TALK OF TOWN

Fashion Summit | Så lidt tøj bliver genanvendt

Kun en procent at alt tøj bliver genanvendt, og det er ifølge designeren Stella McCartney alt for lidt. Læs her, hvad den bæredygtige designer mener om det store tøjspild, og hvad hun gør for, at få os til at tænke os bedre om.

Tidligere i år blev designeren Stella McCartney en af modebranchens mest magtfulde individuelle stemmer. Hun købte nemlig den ene halvdel af sit firma tilbage, som luksuskonglomeratet Kerig indtil da havde ejet. Derved er hun nu den eneste ejer af sit bæredygtige modebrand, der var en af de første, der slog sig op på bæredygtig mode med materialer, der tog hensyn til miljøet og skånede dyrene – et hensyn, som hun stadig tager og som hun gerne vil have andre til at tage stilling til. Derfor var hun også en af hovedtalerne ved dette års Copenhagen Fashion Summit, der netop er blevet afholdt. Hun ser nemlig gerne, at vi begynder at tænke over vores forbrug og hvordan vi forbruger. For meget af det tøj, som vi køber, ender vi nemlig med at smide ud.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

– Jeg skød min sidste kampagne på en losseplads af denne grund, og selvfølgelig for at understrege en pointe, fortalte hun for nyligt til avisen The Guardian om sin måde at formidle sine budskaber på gennem sit brand.

– Men modellerne så glade ud, der var lethed, der var farver. Mit budskab er ikke af den slags, som får dig til at gå i panik, have det dårligt med dig selv eller får dig til at ligge søvnløs om natten, fordi det tror jeg ikke, at jeg opnår noget ved, lyder det fra designeren, der fremhæver naturen som inspirationskilde og derfor noget, som vi bør værne om. Sammen med sin mand Alasdhair Willis og deres fire børn Miller, 13, Beckett, 11, Bailey, 10 og Reiley, 7, tilbringer hun ofte weekenderne på landet i Worcestershire, hvor hun rider på heste og ordner sin have.

– Alt kommer fra naturen. Jeg mener, hvor kommer farve fra?, spørger hun og nævner naturen og dens skiftende årstider som direkte inspiration.

– Ethvert stof vi bruger, efterligner noget fra naturen. Naturen er… åh mand, den er storslået, er den ikke?

LÆS OGSÅ: Skall Studio | Bæredygtigt tøj i alle faser

Stella McCartney er dog ikke ene om sin fascination af naturen. Mange af modens store kunsterne har også hyldet den og haft grønne fingre. Christian Dior var f.eks. en velkendt gartner, som afspejlede sin passion i sine kreationer med masser af håndbroderede blomster og anden flora.

Men forholdet har en mørk bagside, da den globale modeindustri er en af de helt store syndere, når det kommer til at bruge jordens ressourcer – endda i så høj grad, at meget af det tøj, der bliver købt, kun bliver brugt få gange for efterfølgende at blive smidt ud. En undersøgelse lavet blandt 2.000 britiske kvinder sidste år viste, at et stykke tøj i gennemsnit kun bliver brugt syv gange før, det bliver smidt ud. Og med det i mente laver Stella McCartney et lille opråb:

– Kun 1 procent af det bliver genbrugt! Kun en procent. Jeg mener, hvad er det, vi har gang i?

LÆS OGSÅ: Bæredygtige brands - dem skal du kende!