TALK OF TOWN

Frederik fylder 50 – Mød kvinderne i kronprinsens liv

IN tegner et portræt af 11 piger og kvinder, som har en særlig plads i den danske kronprins’ hjerte og liv.

Bag enhver succesfuld mand står en kvinde, siger man. Og det er i den grad rigtigt, når det gælder kronprins Frederik. Den runde fødselar er vokset op i en familie med tre ’drenge’, og kun én kvinde, men det er på mange måder kvinderne, der har formet hans liv, og som han har lænet sig op ad, når det har været svært.

Uanset om det er det nære forhold, han havde til sin mormor, afdøde dronning Ingrid, venskabet med ’kollegaen’ på den anden side af Øresund, svenske kronprinsesse Victoria, eller ægteskabet med kronprinsesse Mary, er det tydeligt, at han befinder sig godt i kvinders selskab og har lettere ved at vise sine bløde sider sammen med dem.

Her får du historien om 11 kvinder, der betyder – og har betydet – noget særligt i den danske kronprins’ 50-årige liv.

LÆS OGSÅ: Mary og Frederik på forsiden af Vogue

Dronning Ingrid, mormor

Dronning Ingrid var allerede mormor til to små dansk-græske unger, da Frederik kom til verden i 1968 – og siden kom der syv børnebørn mere til. Men hun og Frederik havde alligevel et helt specielt forhold, og i de unge år, hvor den danske kronprins havde lidt ondt i sjælen og svært ved at affinde sig med sin rolle, status og fremtid, var det mormor, han kom til – og fik trøst og opmuntring.

Dronning Ingrid, foto AOP

Dronning Margrethe, mor

- Det er inspirerende at lære af den erfaring, du har opbygget gennem dine mange år som landets statsoverhoved, at nyde godt af dine råd, som kun kan videregives fra dig til mig. I dag søger vi råd hos hinanden, og vi nyder godt af hinandens syn på forskellige situationer, små som store, indenrigs såvel som udenrigs.

Dronning Margrethe, foto AOP

Sådan lød det bl.a., da kronprins Frederik holdt tale for sin mor, da hun fyldte 75 år for to år siden, hvor han også fortalte, at han kan huske dengang, han fandt ud af, at han ikke bare var ’Frederik’, men ’dronningens søn’ – og at det var, som om verden blev lidt mindre magisk af det.

Når han alligevel i dag fremstår som en mand, der hviler i sin rolle, er det bl.a. mors fortjeneste, fordi hun utrætteligt har delt ud af råd, erfaringer og har værdsat sin ældste søn som sparringspartner.

Kronprinsesse Mary, hustru

- Den udstråling, du har, skinnede klart og stærkt for mig fra vores første møde. Siden da er jeg blevet forblændet og afhængig af den. Den glæde og styrke, du giver mig, er som solen i dagtimerne, der med sit skær slår al tvivl og mørke i jorden. Og som månen i natten lyser du, vågende med et fagert skær af mildhed, som fratager mørkets symboler deres drillende og indbildske spillerum.

Kronprinsesse Mary, foto AOP

Sådan sagde Frederik til Mary, da han talte ved deres bryllup i 2004. I dag er det helt umuligt at forestille sig Frederik uden Mary. Hvordan mon det var gået ham, hvis han ikke havde mødt den australske brunette under OL i Sydney i 2000? Frederik er blevet ’rigtig voksen’ sammen med Mary, og når den tid kommer, er der ingen tvivl om, at de bliver et velfungerende og populært regentpar.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Kronprinsesse Victoria, kollega

Frederik – og hans forældre – må prise sig lykkelige for, at han har haft jævnaldrende ’kolleger’ i både Norge og Sverige, som han har kunnet læne sig op ad og tale om fremtiden som regent med.

Kronprinsesse Victoria, foto AOP

Det skandinaviske trekløver med norske Haakon, svenske Victoria og danske Frederik har været nære venner, siden de var børn, og i dag, hvor de alle er blevet gift og forældre, nyder de tydeligvis stadig hinandens selskab. Både Haakon og Victoria var faddere, da Frederiks ældste søn, prins Christian, blev døbt i 2006.

Maria Montell, Malou Aamund og Katja Storkholm, eks-kærester

Maria Montell (midten), foto AOP

Mens lillebror Joachim havde den samme kæreste i mange år før ægteskaberne med først Alexandra og siden Marie, var Frederik mere flyvsk som ung. Og der var mange piger, som i kortere eller længere perioder kunne kalde sig ’kronprins Frederiks kæreste’.

Malou Aamund, foto Andreas Houmann

Blandt de kvinder, som stadig er på kendis-radaren, er sangerinden Maria Montell og Google-bossen Malou Aamund, men den, han efter sigende var allermest glad for, var Katja Storkholm. Rygterne gik endda, at han havde friet til modellen, men det er aldrig blevet bekræftet. Det forlød også dengang, at dronning Margrethe ikke syntes, at en kvinde, der havde poseret som undertøjsmodel, var egnet til rollen som kronprinsesse.

LÆS OGSÅ: Googles Malou Aamund: De her 5 trends kommer til at ændre din hverdag

Katja Storkholm, foto AOP

Isabella og Josephine, døtre

Der gik 11 år, fra Frederik mødte Mary første gang, til han var blevet gift og far til fire børn – heraf to piger, prinsesse Isabella på 11 år og prinsesse Josephine på syv.

Isabella og Josephine, AOP

- Nogle gange giver han efter og holder ikke fast i det, vi har aftalt. Så er det altid mig, der for eksempel må sige: ’Hov, vi sagde ingen iPads efter klokken dit eller dat’. På det punkt er Frederik mere afslappet, og så ender jeg med at være den strenge. Det er lidt irriterende. Ellers kan jeg kun sige, at han er en god far, fortalte kronprinsesse Mary i biografien ’Under bjælken’, som udkom sidste år.

Ellen Hillingsø og Julie Mølgaard, veninder

De fleste af Frederiks nære venner har han kendt, siden han var barn. Skuespillerinden Ellen Hillingsøs forældre har været blandt dronning Margrethe og prins Henriks gode venner i årevis, så Frederik og Ellen har kendt hinanden, siden de var børn.

Ellen Hillingsø og Julie Mølgaard, foto AOP

Julie Mølgaard mødte han i gymnasiet, og hun var nærmest en uofficiel hofdame for Mary, da australieren kom til Danmark, hvilket selvfølgelig også har styrket båndet mellem hende og Frederik.

LÆS OGSÅ: Meghan Markle er ikke alene - 9 borgerlige, der giftede sig kongeligt