona O' Beirn og forskningsleder Annie Sulzberg utroligt meget arbejde i, at The Crown skal være så virkelighedstro som muligt. Faktisk starter research-processen til en ny sæson ofte et helt år før, de begynder at filme. 

Her dykker de ned i gamle arkiver, interviews og artikler for at skabe en så detaljeret tidslinje over den britiske kongefamilies historie - men som serien skrider frem, bliver det svære og svære at genskabe historien tilfredsstillende nok.

Det bliver svære jo tættere vi kommer på nutiden, fordi folk tror, de har en stor viden om den periode, og derfor har de stærke meninger omkring den, fortæller Oona til det britiske Vogue. 

LÆS OGSÅ: 20 ting, du ikke vidste om hitserien The Crown

BALANCEN MELLEM FIKTION OG FAKTA

Det er deres job at balancere fakta og fiktion, så den virkelige historie kommer til sin ret, samtidig med at serien fastholder seerne.

Derfor er der lavet justeringer, hvor der indimellem er opfundet nye scener, nogle begivenheder er slået sammen eller tidslinjer er finjusteret for at skabe nok flow og spænding i serien til, at vi gider at følge med.

Her er det vigtigt for Annie og Oona at fastslå, at de ikke har misforstået historien.

-Når vi afviger fra, hvad der virkelig skete, så er det et aktivt valg - og den måde vi kommer frem til afvigelserne på, er ved hjælp af grundige undersøgelser og overvejelser, forklarer Annie til det britiske Vogue.

LÆS OGSÅ: Afsløret: The Crown-skuespiller i familie med dronning Elizabeth

Men hvor meget af det vi ser i den seneste sæson, er så virkelighed? 

Vi har samlet svarene på de største fiktion/fakta-spørgsmål om The Crowns sæson 4 herunder.

FIKTION ELLER FAKTA?

I The Crown møder Charles og Diana hinanden for første gang, mens Diana er klædt ud som et træ. Var det også sådan, de mødtes i virkeligheden?

Charles og Diana mødtes for første gang, da Diana var 16, mens Charles datede Dianas storesøster Sarah Spencer. Derfor var deres første møde i virkeligheden hjemme hos storesøsteren - og Diana var ikke klædt ud som et træ. Kostumet blev tilføjet til serien for at vise Dianas store kærlighed til dans og teater.

Foregik mordet på Lord Mountbatten, som vi ser i serien?

Lord Mountbatten blev myrdet i 1979, da den irske republikanske hær sprængte hans fiskerbåd i luften, og det udspillede sig meget lignende det, som vi ser i serien.

LÆS OGSÅ: Hun spiller prinsesse Diana i The Crown: Jeg er bange for berømmelsen

The Crown har en episode, der viser, hvordan Michael Fagan brød ind på dronningens soveværelse i 1982. Men hvad snakkede de to i virkeligheden om efter indbruddet? 

Michael Fagan har ændret sin historie omkring sit indbrud på dronningens soveværelse mange gange. I mange interviews har han fortalt, at han ville have dronningen til at forstå, hvad Thatchers politik havde af konsekvenser for folket - og det var det, som The Crown tog udgangspunkt i. Dog fortalte Michael til politiet, da han blev arresteret, at han var blevet alt for nervøs til at sige noget, så derfor sad han der bare, indtil han blev hentet af politiet. 

I The Crown er dronningens forhold til Margaret Thatcher rimelig anstrengt - men hvad synes de to i virkeligheden om hinanden?

Der er ikke meget information om dronningen og Margaret Thatchers forhold til hinanden, men de var meget forskellige. Thatcher var en gang inviteret på besøg i dronningens skotske ejendom sammen med de andre premierministre, og hun skulle efter sigende være blevet tvunget til at spille spil. Det var slet ikke noget for hende - hun var en meget seriøs dame, og hun elskede at arbejde.

I en episode af serien følger vi Diana og Charles på deres rejse til Australien i 1983. Hvordan var deres forhold i virkeligheden på det tidspunkt? 

Rejsen til Australien var et vendepunkt for deres ægteskab. Diana var et naturtalent med mennesker og folk foretrak hende overfor Charles - og det var meget hjerteskærende for ham. Diana har selv sat ord på rejsen til Australien i bogen 'Diana: Her True Story — In Her Own Words'.

LÆS OGSÅ: Prinsesse Diana-skuespilleren er fundet til sæson 5 og 6 af The Crown

Blev dronningens to kusiner i virkeligheden hemmeligt placeret på et hospital for folk med indlæringsvanskeligheder og senere annonceret døde, selvom de stadig var i live? 

Det var en helt anden tid dengang, og ting som dette var desværre ikke unormalt.

I The Crown er Charles ikke tilfreds med Dianas optræden med 'Uptown Girl', og han virker lettere forvirret over hendes gave, hvor hun i en video synger en sang fra ‘The Phantom of the Opera’. Hvor meget af det er sandt? 

Charles var ikke tilfreds med Dianas optræden, fordi det var på grænsen til, hvad der var royalt anstændigt. I forhold til videoen, som Diana lavede til Charles, så er der i virkeligheden ingen, der ved, hvad den helt præcist bestod af. Man ved at, ‘The Phantom of the Opera’ var omdrejningspunktet, men hun kunne lige så godt have danset, mimet eller noget helt tredje. Annie Sulzberger har fortalt Vogue UK, at de valgte, at Diana skulle synge, fordi Emma Corrin - som spiller Diana - har en fantastisk sangstemme. 

Vi ser Diana stå på rulleskøjter inde på Buckingham Palace, mens hun lytter til Duran Durans 'Girls On Film' - men gjorde hun mon også det i virkeligheden?

Det gjorde hun faktisk - men måske rullede hun i virkeligheden rundt i nogle af paladset lidt mindre interessante områder, for gulvtæpper er liiidt svære at stå på rulleskøjter på. Oona har fortalt det britiske Vogue, at deres research viste, at Diana også cyklede rundt inde på Buckingham Palace aftenen før, hun blev gift. Det kom dog ikke med i serien.

Læs mere om: