TALK OF TOWN

Som de første i verden: Her er landet, der gør bind og tamponer gratis

Skal det være gratis at bruge tamponer og bind? Selvfølgelig, lyder det fra Skotland, som bliver det første land i verden, der gør tamponer og bind gratis.

Vi piger og kvinder består af halvdelen af verdensbefolkningen, og anderledes fra andre køn menstruerer vi. Selvom menstruation er en helt naturlig del af kroppen, har denne alligevel ført til en række forskellige udfordringer hos piger og kvinder verden over. For eksempel viser en britisk undersøgelse fra 2017, at hver anden pige har prøvet at skippe skolen på grund af menstruation – og hos mange af dem skyldes det, at de har haft problemer med at skaffe hygiejneprodukter.

Det er dog snart ikke længere et problem. I hvert fald ikke i Skotland, som bliver det første land i verden, der giver gratis tamponer og bind til alle.

Men måske tænker du, hvordan er det blevet sat i værks? Og ikke mindst hvorfor?

LÆS OGSÅ: Maria Jencel: Lad os sige fuck det til partiarkatet

Gratis tamponer og bind til alle

Det blev besluttet ved lov i det skotske parlament i går, tirsdag den 24. november 2020. Loven gør bind og tamponer gratis for alle, der menstruerer. Derudover understreger den nye lov, at offentlige steder som for eksempel skoler, gymnasier og universiteter skal tilbyde gratis hygiejneprodukter.

Den nye lov har til formål at gøre menstruation til noget helt normalt, fordi det er en helt normal og naturlig ting. Men loven har også til formål at understrege vigtigheden ved ligestilling og samtidig gøre op med det problem, som særligt kvinder og familier, der ikke har særligt mange penge, oplever. Et problem som bliver kaldt for ”menstruationsfattigdom” eller på engelsk ”period poverty”.

Men hvad betyder det? Det handler i bund og grund om, at ikke alle har penge nok til bind og tamponer, og sådan skal det ikke længere være, lyder det fra kvinden bag lovforslaget, den skotske politiker Monica Lennon.

"Jeg er meget stolt"

Moncia Lennon fra den skotske gren af partiet Labour, har siden 2016 kæmpet for loven om gratis hygiejneprodukter. Hun mener, at loven er et vigtigt skridt i retningen mod at normalisere menstruation og så er det samtidig et signal om, at de tager ligestilling meget alvorligt. 

- Jeg er meget stolt af, at Skotland viser vejen, når det kommer til "period poverty" og vi er kommet langt på kort tid, sagde hun i parlamentet.  

Hvad synes du om den nye lov? Og synes du, vi skal indføre en lignende lov i Danmark?

LÆS OGSÅ: Nu kører det: Saudiarabiske kvinder sætter sig bag rettet for første gang

Læs mere om: