TALK OF TOWN

Modens mestre står bag årets juleborde hos Royal Copenhagen

Afsløringen af årets juleborde er en klassisk juletradition i København. Det er 53.gang, at Royal Copenhagen løfter sløret for kreative fortolkninger af julens højdepunkt – julemiddagen.

Den eksklusive kjoledesigner Ole Yde er fascineret af den franske dronning Marie Antoinette og har leget med tanken om, hvordan hun ville indrette sig til en juleaften med det mest eksklusive af alle Royal Copenhagens stel, Flora Danica med guldkanter og håndmalede blomster og planter. Stemningen er fra en historisk tid, som Ole Yde ikke blot hylder, men også vækker til live med sin smukke installation.

LÆS OGSÅ: Oplev årets bedste julemarkeder 

Bag den kreative designerduo, Baum und Pferdgarten, gemmer sig Rikke Baumgarten og Helle Hestehave, som siden 1999 har twistet dansk mode og har skabt originalt design. Derfor kan det heller ikke undre, at pigerne har sat sig i Alice i Eventyrlands sted og har sat et væld af stilarter sammen til et kunstnerisk ”hullumhej”-bord, som eksploderer i en ny måde at jule, pynte og feste på. Rikke Baumgarten og Helle Hestehave har valgt det klassiske blåmalede stel til deres skæve juleaften.

Julen behøver ikke at være så højtidelig, men kan også bare være et spejl af nu’et – hvor moden er lige nu. Som på forsiden af modemagasinet IN issue 12, så er den lyserød. Charlotte Eskildsen fra Designers Remix har fået overtalt Royal Copenhagen til at sprøjtemale et lyserødt stel, som Royal Copenhagen sætte i produktion. Enhver avocado-mad vil lyse op på den lyserøde baggrund, fordi stellet kan bruges hele året. Charlotte Eskildsen har sågar fået specialfremstillet et lyserødt marmorspisebord til udstillingen, som løber frem til 31. december i butikken på Amagertorv i København.

LÆS OGSÅ: Film og bøger | Ann Lind Andersen giver tips til, hvad du skal se og læse i november

En af dansk modes største lysende talenter er Cecilie Bahnsen, som netop har vundet Magasin du Nords store designpris på 500.000 kr. og var på forsiden af IN nummer 11. Cecilie Bahnsen skal for første gang i syv år fejre sin jul i København sammen med sin britiske kæreste, illustratoren Daniel Frost. Hun har indrettet sit julebord med Hvid halvblonde i samspil med Hvid og Multifarvet Elements for at forene nutid og fortid. Julebordet er en naturlig forlængelse af Cecilie Bahnsens fiktive arbejdsbord, hvor der ligger skitseblokke og papirer. Cecilie Bahnsen ved, at hun kommer til at arbejde juleaften i år, fordi hun skal være klar med sin første showkollektion til modeugen i februar. Samtidig er charmen ved Cecilie Bahnsens indretning, at den afspejler en lille lejlighed frem for mange andre af julebordene, som næsten kræver en patriciavilla.

Mark Kenly Domino Tan – i folkemunde kaldet Mark Tan – grundlagde sit modefirma i 2012 og har været i lære hos både Balenciaga, Alexander McQueen og Sonia Rykiel. Han har skabt et julebord med Hvid Riflet og Arje Griegsts ikoniske Konkyliestel, som mange enten elsker eller hader på grund af dets overdådighed. Det er en jul, som byder familie, venner, naboer og alle, der ønsker det indenfor omkring det afsyrede runde bord, som også sender tanker tilbage til 1970ernes kollektiv.

LÆS OGSÅ: INSPIRATION | Redaktionens julegaveønsker

Som den eneste internationale designer er Leyla Piedayesh, der er bedst kendt under kunstnernavnet Lala Berlin. Hendes rødder er persiske, og derfor har hun dækket op til Hellige Tre Kongers Fest. Alene rummet giver varme som et skud krydderier og de stærke farver og sansebombardement af smage og dufte oser af Østens mystik. Smukke antikke vinglas på højglans lakeret grønt bord. Mødet mellem øst og vest kan også være et symbol på mødet mellem forskellige kulturer, som Europa oplever netop nu, hvor noget nyt og spændende opstår.

Royal Copenhagens juleborde, Amagertorv, København. Periode: 18. november-31.december 2016. 

Se designerns juleborde i galleriet.

Royal Copenhagen | De 6 designere