WEEKEND

4 biograffilm du skal se i marts

Imens du venter på, at foråret for alvor får fat, kan du passende få en biograftur i kalenderen. Her er de 4 bedste film, du kan se på det store lærred lige nu.

Ligesom butikkerne bugner biograferne af nyheder, og der er girl power og action på tapetet i et af årets helt store action-brag, som filmekspert Ann Lind Andersen anbefaler i marts måned.

LÆS OGSÅ: En længere udgave af 'A Star is Born' får dansk premiere - se datoen her

Captain Marvel- Slagkraftig superhelt

Koncernen Marvel Cinematic Univers, der står bag alle Marvels 20 superheltefilm, er i flere år blevet kritiseret for ikke at have lavet en eneste film, hvor en kvindelig superhelt har hovedrollen. Og forrige års succes med ‘Wonder Woman’ fra konkurrenten DC Comics viste med tydelighed, at det ikke er, fordi markedet og interessen mangler. Måske fordi kernepublikummet for superheltefilm ikke længere er forbeholdt nørdede teenagedrenge. Nu kommer Marvel så omsider med deres bud, ‘Captain Marvel’ med Brie Larson som Carol Danvers med de overnaturlige kræfter. Og også bag kameraet er der kvinder. Hele manuskriptholdet består af kvinder, og filmen er instrueret delvist af en kvinde, Anna Boden, i samarbejde med Ryan Fleck. Hvis filmen holder det øvrige Marvel-niveau, kan det kun blive en fest.
Filmen havde premiere 7. marts

Dronningen - Ældre kvinde, ung mand

I hovedrollen i det danske drama ‘Dronningen’ ses meget passende Trine Dyrholm, der vel er tæt på at have den status i dansk film. I filmen spiller hun Anna, der er på toppen af sin karriere og også er vel kørende på hjemmefronten med mand og to døtre. Men da hun indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, begynder alt at vakle, og hun tvinges til at vælge, hvilket slags menneske hun egentlig vil være. Bag filmen står May el-Toukhy, der også lavede ‘Lang historie kort’ i 2015 og har instrueret afsnit af både ‘Herrens veje’ og ‘Arvingerne’.
Premiere 28. marts

Psst... Læs et stort interview med Trine Dyrholm i marts-nummeret af IN.

On the Basis of Sex - Kampen mod kønsdiskrimination

Den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg er en übersej kvinde, der fortjener sin egen film. Det fik hun med dokumentaren ‘RBG’, der var et overraskende hit, og nu også i spillefilmsform med ‘On the Basis of Sex’, instrueret af Mimi Leder. Filmen fortæller historien om Ginsburgs liv, fra hun er hjemmegående husmor, der først kæmper for at få lov til at tage en jurauddannelse på Harvard Law School, og senere hen, da hun er blevet professor og får lov til at arbejde i retten. Noget, hun stadig gør i dag i en alder af 85 år. Hendes historie handler selvfølgelig også om kønsdiskrimination og mikro-aggressioner mod kvinder og er på den måde en historie om kvindekampen.
Filmen havde premiere 7. marts

Everybody Knows - Iransk med internationale toner

Asghar Farhadi er den instruktør, der i nyere tid har sat Iran på verdenskortet med Oscar-vindende film som ‘A Separation’ og ‘The Salesman’. Med sin nye film kaster han sig for første gang ud i at have internationale stjerner med, nemlig ægteparret Javier Bardem og Penelope Cruz. Cruz spiller Laura, der rejser fra Argentina til sin hjemby i Spanien med sine to døtre for at være med til sin søsters bryllup. Da den ene datter bliver kidnappet, vælter det frem med gamle spændinger og hemmeligheder i familien. Med Farhadis sans for den stille psykologi og de skarpe observationer i sine karakterer, er der noget at se frem til.
Premiere 21. marts

LÆS OGSÅ: 'Beverly Hills 90210'-kollegaerne mindes afdøde Luke Perry

Læs mere om: