TALK OF TOWN

Kvindernes internationale kampdag | 7 kvinder, der gør os stolte

Kvinder der sagde fra, brød tavsheden, normerne og forventningerne har i høj grad tegnet de seneste år. I anledning af kvindernes internationale kampdag ser IN tilbage på nogle af de kvinder, der har gjort os stolte.

Listen er lang, når det kommer til kvinder, der har gjort os stolte. Heldigvis. I mange årsopsamlinger blev 2017 kaldt for kvindernes år, for var der en røst, der tonede højere end alle andre og gav genlyd, så var det de mange kvindestemmer, der på hver deres vis tog taletiden på vegne af deres køn og baggrund i en større sags tjeneste, hvis ikke deres bedrifter i sig selv trak overskrifter. Noget tyder på, at 2018 følger samme kurs og bliver et år fyldt med kvindestemmer.

IN ser tilbage på nogle af de sejeste kvinder, der har været med til at tegne den seneste tid.

Foto: AOP

Oprah Winfrey

Hårene rejste sig, og bifaldene var ikke til at tage fejl af, da Oprah Winfrey accepterede sin Lifetime Achievement Award ved Golden Globe-prisuddelingen i starten af året. Den passionerede tale kom ind på #MeToo-bevægelsen og racisme, og efterfølgende var der ingen tvivl på de sociale medier: We want Oprah for president! 

Om Oprah Winfrey bliver USAs næste præsident er stadig svært at spå om, men der er ingen tvivl om, at hun har sat sit præg. Efter brandtalen ved Golden Globes har flere kvindelige prismodtagere brugt deres taletid ved mikrofonen på at være et talerør - senest Oscar-vinder Frances McDormand, der fik alle de kvindelige nominerede til at rejse sig i salen.

LÆS OGSÅ: Du bliver nødt til at høre Oprah Winfreys tale ved Golden Globes

Foto: AOP

Elisabeth Moss

Hun slog igennem i rollen som den hårdtarbejdende tekstforfatter Peggy Olson i HBO-serien ’Mad Men’, hvor hun fik succes som kvinde i en mandsdomineret verden.

I september 2017 vandt hun en Emmy for sin rolle i tv-serien ’The Handsmaid’s Tale’, som hun selv er medproducer på – et bevist på, at hun selv har taget kampen op i Hollywood, der i mange år har haltet bagud med ligestillingen ligesom 1950’ernes reklamebranche.

I 10 år havde Elisabeth Moss ellers fået afslag, når hun selv ville producere med ordene ’alt for kvindelig’ og ’kvindebåret’, så da hun fik mulighed for både at spille hovedrolle og producere den Emmy-vindende serie, holdt hun sig ikke tilbage.

- Jeg ville have, at ‘The Handmaid’s Tale’ gik hele vejen og ikke blev for blød. I didn’t want it to pussy out, frankly, som hun formulerede det på næsten uoversættelig vis i sit interview med IN tidligere på året.

Anden sæson af 'The Handmaid's Tale' får premiere i foråret 2018.

LÆS OGSÅ: Elisabeth Moss: Den sande hovedperson

Foto: AOP

Nadia Nadim

Årets dansker 2017 er ikke til at komme uden om.

Den danske landsholdsangriber er gået fra at være flygtning til fodboldstjerne og medicinstuderende samt hele Danmarks darling, da hun vandt EM-sølv sammen med det danske kvindelandshold i august.

Som 12-årig kom hun til Danmark fra Afghanistan og i dag taler hun syv sprog, har en professionel karriere som fodboldspiller, hvor hun snart rykker til klubben Manchester City i England, samtidig med, at hun læser medicin og kan kalde sig læge om to semestre.

- Hun er et symbol på, at det er muligt at opnå de højeste mål, selv om hendes udgangspunkt var sværere end de fleste andres, lød det fra Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, da Nadia Nadim modtog prisen i december.

I starten af 2018 blev Nadia Nadim også kåret som Årets forbillede.

Foto: Shalon Van Tine

Susan Fowler

Den 19. februar 2017 tweetede den tidligere Uber-ingeniør Susan Fowler et blogindlæg, som igangsatte debatten om sexchikane af kvinder på arbejdspladser i hele verden – en debat, der blev en del af bevægelsen #MeToo.

I blogindlægget beskrev Fowler om hvordan, hun blev udsat for sexchikane på den ellers så hypede arbejdsplads i Silicon Valley. På sin første arbejdsdag i sit ingeniørteam modtog hun flere chatbeskeder fra sin manager, som skrev, at han var i et åbent forhold og ledte efter kvinder, som han kunne have sex med.

Da hun gik til HR med skærmbilleder af beskederne, tog de ham i forsvar med begrundelsen, at han var vigtig for firmaet og at det aldrig var sket før – hvilket viste sig, at være løgn.

Foto: AOP

Wonder Woman

Spiderman, Batman og Superman måtte vige pladsen for Wonder Woman i 2017, da filmen med den kvindelige hovedrolle indtog titlen som den mest indtjenende superheltefilm nogensinde, ligesom den også blev de mest indtjenende film til dato instrueret af en kvinde, instruktøren Patty Jenkins.

Ud over at være badass på det store lærred, viste Wonder Woman sig også til at være det i den virkelig verden, da hovedrolleindehaveren, Gal Gadot, reagerede på de sex-anklager, der kom frem mod filmens producent Brett Ratner.

Flere medier skrev efterfølgende, at den israelske skuespillerinde ikke vil spille med musklerne i en to’er, hvis Ratner får profit af filmene, ligesom hun på baggrund af anklagerne også sprang fra at skulle overrække ham en pris i november.

LÆS OGSÅ: Kærlighed, kaos og kvindekamp - 11 højdepunkter fra 2017

Foto: NASA

Peggy Whitson

665 dage. Så længe havde den kvindelige biokemiker og NASA-astronaut Peggy Whitson opholdt sig i rummet, da hun satte fødderne på jorden igen i Kasakhstan i efteråret.

Dermed blev hun den amerikaner og kvinde som har opholdt sig længst tid i rummet nogensinde med 131 dage mere end den hidtidige rekord, som flyingeniøren og astronauten Jeff Williams satte i 2016.

Men den 57-årige Whitson har også andre rekorder i bogen. I 2008 blev hun den første kvinde til at lede Den Internationale Rumstation og i marts i år blev hun den kvinde, der til dato har rejst flest gange ud i rummet.

Foto: Andreas Houmann

Geeti Amiri

Som fireårig kom hun til Danmark fra Afghanistan og de seneste år har hun været den førende stemme, når det kommer til den nydanske kvindekamp.

Den 28-årige Geeti Amiri har blogget for Ekstra Bladet og Berlingske, udgivet bogen ’Glansbilleder’, om hendes eget oprør med det patriarkalske og kvindeundertrykkende miljø, hun er vokset op i og siden sidste år været vært på debatprogrammet ’Geetisk råd’ på P1, hvor hun sammen med et skiftende panel diskuterer dilemmaer, som unge i minoritetsmiljøerne tumler med.

Men fra næste år er det slut som frontfigur. Det meldte Geeti Amiri blandt andet ud i IN tidligere i år. I stedet skifter hun næste år stjernelivet ud med en læreruddannelse, da hun tror på, at hun derigennem kan gøre en (endnu) større forskel. Respekt herfra.

LÆS OGSÅ: Geeti Amiri: Kvinden med den stærke stemme er klar til at skrue ned

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: