TALK OF TOWN

Michaela Coel dedikerer Bafta-pris til én helt særlig person

Da ‘I May Destroy You’-serieskaberen Michaela Coel søndag aften modtog hele to Bafta-priser, fik den engelske skuespiller – velfortjent – meget opmærksomhed. Ikke kun på grund af de prestigefyldte priserne, men også fordi, at hun valgte at dedikere sin pris til én helt særlig person.

Michaela Coels mesterlige HBO-serie ’I May Destory You’, der giver en hjerteskærende voldtægtssag både hjerte og humor, vandt (endelig) stort til en prisuddeling, efter at den meget overraskende blev forbigået ved årets Golden Globes. Noget, der blev stærkt kritiseret af branchen og fans af serien. I søndags til årets Bafta-prisuddeling kunne holdet bag serien endelig gå hjem med ikke bare én men mange priser. Faktisk fik holdet både statuetter for ’bedste miniserie’, ’bedste skuespiller’, ’bedste skuespillerinde’ og ’bedste kvindelige birolle’.

Da Michaela Coel modtog den første pris og skulle op på scenen, valgte hun at dedikere sin pris til én helt særlig person, der har ageret stor støtte for Coel under optagelserne til serien.

Læs også: Derfor kæmper Kate Winslet for retten til at vise rynker og deller

Hylder seriens vigtigste person

Personen hun hyldede, var settets intimitetskoordinator Ita O’Brien, som fik disse rosende ord af Coel på scenen:

- Tak for at være i vores industri. Tak for at skabe et trygt rum, der giver fysiske, emotionelle og professionelle bånd, så vi gennem vores arbejde kan fortælle om udnyttelse, manglende respekt og magtmisbrug uden selv at blive udnyttet eller misbrugt i processen.

Hvad laver en intimitetskoordinator?

Hvis du ikke ved, hvad en intimitetskoordinator er, så forstår vi dig godt. For det er en forholdsvis ny rolle, som de færreste film- og serieset har tilknyttet. Stillingen blev oprettet i 2019, da Directors UK, som repræsenterer britiske film- og tv-instruktører, oprettede 96 nye retningslinjer for nøgenhed og sexscener. 

Ita O’Briens opgave er altså, at få intime scener til at se naturlige ud og skabe et trygt miljø på settet, for at give skuespillere en god oplevelse i situationer, der ellers kan være grænseoverskridende og sikre, at der ikke overskrides personlige grænser i på settet.

Et job, Coel i sin takketale beskrev som uundværligt:

- Dit arbejde var essentielt for hele serien, og jeg tror dit arbejde er essentielt for alle produktionsselskaber. Hvis man ikke har folk som Ita O’Brien, når man filmer ting som det her, er det tankeløst og respektløst.

Læs også: Golden Globes nomineringerne er blevet offentliggjort, og folk er rasende

Baseret på virkelighed

Michaela Coel, der både har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen Arabella i den populære miniserie, der giver en hjerteskærende voldtægtssag både hjerte og humor, er baseret på Coels egen oplevelse med et seksuelt overgreb, hun meldte til politiet.

Michaela Coel var en aften taget ud med en ven for at drikke en drink. Men det er det eneste, hun husker fra aftenen.

Da hun vågner op næste morgen, får hun flashbacks fra aftenen og en fornemmelse af, at nogen har puttet noget i hendes drink og udnyttet hende seksuelt.

Og mange af disse scener, der bliver genskabt i serien, kan være grænseoverskridende for skuespillerne, der skal spille rollerne, og derfor er en intimitetskoordinator utrolig vigtig på settet. Det mener Coel i hvert fald:

- Jeg ved, hvordan det er at optage uden en intimitetskoordinator. Det kan være en rodet og ubehagelig oplevelse, der kan ødelægge det for skuespillerne.

Se hele Michaela Coels takketale herunder

Har du endnu ikke set 'I May Destroy You', kan du stadig streame miniserien på HBO - vi lover, du vil ikke fortryde! 

Se tralieren til serien her

Læs også: Disse fire film skal du se i biografen i juni