WEEKEND

4 film du skal se i biografen i november

November måned er rig på fantastiske biografoplevelser. Der er både seriemordere og jul på programmet, når filmanmelder Ann Lind Andersen anmelder sine 4 favorit-film, som hun mener, at du bør se i biografen denne måned.

The House that Jack Built

- En unik oplevelse

Lars von Trier, vores danske provo-instruktør, som jeg er stor fan af, laver altid film, der deler vandene. Og når han laver en om en seriemorder (Matt Dillon), hvis bestialske mord vi følger, udvandrer 100 mennesker hurtigt fra biografsalen.

Det skete på filmfestivalen i Cannes, hvor filmen havde verdenspremiere. Og det er flere steder virkelig modbydeligt, men som altid med Trier handler det også om meget andet end det, vi ser.

LÆS OGSÅ: De 4 vildeste serier, du skal streame lige nu

Hvis man ser filmen som en allegori over at være kunstner/instruktør og mordene som hans egne film, får man et værk, som ikke handler om slagtet kød og sprøjtende blod, men om kunstens væsen og pris.

Så jeg vil til hver en tid anbefale Triers film − også selv om de bestemt ikke er for alle. Det bliver med garanti en oplevelse, du aldrig glemmer.

The House that Jack Built har biografpremiere den 29. november

Psst... Læs store interviews med Matt Dillon og Sofie Gråbøl, der medvirker i The House that Jack Built

Den tid på året

- Familiehygge fra helvede

De fleste af os kender det nok: Familien skal samles til jul, alle lægger ud med at prøve at være søde og omgængelige – for hyggens skyld – men under overfladen ligger alle mulige spændinger, der som korkpropper uvægerligt popper op.

Det er dét, Paprika Steens tredje spillefilm som instruktør handler om. Og Paprika Steen har øje for de psykologiske finurlige og akavede situationer, godt hjulpet af et rammende manuskript af Jakob Weis.

LÆS OGSÅ: Her er 2 spændingsfyldte serier, du skal se

De tre søstre, som filmen udspiller sig omkring, spilles af Paprika Steen selv, Sofie Gråbøl og Danica Curcic. Med stærkt back-up af Jacob Lohmann, Karen-Lise Mynster, Lars Knutzon og Lars Brygmann i birollerne.

Det skal nok blive så underholdende rædselsfuldt, at vi andre kan samles om dette nye bud i en ellers svær genre − julefilm − de næste mange år.

Du kan finde de 10 bedste julefilm nogensinde lige her

Den tid på året har biografpremiere den 8. november

Psst... Du kan læse et stort interview med Sofie Gråbøl, der medvirker i Den tid på året, i det IN, der er på gaden lige nu.

LÆS OGSÅ: Kæmpehittet Last Christmas bliver lavet til spillefilm

The Girl in the Spider’s Web

- Lisbeth Salander i tredje version

Med Lisbeth Salander skabte Stieg Larsson en heltinde af det 21. århundrede. En socialt tilpasningsvanskelig kvinde, der har totalt styr på alt med hacking, der ikke er bleg for at tage sagen i egen hånd, når nogen bliver behandlet uretfærdigt − som fx hustruer til voldelig mænd.

Og det er, hvad hun bruger sin tid på, da vi møder hende i David Lagercrantz’ fortsættelse af Larssons Millenium-trilogi. Lige indtil hun får færten af en gigantisk hackersag, som journalisten Mikael Blomkvist tilfældigvis også er på sporet af.

LÆS OGSÅ: Top 7: De mest uhyggelige film nogensinde - tør du se dem?

Nu er Lagercrantz’ roman blevet filmatiseret med et nyt hold på rollelisten. Efter Noomi Rapace og Rooney Mara er det Claire Foy fra ‘The Crown’, der skal iklæde sig punktøj og sort eyeliner.

Jeg er personligt ikke helt overbevist om, hvor godt det valg er, men til gengæld kan man glæde sig over mændene − Sverrir Gudnason som Blomkvist og Claes Bang som en af skurkene.

The Girl in the Spider’s Web har biografpremiere den 1. november

Psst... Du kan læse et stort interview med Claire Foy i det IN, der er på gaden lige nu.

Widows

- Kvindeligt kup

Der har længe været fokus på at få flere stærke kvinderoller i film, og et nyt bud på det er ‘Widows’.

Og når det tilmed er Steve McQueen, der står bag, kan det kun blive interessant. Han var instruktøren bag den Oscar-belønnede ‘12 Years A Slave’ og film som ‘Shame’ og ‘Hunger’, og han er en mand, der altid har sit eget take på, hvordan historien skal fortælles.

Det bliver derfor også spændende at se, hvad han gør med et plot, der nemt kunne lyde mainstream: Et hold bankrøvere dør under et kup, hvorefter deres enker beslutter at gennemføre det i stedet. I hovedrollerne ses Viola Davis, Michelle Rodriguez, Liam Neeson og Colin Farrell.

Widows har biografpremiere den 22. november

LÆS OGSÅ: De her 2 film fra oktober kan du stadig nå at se i biografen

Læs mere om: