TALK OF TOWN

Magtmisbrug og sexchikane – skandalen, der kan ændre Hollywood

Harvey Weinsteins systematiske sexchikane og mulige overgreb har været en offentlig hemmelighed i årevis, men ingen har talt om det, fordi han har haft så meget magt i filmbyen. Nu åbner stjerner som Gwyneth Paltrow munden – og Weinsteins kone er skredet.

At magt korrumperer, er efterhånden en slidt kliché. Men det passer i tilfældet Harvey Weinstein. Filmproduceren, der i flere årtier har siddet på pengekasse og magt i Hollywood, har i årevis forulempet og chikaneret sine kvindelige kolleger – blandt dem stjerner som Angelina Jolie, Roseanna Arquette, Ashley Judd og Gwyneth Paltrow.

Sagen er blevet kendt, efter både avisen New York Times og magasinet The New Yorker har bragt historier om Weinsteins systematiske sexchikane over for især yngre kvindelige skuespillere, der har stået på i en årrække.

- Jeg blev advaret med det samme. Historierne var alle vegne. Hvis vi benægter det, skaber vi et miljø, hvor det kan ske igen, skrev skuespilleren Jessica Chastain på Twitter – og skabte dermed åbningen for, at andre filmfolk fra Hollywoods inderkreds også turde tale højt om det efter årevis med fortielser og laden-stå-til.

- Hans opførsel er utilgivelig, men magtmisbrug er et kendt fænomen. Hver eneste modige røst … vil være med til at ændre spillereglerne, har Hollywoods ukronede dronning, Meryl Streep, sagt om sagen. Hun har arbejdet sammen med Weinstein på flere film, bl.a. ’Jernladyen’, som hun vandt en Oscar for, men har ikke selv oplevet hans tilnærmelser.

LÆS OGSÅ: Emmy Awards blev kvindernes aften

Massage i soveværelset

Det har til gengæld Gwyneth Paltrow. Skuespillerinden har fortalt, at Harvey Weinstein gjorde tilnærmelser til hende, da hun som 22-årige var på nippet til at få sit gennembrud i filmen ’Emma’. Filmen skulle produceres af Weinstein, og han bad den unge skuespiller om at møde op på hans hotelværelse, hvor han rørte ved hende og foreslog, at de ’gik ind i soveværelset for at give hinanden massage’.

- Jeg var et barn, jeg havde en kontrakt, jeg var rædselsslagen. Jeg var sikker på, at han ville fyre mig, har hun siden fortalt om sin afvisning af filmkongen. Hun fortalte sin daværende kæreste, Brad Pitt, om mødet, og det forlyder, at han i konfronterede Harvey Weinstein og bad ham holde sig fra Paltrow.

Gwyneth Paltrow selv fortæller, at hun holdt sin mund, fordi det var det, man forventede af hende, men at hun nu åbner munden for at hjælpe og støtte andre i samme situation:

- Vi er kommet til et punkt, hvor kvinder er nødt til at sende et budskab om, at det her er slut. Den måde at behandle kvinder på, stopper nu.

Brad Pitts senere hustru Angelina Jolie er også blandt de Hollywood-sværvægtere, der har talt ud om Harvey Weinsteins magtmisbrug.

- Jeg havde en dårlig oplevelse med Harvey Weinstein, da jeg var ung, og besluttede, at jeg aldrig mere ville arbejde sammen med ham, og at jeg ville advare andre, der gjorde, har hun fortalt uden at sige mere om, hvad ’den dårlige oplevelse’ gik ud på.

Model følte sig skyldig

Den britiske model Cara Delevigne, som har en spirende karriere i Hollywood, er en af de yngre og knap så etablerede stjerner, der også har taget bladet fra munden, når det gælder filmproduceren.

Hun har også oplevet at blive inviteret ind på hans hotelværelse, hvor han forsøgte at kysse hende.

Hun gik sin vej, men sagde ikke noget om optrinnet til nogen, fordi hun ’ikke ville gøre hans familie ked af det’.

- Jeg følte mig skyldig, som om jeg havde gjort noget galt. Og så var jeg rædselsslagen for, at det samme var sket for en masse kvinder, jeg kender, men at ingen havde sagt noget, fordi de var bange, skrev Cara Delevigne på Instagram, da hun delte sin historie i kølvandet på skandalen.

- Vær ikke bange for at dele din historie. Den vil inspirere andre, lød budskabet fra modellen.

LÆS OGSÅ: Sexede, skruppelløse og sårbare - rigtige kvinder hitter på tv

Clooney langer ud

Og i Hollywood er håbet netop, at de stærke kvinders sårbarhed og ærlighed kan være med til at skabe forandring. Skabe en verden, hvor kvinder og mænd er lige, og hvor seksuelle ydelser ikke er en del af valutaen, når man gerne vil slå igennem i filmbyen.

- Jeg har set mange, fra Meryl Streep til Judy Dench, som har sagt ’hold da kæft!’, og jeg tror, mange mennesker i Hollywood har reageret på den måde. Jeg tror ikke, at folk vendte det blinde øje til, jeg tror, at de simpelthen ikke kiggede, for en slibrig fyr med penge, der samler unge piger op, er desværre ikke noget nyt i vores verden, har George Clooney sagt i et stort interview med The Daily Beast, hvor han fordømmer Harvey Weinstein.

- Det skal slås fast med syvtommersøm, at mennesker i magtpositioner ikke må misbruge deres magt, og hvis de gør det, vil de blive offentligt fordømt og retsligt forfulgt. Det her handler om showbusiness, men det handler ikke kun om showbusiness – det er alle vegne. Vi er nødt til at nå til et punkt, hvor vi kan afsløre de her mennesker meget tidligere, siger han videre.

Harvey Weinstein er efter anklagerne blevet fyret fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company, og i går kom det frem, at hans hustru, Marchesa-designeren Georgina Chapman, er gået fra ham.

- Jeg støtter hendes beslutning. Jeg er i behandling, og måske, når jeg har det bedre, kan vi genopbygge vores forhold. Den seneste uge har været smertefuld for min familie, og jeg tager det fulde ansvar, siger Harvey Weinstein selv.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: