TALK OF TOWN

Forsker: Derfor er det slut med punktummer

Har du også lagt mærke til, at punktummet i uformelle tekster bliver sparret væk? Det er der en helt særlig grund til. Læs med her, og find ud af, hvorfor tegnsætningens betydning har ændret sig.

Punktummet har været en del af det danske sprog i 1.500 år, men nu er det måske fortid. I hvert fald, hvis man spørger teenagere, der til dagligt vælger at undlade afslutningen på en sætning af en helt særlig årsag.

Eksperter kalder det for den største sproglige ændring siden ungdomsoprøret, hvor man gik fra at tiltale andre som ’De’. Eva Skafte Jensen, som er seniorforsker i Dansk Sprognævn, fortæller til DR, at selvom dette er en historisk ændring i sproget, så lægger der ikke den samme ideologiske betydning bag.

Den store ændring i vores måde at kommunikere på har fået flere forskere til at undersøge, hvorfor teenagere ikke er tilhængere af den naturlige måde at afslutte en sætning på, og her kom de frem til noget interessant. 

Læs også: Der kæmper Kate Winslet for retten til at vise rynker og deller 

Det er nemlig frygten for at blive anset som sur, at mange vælger helt at undlade punktummet, når man afslutter en sætning. Det gør mange, fordi de mener, at det får dem til at lyde mindre ”hårde” i deres beskeder.

- For dem (teenagere i alderen 14-16 år) virkede punktummet koldt og kontant. Som om personen, der skrev det, var sur. De ville alle vælge at skrive det uden punktum til sidst, siger Marianne Rathje, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR.

ER PUNKTUMMET FORTID? 

Hvis du undrer dig over, hvad der kommer til at ske med punktummet fremadrettet, kan vi berolige dig med, at det ikke bliver totalt udfaset. Det betyder, at selvom det måske er en trend at udelade det fra beskeder eller opdateringer på sociale medier, så er det stadig en del af den officielle retskrivning.

- Det vil blive en parallelnorm, tror jeg. Når vi skriver til mere uformelle genrer, såsom beskeder på sociale medier eller sms’er, har vi jo allerede nogle andre normer. Vi tager ikke tastefejl eller stavefejl så tungt, fortæller Eva Skafte Jensen om punktummets fremtidige betydning.

EMOJIS ER OGSÅ PÅ VEJ UD 

Det er ikke kun punktummer, der er forsvundet fra uformelle tekster. Også emojis er på vej ud, hvis man spørger Gen Z, som er alle dem, der er født efter 1997.

Tidligere har emojis været kendt som en måde at afslutte en sætning på uden at virke ”kold”. Samtidig tilføjer de også ekstra liv og mening til beskeder, og i mange tilfælde kan de helt erstatte ord.

Men nu skal man altså også spare på sine emojis, hvis man ikke vil virke som en ”kikset boomer” ifølge Marianne Rathje.

Læs også: Her er forklaringen bag ny populær profiltekst på de sociale medier 

Det er især, hvis man er stor fan af at lave lange rækker af forskellige emojis – som regel i meget korte beskeder – at man kan tillade sig at undvære et par stykker fortæller Rathje. Unge mennesker har nemlig skabt deres egen emoji-kultur, hvor man bruger få af dem, og hvor mange har fået en helt ny betydning,

- Det betyder, at det for mange virker utjekket at lave en lang række af forskellige emojis, som mange forældre til Gen Z er kendt for at gøre, fortæller Marianna Rathje til DR. 

Et eksempel på emojiens nye betydning er grinesmileyen, der lige nu er upopulær blandt mange. I stedet bruger man derfor grædesmileyen eller et kranie for at vise, hvornår man synes, at noget er sjovt.

Læs mere om: