TALK OF TOWN

Karl Lagerfeld er død

Karl Lagerfeld genopfandt og genrejste Chanel og viste sig flere gange som spåmand, når han skabte sine ekstravagante modeshows. Han var i rampelyset hele sit voksne liv – mere end 60 år – men han holdt en skarp skillelinje mellem sin offentlige person, som er blevet kaldt både ’kejser’ og ’konge’, og den private Karl.

Karl Lagerfeld er død i en alder af 85 år. Det skriver det franske medie Le Figaro.

Det er svært at forestille sig modeverdenen uden Karl Lagerfeld, som ud over at have stået i spidsen for verdens måske fineste modehus, Chanel, i 35 år, også har været chefdesigner for Fendi siden 1965 (!) og sit helt eget mere ungdommelige, punkede modehus, Karl.

At han i en alder af 85 år stadig både magtede og gad at have så mange jern i ilden, siger meget om, hvem han var. Han havde ikke nogen formel uddannelse inden for mode, men knoklede sig til tops i modeverdenen, uden at lade de nederlag, han uvilkårligt mødte i særligt de unge år, stoppe ham.

Han blev hyret som Pierre Balmains assistent i 1955, efter at han havde vundet en frakke-designkonkurrence, og siden kom han til modehusene Jean Patou, Tiziani, Chloé og Fendi, inden Chanel så hans talent og hyrede ham.

LÆS OGSÅ: Historien om Chanel - en evigt ung mademoiselle

Som chefdesigner for Chanel har han skabt en position for det mere end 100 år gamle modehus, som alle andre huse må misunde ham: Chanels design er populært hos både de kvinder, som elsker den klassiske stil med tweed, enkle kjoler, sko med farvede snuder og perlesmykker – og har penge til at fylde klædeskabet hos Chanel – og hos moderne fashioniastas, som altid er klar til at hoppe med på de nyeste trends og gøre dem til deres egne. 2:55-tasken tilsat sneakers eller forrevne jeans. Fra Paris’ fine gamle familier til teenagekendisser med stamtavlen i orden, som modellerne Lily-Rose Depp og Kaia Gerber, der begge har ageret muse for Karl Lagerfeld og Chanel.

Karl Lagerfeld og Lily-Rose Depp.
Foto: Mega Agency

Karl Lagerfeld og Lily-Rose Depp.

Og den tyskfødte ’Kong Karl’ vedkendte sig gerne sin andel i modehusets succes.

- Engang var Chanel en støvet sag. Det var kun parisiske lægefruer, der stadig gik i det. Ingen ville eje det, det var helt håbløst, har han sagt om tiden, før han kom til og gav bl.a. Coco Chanels elskede kameliablomster comeback og introducerede det dobbelte C, som alle nu genkender som Chanels logo.

Med til at skabe fornyet hype om brandet har også været de ekstravagante modeshows, som Karl Lagerfeld har stablet på benene, når en ny kollektion er blevet præsenteret. Hver gang viste han, at han havde fingeren på pulsen i forhold til strømninger i samfundet – og han virkede ligefrem som en, der kunne se ind i fremtiden, da han i 2014 omdannede sit elskede Grand Palais i Paris til skueplads for en demonstration, hvor kvinder gik på gaden – iført Chanel, jo tak – for at protestere. To et halvt år før virkeligheden fulgte trop, og hundredtusindvis af kvinder gik på gaden i USA og resten af verden for at lufte deres utilfredshed med USA’s nyindsatte præsident, Donald Trump.

Chanel SS15
Foto: Mega Agency

Chanel SS15

LÆS OGSÅ: Chanels mest ekstravagante shows nogensinde

Karl Lagerfeld var aldrig selv bange for at være i fokus. Han gjorde sig i flere omgange upopulær, når han talte uden det politisk korrekte filter, både modebranchen og resten af verden som regel anvender. Som da han i 2012 omtalte sangerinden Adele som ’lidt for tyk’, eller da han sendte en pornomodel på podiet for Fendi i 1993 – hvilket fik Vogue-dronningen Anna Wintour til at skride i protest.

Men det var den offentlige Karl Lagerfeld. Mennesket inde bag masken – det hvide hår i hestehalen og de store, sorte briller – var der ikke mange, der fik at se trods mandens lange liv som kendt person. Måske fordi der ikke var tid til så meget privatliv, måske fordi han bare var god til at værne om den del af sin tilværelse.

Han dannede par med den franske rigmand og festabe Jacques de Bascher i næsten 20 år – men fortalte for nylig, at de to aldrig var intime sammen – men efter Baschers død i 1989 var Karl Lagerfelds store kærlighed katten Choupette, som han udtalte, at han ville gifte sig med, hvis det var muligt.

- Jeg har aldrig haft lyst til at få børn, det er for stort et ansvar. Jeg hader ansvar – det er også derfor, jeg ikke vil have min egen forretning, sagde manden, der altså var kreativ boss tre modehuse, til Vogue i et interview kort før sin død.

Karl Lagerfeld efterlader et kæmpe tomrum i modebranchen, og den designer, der kommer til at efterfølge ham hos Chanel, har nogle meget store tofarvede ballerinasko at udfylde. Hedi Slimane, som står i spidsen for Céline, er tidligere blevet nævnt som en mulig afløser for ’kejseren’. Og skulle det blive sådan, vil beslutningen sandsynligvis få Karl Lagerfeld til at smile veltilfreds fra det hinsides.

Han var stor fan af sin tunesisk-franske kollega, som har været god til at ryste op i modebranchen og puste nyt liv ind i gamle brands – præcis som Lagerfeld gjorde det med Chanel.

I 2001 var han den direkte årsag til, at Karl Lagerfeld tabte 42 kilo på 13 måneder – han ville simpelthen kunne skrue sig ned i det herretøj, Slimane skabte som chefdesigner for Dior Homme.

Læs mere om: