TALK OF TOWN

Nu er det nok! USA’s unge har taget ordet i kampen mod den amerikanske våbenlov

Et ungdomsoprør er under opsejling i USA. Med passionerede teenagere i front marcherer amerikanere i dag på gaden for at demonstrere mod den amerikanske våbenlov.

17 minutter. Et minut for hver af de dræbte ved skoleskydningen i Florida. Så længe udvandrede amerikanske high school elever fra undervisningen tidligere på måneden. I dag trækker deres sag endnu flere på gaden. Der afholdes store marcher i flere af USA's største byer. Formålet er klart: Den amerikanske våbenlov skal ændres.

De stærkeste stemmer i debatten er de unges. Unge, der har turde indtage talerstolen og sige nogle af nationens mægtigste mænd imod. Unge, der har fået nok af at høre, at løsningen på volden er at bringe flere våben ind på de amerikanske high schools. Unge, der i denne måned indtager på forsiden på Time Magazine.

”Næste gang de fortæller os, at våbnene beskytter os, så erklærer vi ... BS (bullshit, red.),” sagde 17-årige Emma Gonzalez i en brandtale mod den amerikanske våbenlobby National Rifle Association (NRA). Emma Gonzalez med den kronragede frisure er blevet et ansigt på ungdomsoprøret, der i disse dage kræver handling fra den amerikanske regering.

”Vi er så trætte af deres argumenter. Det er vores venner, der bliver dræbt. Og vi vil gøre alt for, at skolemassakren i Parkland bliver den sidste i amerikansk historie.”

LÆS OGSÅ: Kærlighed, kaos og kvindekamp - 11 højdepunkter fra 2017

Og Emma Gonzalez lægger vægt bag sine ord. Sammen med andre unge har hun startet en anti-våben-bevægelse i USA. En bølge, der brager gennem medielandskabet under navnet #NeverAgain.

Og den 17-årige skoleelev er ikke bange for at nævne navne i kampen mod våben.

”Således blev politikere som senator Marco Rubio og senator John McCain i weekenden hængt ud på demonstranternes skilte. Rubio har således modtaget over tyve millioner kroner i politisk støtte fra våbenlobbyen. John McCain har igennem sin lange karriere som senator i Arizona modtaget over 45 millioner kroner fra NRA. (…) Alle de politikere, der har modtaget penge fra våbenlobbyen er medskyldige i massemord. De har blod på hænderne. (…) Hvis Præsident Trump fortæller mig, at våbnene ikke er problemet, så vil jeg med glæde spørge ham, hvor mange penge, han har modtaget fra NRA.”

Der har været over 50 skoleskyderier i USA siden 2015.

LÆS OGSÅ: 7 kvinder, der gør os stolte

Læs mere om: