TALK OF TOWN

Franske kvinder kalder #MeToo-bevægelsen for en ’heksejagt’ – nu raser feministerne

I et åbent brev til den franske avis Le Monde skriver 100 franske kvinder med skuespillerinden Cathrine Deneuve i front, at bevægelsen i kølvandet #MeToo er gået for vidt, hvilket nu får feminister verden over til at rase.

Golden Globes-showet viste for nyligt, at #MeToo-kampagnen er blevet en samfundsbevægelse, der støttes bredt op om. På baggrund af en opfordring fra det nye initiativ Time’s Up, som blandt andet bliver støttet af skuespillerinderne Meryl Streep, Emma Stone og Cate Blanchett, mødte deltagerne – mænd som kvinder – nemlig op i sort for at vise deres solidaritet med de mange ofre for sexchikane og overgreb i underholdningsbranchen, som har stået frem i efteråret i forbindelse med #MeToo.

LÆS OGSÅ: Derfor gik Golden Globes i sort

Derfor vakte det også stor opsigt, da en stor gruppe kendte franske kvinder med fransk films førstedame Catherine Deneuve i front publicerede et åbent brev i den franske avis Le Monde, hvori de giver udtryk for, at den kønsdebat, som kampagnen har affødt, er gået for vidt.

I brevet kalder de 100 franske kvinder debattens udlægning af forholdet mellem mænd og kvinder for ”puritansk” og en”heksejagt”. Bl.a. skriver de:

”Voldtægt er en forbrydelse, men det er det ikke at prøve at forføre nogen insisterende eller klodset. Ej heller er det et machoangreb, når mænd leger gentlemen. Mænd er blevet hurtigt straffet, tvunget væk fra deres job, når alt, hvad de gjorde, var at røre nogens knæ eller forsøge at stjæle et kys”.

Det er altså ikke selve kampagnen, som de franske kvinder er imod, men tonen, som, de mener, er gået for vidt.

”Det, der begyndte som en frigørelse af kvinder, er i dag blevet det modsatte. Vi intimiderer mennesker til at tale ‘korrekt’, råber af dem, der ikke makker ret, på plads, og de kvinder, som afviser at bøje sig for den nye virkelighed regnes for at være medskyldige eller forrædere”, står der blandt andet i brevet, som nu har fået feminister verden over til at rase.

LÆS OGSÅ: Magtmisbrug og sexchikane - skandalen der kan ændre Hollywood

Feminister tager til genmæle

Ifølge den franske kvindeforkæmper Caroline De Haas, hører kritikken nemlig ingen steder hjemme. På den franske hjemmeside Franceinfo har hun derfor taget til genmæle og kritiseret sine kvindelige medborgere for at normalisere seksuelle overgreb. Hun sammenligner blandet andet Cathrine Deneuve og de andre kvinders brev med ”den akavede kollega eller trættende onkel, som ikke helt forstår, hvad der forgår”.

Også den italienske skuespillerinde Asia Argento, der var blandt de første, der stod frem med beskyldninger mod den faldne Hollywoodproducent Harvey Weinstein, har også langet ud med kritik mod brevet i Le Monde. På Twitter antyder hun, at kvinderne bag brevet forsøger at forsvare voldtægt og at det er foragteligt over for dem, der har været ofre for misbrug og sexchikane.

– Deneuve og andre franske kvinder fortæller verden, hvordan deres indre misogyni (kvindehad, red.) har virket på dem som det hvide snit i en grad, hvor der ikke er nogen tilbagevenden,” skriver hun på Twitter.

Dermed slutter hun sig til den store gruppe af feminister, der de sidste dage har beskyldt Cathrine Deneuve og co. for at lægge låg på bevægelsen i kølvandet på #MeToo – der ser ud til at fortsætte for fuld styrke.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: