WEEKEND

12 uforglemmelige bøger, der tager dig ud i verden

Der er ikke meget, der tyder på, at verden snart er åben igen, så vi kan tage ud og udforske den. Men det betyder ikke, at du kan glemme alt om Paris’ boulevarder, Italiens kyster (og gelato!) eller USA’s åbne, roadtrip-venlige vidder. Tag med verden rundt i 12 uforglemmelige bøger.

Hvad siger du til at sidde på Paris’ boulevarder og kigge på de chikke kvinder, der haster forbi? Eller til at tage på roadtrip til USA's åbne, roadtrip-venlige vidder? Eller hvad med en tur til den italienske kyst, hvor det eneste, du skal bekymre dig om, er, hvilken type gelato du skal køle dig af med i dag? 

LÆS OGSÅ: Her er de 12 serier, du skal se lige nu

12 bøger, der tager dig ud i verden

Lyder det tillokkende – men også som noget, der hører en anden verden til? Det er det ikke – trods lukkede grænser, øde hoteller og fly, der står bomstille.

For med den rigtige roman i hånden kan du rejse lige så langt væk, du drømmer om – og du behøver ikke at bekymre dig om hverken corona eller klimaaftryk.

Her får du 12 uforglemmelige bøger, der tager dig med på eventyr i hele verden – mens du sidder hjemme i din sofa.

Stockholm - Da MeToo væltede Sverige

Åsa Linderborgs dagbogsroman om året, hvor MeToo forandrede Sverige, ville til alle tider være interessant læsning, men lige nu, hvor revolutionen ruller i Danmark, er den næsten uhyggeligt relevant. Hun var kulturchef på Aftonbladet, da MeToo-skeletterne begyndte at rasle ud af skabene i 2017-18, som de gør her lige nu, og blev beskyldt for at have drevet Stadsteaterns tidligere chef Benny Fredriksson til selvmord med avisens dækning af hans mangeårige magtmisbrug og barske facon. Samtidig forlod hendes kæreste hende for en anden kvinde, hun nærmede sig sin 50-års fødselsdag og kæmpede med at blive ældre. ‘Året med 13 måneder’ er baseret på hendes egne dagbøger fra perioden, et portræt af en kvinde i frit fald – som kun holdes oppe af gode venner, lange snakke, lækre middage og masser af drinks på en række listige, og naturligvis virkelige, steder i Stockholm.

Åsa Linderborg: Året med 13 måneder. Gutkind.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Philadelphia - Mellem to verdener

Emira er barnepige for en skøn lille pige, som hun nyder at passe, selv om hun slås med tankerne om, at hun som 25-årig og universitetsuddannet burde være et andet sted i sit liv. En aften bliver hun beskyldt for at have kidnappet Briar, for hvad skulle en ung sort kvinde ellers lave med en hvid pige i et dyrt øko-supermarked? Hændelsen sætter gang i en række begivenheder og får Briars mor, influenceren Alix, til at forsøge at rette op på det skete ved at forsøge at indlede et venskab med Emira. Hun har dog også sine egne bevæggrunde og motiver, som langsomt kommer frem i hendes kejtede forsøg på at nærme sig Emira. ‘En skøn alder’ handler om race, om identitet og om de fordomme og forventninger, vi mennesker har om og til hinanden.

Kiley Reid: En skøn alder. Gads Forlag.

Dublin - Forbandede – forunderlige – ungdom

Frances og Bobbi er bedste venner – og ekskærester. Men deres forhold bliver sat på en alvorlig prøve, da de møder et lidt ældre kunstnerægtepar, Melissa og Nick, som de bliver viklet ind i et kompliceret og jalousifyldt kærlighedsforhold til. Irske Sally Rooney brød igennem med et brag med bogen, som er blevet sammenlignet med klassikere som ‘Forbandede ungdom’ og ‘Den store Gatsby’. Der er intet filter på, når Frances lufter sine inderste tanker om sex, venskaber, uddannelse og fremtiden, mens hun bunder den ene øl efter den anden på Dublins mange pubber.

Sally Rooney: Samtaler med venner. Rosinante.

Texas - På jagt efter fortiden

Mathilde Walter Clark var en lille pige, da hendes danske mor blev skilt fra hendes amerikanske far og tog datteren med hjem til Danmark. Så forfatteren har kendt sin far gennem korte besøg, postkort og telefonsamtaler. I bestselleren ‘Lone Star’ sætter hun sig for at lære manden bedre at kende, og det fører hende rundt i Texas og på besøg hos en række mere eller mindre excentriske og farverige slægtninge. USA’s historie flettes sammen med Mathilde Walter Clarks egen, mens hun langsomt kommer nærmere en forståelse af sin far.

Mathilde Walter Clark: Lone Star. Politikens Forlag.

LÆS OGSÅ: 8 bøger, som kan holde dig ved selskab denne vinter 

Iran - Fem kvinders kamp

Shahrnush Parsipurs roman blev kaldt anti-islamisk, da den udkom i 1990, forfatteren røg i fængsel hele to gange, og bogen blev forbudt. I dag lever hun i eksil i USA og har kunnet se sin roman få kultstatus i hele verden. ‘Kvinder uden mænd’ foregår i 1950’ernes Iran og fortæller historien om fem vidt forskellige kvinder, som vender det traditionelle, patriarkalske samfund ryggen og finder sammen i en have nord for Teheran, hvor de for første gang i deres liv føler sig frie.

Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd. Gyldendal.

LÆS OGSÅ: Tag på rundtur i yndige Danmark

Egypten - Midt på Tahrir-pladsen

Alaa al-Aswany sætter ansigt på den revolution i Cairo, der var en del af det arabiske forår, hvor flere lande i Mellemøsten kæmpede for demokrati og frihed – en kamp, som stadig er i gang mange steder. I ’Jeg løb mod Nilen’ møder vi bl.a. den revolutionære Ashraf og det unge par Dania og Khalif, hvis familier kommer fra vidt forskellige kår, og som bliver en slags revolutionens Romeo og Julie. Man er nærmest med på Tahrir-pladsen, mens man febrilsk vender siderne i romanen, som både gør én klogere på en af verdens store begivenheder og river i hjertet.

Alaa al-Aswani: Jeg løb mod Nilen. Hr. Ferdinand.

Thy & København - To søstre, to liv

Maria Helleberg er eminent, når det gælder historier om kvinder, man får lyst til at kende. Gerda og Ruth er søstre – og i øvrigt forfatterens mor og moster – og vokser op sammen i Thisted. Som voksne skilles de to kvinders veje og skæbner dog, og mens den ene drager til København og lever det vilde liv, bliver den anden i det jyske, selv om hun lider voldsomt af udlængsel. Vi befinder os i tiden omkring den tyske besættelse, og den påvirker begge kvinders liv – men på vidt forskellige måder.

Maria Helleberg: Søstrene fra Thy. Rosinante.

Grønland - De grønlandske børns historie

Iben Mondrup står bag en af årets foreløbig allerbedste bøger, og en af dem, der flår allermest i følelserne. Vi befinder os i Grønland i 1960’erne, hvor det danske par Eva og Berthel adopterer to grønlandske børn, titlens Tabita og hendes bror, Vitus, hvis biologiske mor er deres husholderske, som bliver tilbage, da de vender næsen hjem mod Danmark med børnene. Tabita og Vitus vokser op i et hjem, hvor fortiden forties, og de voksne, som bør passe på dem, glemmer deres ansvar og fortaber sig i smålige magtspil og intriger.

Iben Mondrup: Tabita. Politikens Forlag.

LÆS OGSÅ: 6 tv-serier og film, du skal se i februar

Sakhalin - På jagt efter sandheden

Peter Buwalda er en af Hollands mest populære og bedst sælgende forfattere, og det er der ikke noget at sige til, for hans velskrevne bøger har det hele. I hans nyeste – som er den største bestseller i hans hjemland i 20 år! – fletter flere historier og menneskeskæbner sig sammen på den russiske ø Sakhalin i Stillehavet. Ludwig Smit er ved at arbejde sig op ad karrierestigen hos Shell. Da han strander på Sakhalin i en snestorm, er han tvunget til at tilbringe mere tid med Shell-bossen Johan Tromp – som muligvis er hans biologiske far. Samtidig befinder journalisten Isabel Orthel sig også på øen, og hun er også på jagt efter sandheder, der har med Tromp at gøre. ‘Otmars sønner’ er første bind i en planlagt trilogi.

Peter Buwalda: Otmars sønner. Politikens Forlag.

Paris & Irland - På flugt fra en tragedie

Diane ejer en boghandel, som har navnet Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe. Men Diane er ikke selv lykkelig. Hun har oplevet en tragedie, som får hende til at kvitte sin lille biks og Paris og leje en hytte på den viltre irske kyst. Her får hun vind i håret – og kam til det, da hun møder en række af de lokale personligheder. Ikke mindst den tilsyneladende fjendske nabo Edward, som dog viser sig selv at have noget at slås med og måske alligevel ikke er så benhård som de irske klipper.

Agnès Martin-Lugand: Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe. Politikens Forlag.

Italien - Moderskab på prøve

Leda er for første gang taget på ferie alene. Hendes voksne døtre er rejst til Canada for at være sammen med deres far, og hun har glædet sig til tiden alene ved den italienske kyst. Men det, der skulle have været en afslappende tur med masser af ‘me time’ ender som et indre opgør for Leda. Hun møder pigen Elena og hendes mor, Nina, på stranden, og det sætter gang i en masse tanker om hendes eget liv som mor og de afsavn og begrænsninger, hun føler, moderskabet har ført med sig. Bogen skal filmatiseres af Maggie Gyllenhaal med skønne Olivia Coleman i rollen som den midaldrende kvinde, som har svært ved at forlige sig med både fortiden og nutiden. Den kan man roligt glæde sig til.

Elena Ferrante: Dukken der blev væk. Politikens Forlag.

USA & Nigeria - Hvor hører du til?

Race, køn, fordomme, kultur og ambitioner er alle på spil i Chimamanda Ngozi Adichies fantastiske roman om nigerianske Ifemelu, der tager til USA for at uddanne sig og her mærker clashet mellem sine rødder på det afrikanske kontinent og den unge kvinde, hun vokser op og bliver i USA. Samtidig er det en kærlighedshistorie mellem Ifemelu og den dreng, hun forelskede sig i allerede som barn – Obinze, som også er draget ud i verden for at se, om vingerne bærer. HBO arbejder i øjeblikket på en serie over ‘Americanah’ med Oscar-vinder Lupita N’yongo i hovedrollen.
Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah. Gyldendal.

 

Læs mere om: