TALK OF TOWN

Kønnene sløres: Er fremtidens mode kønsneutral?

Skillevæggen mellem herre- og kvindeafdelingerne bliver langsomt brudt ned, og flere brands byder ind med såkaldt ’kønsneutral mode’. Men er der overhovedet behov for at designe tøj til intetkøn, eller skal man bare lade tøj være tøj og lade folk gå i det, de har lyst til?

Engang var bukser tilegnet mænd og kjoler tilegnet kvinder. De dage er forbi. Bukserne er for længst rykket ind i kvindegarderoben – ført an af Hollywoods divaer i 1920’erne – men det tog længere tid at se mænd i kjoler.

I 60’er rykkede langhårede mænd i paisley- og blomsterprint ved forestillingen om, hvordan en ”rigtig mand” ser ud. Og endelig i 1984 sendte Jean Paul Gaultier en mand ned ad catwalken i en nederdel.

Alligevel vakte det opsigt, da fodboldstjernen David Beckham i 1990’erne var på date med sin kone Victoria i en sarong, og det var tydeligt, at der stadig skulle kæmpes en lang og sej kamp for at få de løftede øjenbryn til at lægge sig.

Store modehuse neutraliserer kønnet i deres kampagner. Louis Vuitton viste en nederdel frem på Jaden Smith – søn af Will Smith og Jada Pinkett Smith – i en ny reklame.

Og det er ikke kun de eksklusive modehuse, der omfavner de nye tider. Highstreet-giganten John Lewis har revet pige- og drengemærkerne ud af nakken på deres børnetøj og flere byder også ind med kønsneutrale kollektioner som supplement til deres eksisterende sortiment.

LÆS OGSÅ: Er moden en mandeklub?

Men så rejses det store spørgsmål: Hvad er egentligt kønsneutralt tøj?

I 2016 lancerede Zara en kønsneutral linje, som fik kritik på de sociale medier. Mini-kollektionen bestod af basisvarer – eksempelvis joggingbukser og T-shirts – og på Twitter bemærkede folk ganske rigtigt, at der ikke var noget som helst skelsættende i at markedsføre et par beige joggingbukser til både mænd og kvinder og kollektionen blev kaldt ’kønsløs’ frem for ’kønsneutral’. 

Zaras kønsneutrale linje fik kritik på de sociale medier.
Foto: PR

Zaras kønsneutrale linje fik kritik på de sociale medier.

Andre bemærkede dog, at det var et fremskridt at hive de helt enkle basisvarer ud af kønskasser – for hvorfor var de overhovedet endt der?

Anita Dolce Vita fra LGBTQ-sitet DapperQ udtalte i den forbindelse:

- Det er svært at forstille sig, hvor de her simple items blev kønsbestemt […] Det er forfriskende at se, at noget så stille og roligt som et par jeans eller joggingbukser bare kan være et par jeans eller joggingbukser ude at være bundet til et normativt køn.

Anita Dolce Vita mener, at de kønsneutrale kollektioner har en både negativ og positiv effekt i LGBTQ-miljøet:

- På den side opfordrer de kønsneutrale kollektioner alle til at acceptere mere diversitet i kønsudtryk. På den anden side virker industrien meget fokuseret på at skabe maskulint tøj til alle køn og dermed udviske feminine identiteter og fastnagle forestillingen om, at femininitet er meget snævert og kun acceptabelt blandt meget få kønsidentiteter.

Tilbage til Jaden Smith i nederdel… Femininiteten bliver nemlig i dag dyrket af flere kønsidentiteter, og branchen rykker sig konstant. I løbet af de seneste modeuger har flere brands fusioneret herre- og kvindekollektionerne. De mandlige og kvindelige modeller er blevet sendt ned ad catwalken side og side i… tøj. Og så er det egentlig op til den enkelte forbruger. Om han/hun/hen er mest til velourbukser, frynseskjorter eller patchwork-jakker – uanset hvilket køn, der bar dem under showet.  

LÆS OGSÅ: Melania Trumps omdiskuterede tøjvalg vækker protest

Flere stærke stemmer og kendte ansigter er også med til at bryde med forestillingerne om kønsopdelt tøj – og med den forkvaklede idé om, at kønsneutralt er lig med maskulint.

En af dem er IN’s forsidemodel Vincent Beier. Han er en internationalt anerkendt model, og så går han i tøj, der traditionelt set er feminint. Og det har han altid gjort.

Vincent Beier kæmper for at kunne gå i feminint tøj.
Foto: Andreas Houmann

Vincent Beier kæmper for at kunne gå i feminint tøj.

- Det har altid været lettere for kvinder at klæde sig maskulint, fordi det maskuline har været og stadig er favoriseret i vores samfund, mens der bliver set ned på det kvindelige, fortæller Vincent Beier i et stort interview til IN.

- Jeg håber, at den nuværende feminisme- og ligestillingsdebat kan gøre, at vi opnår mere ligestilling generelt, så alle får lov til at være dem, de har lyst til. Så det ikke bliver anset som nedværdigende at bevæge sig over i det feminine univers.

Modebranchen er – ligesom resten af vores samfund – under konstant udvikling, og blikket skuer hele tiden frem. Hvad bliver mon det næste?

LÆS OGSÅ: Derfor er dragqueens så populære

Læs mere om: