TALK OF TOWN

Vi får nye værdier i 2014

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Den finansielle krise har godt nok tyndet ud i vores pengepung. Til gengæld vokser masser af nye initiativer op som modspil til materialisme og mig-kultur. Vi vil tilbage til rødderne og dyrke vores egen mad, lave vores egne stole og spise sammen.

Mette Hvid Brockmann er projektudvikler, fundraiser og står bag Designlab Råstof og fortæller her om de nye tendenser i 2014.

Sådan bliver gadget-tendensen i 2014. Læs mere her

Det er en meget stærk tendens, at vi selv tager initiativ til at styrke vores såkaldte 'lifeskills' som madlavning og afgrødedyrkning. Gerne i lokale foreninger og communities.

Fødevareskandaler og øget politisk fokus på fødevaresikkerhed- og forsyning er en af grundene. Epidemisk udbredelse af stress og depression koblet med den finansielle krise har givet anledning til at søge tilbage til rødderne og vakt behov for at beskæftige sig med noget helt fundamentalt menneskeligt og meningsfuldt.

Derfor ser vi oprettelse af fødevareselskaber, madklubber, byhaver som Prags Have og Dyrk København, Stop spild af mad og lignende. Fra at have været guerilla-bevægelser oprettet af meget stærke ildsjæle har tendenserne spredt sig til flere miljøer og mainstreamforbrugere.

Vi skaber i højere grad ting selv. Det kan være på lokale værksteder, hvor folk kan praktisere forskellige former for håndværk. Alt fra snedker- eller cykelværksteder til ciderbryggerier.

Læs om den nye nøgenhed her

I forlængelse af den finansielle krise ønsker flere at være uafhængige og beskæftige sig med noget konkret og håndgribeligt frem for noget abstrakt og fremmedgørende.

De store problemer på erhvervsskolerne med generationer af unge, der ikke kan finde praktikplads eller plads på arbejdsmarkedet i øvrigt er en brændende platform for at skabe et mere mangfoldigt arbejdsmarked, hvor der også er status i at være blikkenslager.

Brug og smid væk-kulturen er ved at blive fulgt op af, at vi investerer i noget håndlavet og holdbart. På længere sigt vil vi se en bevægelse, der vil arbejde for, at vores børn lærer de helt basale håndværksfærdigheder.

Ligesom vi er begyndt at sende vores børn i madskoler, skolehaver og Haver til Maver, oplever flere og flere forældre, at deres børn ikke får mulighed for at lære håndværk som sløjd, syning og elektronik.

Både i USA og Madrid oprettes der nu skoler, hvor en stor del af undervisningen er baseret på at styrke indlæring og kreativitet, blandt andet ved at lade børnene skabe ting på lige fod med voksne.

Som en modreaktion på et stigende fokus på boglige færdigheder og specialisering i skolen vil der blive efterspørgsel på læringstilbud til de børn, der har andre talenter end de direkte boglige.